Як припинити нічні кошмари і почати висипатися: шість лайфхаків

22 серпня 2021, 03:02
426
Через страх кошмарів ви не можете спати.
сну
Тут Хейнс пропонує способи позбутися кошмарів для спокійного нічного відпочинку. / pixabay.com

Вільне падіння в чорну порожнечу. Випадання зубів. Бути оголеним на публіці. Більшість з нас може згадати, як прокидалися від кошмару в холодному поту.

Дійсно, за даними Американської академії медицини сну (AASM), від 50 до 85 відсотків дорослих повідомляють, що вони час від часу переживали кошмар.

Хоча з віком кошмари стають рідше, ви, можливо, помітили їх сплеск в минулому році. Це пов'язано з тим, що стрес, тривога та травми, які постійно присутні під час пандемії нового коронавірусу, можуть викликати кошмари, повідомляє Клініка Майо.

Хоча спорадичний поганий сон не привід для занепокоєння, повторювані кошмари можуть стати неприємністю, особливо якщо вони заважають вам спати.

"Кошмари негативно впливають на якість нашого сну, тому що вони пов'язані з пробудженням", - говорить LIVESTRONG.com Патриція Хейнс, доктор філософії, фахівець з поведінкової медицини сну. Коли ви прокидаєтеся від сну з почуттям тривоги або прискореним серцебиттям, повернення в ліжко може бути скрутним. І чим більше порушується ваш сон, тим менше ви відчуваєте себе відпочив вранці.

читайте такожЗнайдено зв'язок між сном і вагою: скільки потрібно спати, щоб стати стрункішою

Крім того, через страх кошмарів ви не можете спати. За даними Sleep Foundation, це може призвести до недосипання або порушення сну, яке в деяких випадках може навіть перерости в безсоння.

Що ще гірше, кошмари можуть посилити існуючі стани психічного здоров'я, такі як тривога та депресія, які вже пов'язані з такими симптомами, як порушення сну.

Тут Хейнс пропонує способи позбутися кошмарів для спокійного нічного відпочинку.

1. Отримайте контроль над стресом

Стрес і тривога можуть викликати кошмари, тому може виявитися корисним пошук способів впоратися з цими почуттями.

"Управління стресом включає в себе практику глибокого дихання і уважності, зниження навантаження на роботі або вдома, перерви і розвиток позитивних відносин", - говорить Хейнс.

У цій Раді немає нічого нового, говорить Хейнс, але те, що ви чули його раніше, не означає, що ви його робите. Ось чому вона рекомендує приділяти першочергову увагу управлінню стресом у повсякденному житті.

2. Спробуйте " переключити треки"

Коли ви прокидаєтеся від кошмару " "зробіть щось м'яке або розслаблююче, що допоможе вам швидко заснути", - говорить Хейнс.

Почніть з глибокого дихання, медитації або поступового розслаблення глибоких м'язів.

3. Не маринуйтеся в ньому

Ми задаємося питанням, Що означає кошмар і чому він у нас є.

Але часто надмірний аналіз жахливого сну тільки посилює страждання, віднімаючи у вас години неспання.

"Коли ми аналізуємо наш кошмар протягом дня, ми відтворюємо ті ж кошмарні образи знову і знову, як побита платівка", - говорить Хейнс.

4. Не відштовх*йте його

Якщо ви говорите собі, що не потрібно думати про кошмар, це зазвичай дає зворотний ефект.

"Наприклад: не думайте про білих ведмедів. Чи думаєте ви зараз про білих ведмедів? Це було класичне дослідження психології, проведене Вегнером, яке продемонструвало, як спроби придушити думки або образи безуспішні і насправді викликають думки або образ, які ми намагаються придушити", - говорить Хейнс.

За її словами, ідеальний спосіб відреагувати на кошмар-дозволити образам, не запрошуючи їх і не відштовхуючи їх. Як і у випадку з уважністю, просто визнайте думку (в даному випадку кошмар) і дозвольте їй піти.

5. Змініть зображення

Якщо підхід уважності не працює для вас, ви можете спробувати змінити образи своєї мрії в більш позитивному або особистому Ключі. Роблячи таким чином, ви, по суті, " берете під контроль сон і позбавляєтеся від звички відтворювати один і той же образ знову і знову", - говорить Хейнс.

Іншими словами, ви переписуєте свою мрію на свої власні умови. Оскільки не існує правил, заснованих на реальності, щоб мріяти про Переписування сценарію, ви можете проявити стільки творчості, скільки захочете.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти