Як працює ППО і де її розміщують: з чого складається і чим може бити

8 січня 2024, 12:04оновлено 9 січня, 12:49
245
Як зрозуміти що працює ППО - в чому відмінність звуку "виходу" від "прильоту".
ППО
Як наводиться ППО / Колаж: Главред, Фото: УНІАН

Протиповітряна оборона відіграє ключове значення в умовах війни, коли ворог намагається завдавати глибоких ракетних ударів, у тому числі по цивільній інфраструктурі. Від ефективності роботи ППО багато в чому залежить безпека не тільки військових, а й цивільних, а також промислових об'єктів.

Яким чином працює ППО

Перед протиповітряною обороною ставляться завдання захисту від повітряних ударів ворога, а також прикриття військ як на лінії фронту, так і в тилу. Системи ППО мають різні завдання, рівні і радіус прикриття тих чи інших об'єктів. При цьому нерідко противник, знаючи про наявність певних систем ППО, вже не наважується застосовувати на окремих ділянках авіаційну техніку, ризикуючи втратити свої літаки.

Читайте наш матеріал "Чим небезпечна ракета Кинджал: головні особливості зброї".

Що відбувається, коли спрацьовує ППО

Під час повітряних тривог нерідко звуки роботи систем ППО по ворожих об'єктах в повітрі можна прийняти за "прильоти". Однак є кілька характерних особливостей, за якими можна відрізнити роботу систем ППО. Як правило, візуально про спрацювання пускової установки ППО свідчить невеликий спалах (особливо помітний в темний час доби). Через пару секунд можна почути звук пуску ракети протиповітряної оборони.

Як дізнатися звук роботи ППО:

  • зазвичай звук пострілу системи ППО схожий на роботу салютної установки або вибух вуличної петарди;
  • звук від роботи системи ППО буває досить гучний і його також супроводжує відлуння.

Що запускає ППО

Протиповітряна оборона працює як по літальних апаратах, так і по ракетах. Однак найчастіше противник, знаючи про наявність тих чи інших систем ППО не залітає літаками в зону дії систем протиповітряної оборони.

Основними цілями систем ППО в цьому випадку стають ракети, які збивають ракетами класу "земля-повітря". Вони запускаються зі стаціонарних або пересувних установок на землі. Деякі з них призначені для ураження навіть балістичних ракет.

Дивіться відео - як працює українська система ППО:

Чому ППО збиває ракети над містом

Нерідко під час повітряних атак активна робота ППО починається на підльоті або вже з межах великих міст. Це має своє пояснення, адже найчастіше системи ППО застосовують для захисту основних військових та інфраструктурних об'єктів, які знаходяться в межах міста.

З іншого боку, перекрити всю площу країни системами ППО просто неможливо, тому їх розміщують недалеко від великих населених пунктів. При цьому ворог, знаючи це, шукає обхідні шляхи, намагаючись обійти системи ППО.

ЗРК Patriot

Patriot - американська система. Вона є в арсеналі США і ряду країн НАТО. Комплекс прийняли на озброєння сорок років тому і з тих пір кілька разів серйозно модернізували. Він ефективно збиває крилаті ракети і безпілотники.

Комплекс Patriot може контролювати до півсотні цілей і при цьому стріляти одночасно по п'яти з них. При цьому розмір і висота польоту ракети, літака або дрона, які треба збити, особливого значення не мають.

Універсальний засіб протиповітряної оборони позиційних районів військ на середніх і великих висотах. Забезпечує протиракетну оборону (ПРО) на рівні армії США.

Вартість поставки 9 батарей (по 4 ПУ на батарею) систем Patriot може доходити до $9 млрд (включає в себе: 36 ПУ ЗУР PAC-3 (9 батарей по 4 ПУ), 288 ЗУР PAC-3, 216 зур з удосконаленим наведенням GEM-t, 10 комплектів РЛС з фазованою решіткою, 10 контрольних станцій захоплення цілі).

Вартість пуску однієї ракети становить близько 3 млн дол. США.

Читайте більше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти