Як розпізнати та розвинути таланти дитини: поради для батьків

18 жовтня 2021, 12:05
Батькам дуже важливо зрозуміти, до чого схильний їх дитина, і навчити його це проявляти.
Дитина
Як розпізнати і розвинути таланти дитини / ua.depositphotos.com

Всі батьки загадуються над питанням: як зрозуміти, які здібності у моєї дитини, ким він стане, коли виросте та як йому в цьому допомогти. Це дуже необхідно для її гармонійного розвитку. Як це зробити – читайте в статті.

Професор педагогіки Чиказького університету Бенджамін Блум запевняє, що людина може навчитися чому завгодно, якщо матиме відповідні умови для навчання. Завдання батьків та вихователів – виявити та допомогти розвинути творчі здібності.

Як розпізнати і розвинути таланти дитини

Спостерігайте за дитиною, поки вона грається

відео дня

Дивіться, що дитина робить та яким видам ігор надає перевагу. Це допоможе зрозуміти схильності дитини на ранньому етапі.

Підказкою для батьків може стати ситуація, коли дитині нудно: немає мультиків, планшета тощо. Дайте малечі можливість понудьгувати і подивіться, що відбуватиметься. А активність, яку ваш син чи донька самі собі придумають, може стати точкою відліку для прояву творчих здібностей.

Надайте можливості для досліджень

Дитина не дізнається, що їй цікаво, поки не спробує різні заняття. Тому купіть прилади для малювання, пластилін, яскраві книжки чи конструктор. Відведіть на пробні уроки музики чи танців. У такий спосіб дитина якнайкраще проявить щиру цікавість.

Якщо творчі схильності дитини стали зрозумілі, організуйте для неї якісне навчання. За словами експертів, талант важливо не тільки знайти, а й розвинути. Кваліфікований вчитель чи тренер зможуть показати, як зробити перші кроки та чого можливо досягти.

Зворотний бік – коли бажання батьків мати найуспішнішу дитину призводить до того, що занять та гуртків стає забагато. "Це може стати шляхом до вигорання", – каже директор підрозділу розвитку дітей дитячої лікарні у США Томас Хобсон.

Рівень зайнятості вашої дитини повинен бути збалансованим

Завелике навантаження відбиває бажання розкривати будь-які здібності, адже дитина розуміє: покажеш схильність – одразу почнуть очікувати від тебе ще більше результатів. Такий підхід призводить лише до відмов від будь-якої творчості.

Дитина
Велике навантаження відбиває бажання розкривати будь-які здібності / ua.depositphotos.com

Хваліть за зусилля

Значення мають не лише успіхи та високі результати, а сам факт того, що дитина доклала багато сил та часу для створення чогось нового. Завжди підтримуйте цей запал. Схвалення батьків важить дуже багато, тим більше у творчості.

Дозволяйте дитині робити помилки

Дайте дитині зрозуміти, що помилятися – це нормально. Опанування майстерності потребує часу та зусиль, і на цьому шляху часто трапляється "щось не так".

Навчіть дитину спокійно ставитися до помилок та спрямовуйте її на нові спроби. Це допоможе розвинути витривалість та впевненість у собі.

Не порівнюйте малечу з іншими

Найпростіший спосіб відбити в дитини будь-яке бажання щось робити – це ставити інших дітей за приклад.

У таких випадках дитина спочатку спробує стати "іншим", щоб задовольнити батьків. Але в кінці втомиться і може взагалі відмовитися від творчих амбіцій.

Спонукайте наполегливість

У кожної дитини бувають моменти зневіри – що в неї нічого не вийде. Тут роль батьків чи вихователів стає надважливою. Навчіть дитину бути наполегливою. Зокрема, поясніть, що розвиток таланту вимагає постійної практики й зусиль. І коли щось не виходить, треба пробувати знову.

Відпустіть, якщо переваги дитини змінилися

Іноді стається так, що через кілька років зацікавленість дитини може згаснути або вона захоче спробувати щось інше.

дети_ребенок_дочь
Єдиний шлях знайти справжню пристрасть життя-це пробувати / Фото 1zoom.ru

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти