Як прокачати свій мозок і стати розумнішими: найкращі поради

12 липня 2022, 16:28
1374
Нові знання, зміна звичок і оригінальні завдання допоможуть підвищити рівень інтелекту і зарядити мозок.
Мозок
Існує чимало способів, як прокачати свій інтелект / ua.depositphotos.com

Ми живемо в світі, який швидко змінюється, і вимагає від нас все більше навичок, знань і практики. Як стати розумнішими і прокачати свій інтелект, щоб розуміти нові тренди і течії, стає одним з найпопулярніших питань для людини, що живе в сучасному динамічному суспільстві.

Безліч рутинних обов'язків по роботі і дому можуть часто відволікати від спроби поліпшити свої навички, навчитися чомусь новому і застосувати свої якості, щоб стати більш ерудованим. Однак обов'язково потрібно знаходити час для розвитку свого інтелекту. Хто прагне до пізнання чогось нового, обов'язково досягне успіху.

Як стати розумнішими

Спробуйте щось нове

Часто все починається зі звичок. Кожен день здійснюємо якісь дії, одні приносять нам користь, інші – віддаляють від цілей. Якщо старі і звичні справи приносять втому, можна спробувати зайняти мозок іншою, більш корисною роботою. Поява нових навичок допомагає мозкової діяльності і сприяє вашій розумовій активності.

відео дня

Читайте книги

Дуже добре розвивають інтелект книги. Читання не тільки робить більше ваш словниковий запас, а й розвиває кругозір, уяву. Читаючи книгу, ви зможете зануритися в новий світ і пережити нові емоції, зіткнувшись з цікавою описаної історією. Хороша література допоможе підвищити емоційний інтелект. Мозок заворушиться і буде дуже активно працювати.

Знайти книгу у наш час - не проблема, Інтернет у вашому розпорядженні. Якщо поставите собі за мету читати хоча б одну книгу на місяць, це вже стане кроком вперед.

книга
Читайте книги, щоб розвивати свій інтелект і уяву / Відкриті джерела

Припиняйте гуглити

Звичайно, всі ми звикли задавати питання пошуковикам щодня по сотні разів на день. Це швидко і легко зробити. Але мозок тоді стає лінивим, процеси мислення сповільнюються. Спробуйте пошукати відповіді в книзі, зробити невеликі розрахунки не в калькуляторі, а в розумі. Дозвольте мозку попрацювати трохи по-іншому.

гугл
Не задавайте питання пошуковикам, шукайте відповіді в інших джерелах / Фото: Reuters

Вивчайте іноземні мови

Мозок людини активно працює, коли вона займається вивченням нової мови. Тренується пам'ять - ми запам'ятовуємо нові слова, тренуємо навички розмови, і навіть намагаємося думати вже іншою мовою. Мозок людини, яка розмовляє більше ніж однією мовою, працює краще.

Як прокачати свій мозок

Часом ми починаємо щось забувати: чиїсь імена, факти, або зовсім нещодавні події. Пізнавальні функції мозку можуть затуплятися, проте не треба впадати у відчай. Слід тільки відновитися.

Говоріть про свої емоції

Не можна забувати про емоційний інтелект, який дозволяє людині бути здатною адаптуватися до змін і впевнено вирішувати нові завдання.

Не треба боятися висловлювати свою точку зору, якщо у вас є власна позиція щодо якого-небудь питання. Слід лише дотримуватися відчуття такту. Звичайно, не завжди вдасться знайти вихід і рішення проблеми, але тримати в собі наболіле – не кращий вибір.

Зробіть все навпаки

Якщо ви втомилися від того, що постійно робите одне і теж саме, киньте цю звичку. Під час перерви на роботі, замість перекуру, спробуйте прогулятися в парку. Замість ресторану або кіно сходіть зі своєю другою половинкою на рок-концерт або до театру. Замість звичної дороги додому, спробуйте змінити маршрут.

Звичайно, навряд чи потрібно робити все це одразу. Але невеликі зміни позитивно позначаться на настрої. Або ви й зовсім зможете подивитися на звичні речі під іншим кутом.

Інтелектуальні ігри

Найчастіше грати в ігри, де доводиться напружувати мозок, радять невропатологи і психологи. Можна вибрати найрізноманітніші ігри: на розвиток пам'яті, уважності, орієнтації в просторі і концентрації.

Вибирайте своє оточення

Оточення дуже серйозно впливає на людину. Слід оточити себе тямущими людьми, з якими буде цікаво спілкуватися і дізнаватися щось нове. Розширюйте коло спілкування, вчіться, приєднуйтесь до спільноти за інтересами.

Рухайтеся

Фізична активність допомагає справлятися зі стресами і піднімає настрій. Якщо дозволяє здоров'я, можна влаштовувати пробіжку. Втім, можна просто включати в свій розпорядок дня неспішні прогулянки, щоб відпочивати і дихати свіжим повітрям.

Запам'ятовуйте на ходу

Цікаво, але метод вважається цілком ефективним. Можуть підтвердити актори - якщо виходить щось запам'ятати на ходу, інформація, з серйозною часткою ймовірності, осяде у вас в голові.

Репетируєте публічний виступ? Спробуйте в цей момент походити або потанцювати, щоб перевірити метод.

Новий імідж або перестановка

Мозок часто звикає до одного й того ж оточення, у тому числі і до звичного розташування речей у вашому домі. Навряд чи варто йти на радикальні експерименти у вигляді капітального ремонту або різких змін у зовнішності. Але невелике перепланування або часткова зміна іміджу може позитивно позначитися і на роботі мозку.

Правильний сон

Навряд чи треба пояснювати, наскільки корисна присутність режиму сну в нашому житті. Спиш менше п'яти годин - мислення стає більш повільним. Однак більше 10 годин сну вже схоже зі сходом з трапа літака після тривалого перельоту.

В ідеалі потрібно спати 8-9 годин в темній кімнаті і прокидатися поступово, разом з денним світлом.

Музика

Музика безумовно стимулює роботу мозку. Вона покращує настрій, сприяє активності мозкової діяльності і допомагає справлятися з депресією. За бажанням можна навчитися грати на фортепіано або гітарі, або ж сходити на концерт улюбленої групи.

Україна, музика
Музика дозволяє ефективно прокачати мозок / ТЕТ

Час нових завдань

Щоб розгойдати свій мозок, треба підкинути йому нові і оригінальні завдання. Спробуйте зайнятися мистецтвом, або ж пограйте в ігри з сім'єю або друзями. Соціальна взаємодія піде тільки на користь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти