Як раз і назавжди позбутися від попелиці: прості поради для всіх дачників

11 травня 2023, 13:00
Інсектициди і розчини, якими потрібно правильним чином обприскувати рослини – ось, чим знищити тлю в городі і не дати розгулятися паразитам.
Сад
Кращий засіб від попелиці ви можете знайти навіть у своїй дачній коморі / ua.depositphotos.com

Багато дачників і городників вважають тлю одним з найнебезпечніших шкідників. У саду паразити живуть на деревах і харчуються їхніми соками. Ситуація може призвести не тільки до скорочення врожаю, а й загибелі рослини. Попелиця вражає городні культури - листя рослини починають жовтіти, скручуватися і швидко в'янути. Її легко знищувати навіть простими засобами, проте попелиця дуже плідна і швидко розмножується. У такій ситуації боротися з паразитом дуже складно. Саме тому багато хто цікавиться питанням, який найефективніший засіб від попелиці, і намагаються її ліквідувати на своїх ділянках.

Чим можна знищити тлю

Головним методом боротьби з великою кількістю попелиці на ділянці вважається обробка різними хімічними речовинами. Для цього використовуються інсектициди, отруйні речовини в складі знищують паразитів. Обробку слід проводити вчасно, щоб отруйні хімікати не потрапили на плоди, які потім вже не можна буде вживати в їжу.

Рекомендують до застосування декілька засобів, які повинні допомогти винищити тлю.

відео дня

Фітоверм

Це засіб, який допомагає боротися як з попелицею, так і з павутинними кліщами та іншими шкідниками.

Біотлін

Спеціальний препарат, який призначений для знищення різних видів попелиці. Якщо його правильно застосовувати (прочитати інструкцію і проконсультуватися з фахівцями), можна провести ефективну і безпечну обробку ваших рослин.

Green Belt

Виробник випускає під такою маркою інсектицид, який ще називають "зелене мило". Засіб створює плівку на поверхні і ліквідує паразитів.

Щоб розуміти, як швидко позбутися попелиці, причому назавжди, потрібно провести певні експерименти і спробувати різні засоби. Таким чином, можна знайти кращий варіант для конкретно вашої ділянки.

Борються з попелицею і за допомогою різних хімічних препаратів, серед них Іскра Біо, Актара, Карбофос і інші засоби. Потрібно уважно читати інструкцію і радитися з фахівцями, щоб застосовувати правильне дозування. Хімія в цьому випадку не тільки ліквідує паразитів, але й виробляє профілактичний ефект.

Як позбутися попелиці в домашніх умовах

Ви можете спробувати позбутися паразита домашніми засобами, які можна знайти під рукою. Будь-який народний засіб від попелиці прийде вам на допомогу в тому випадку, якщо паразити ще не захопили вашу дачну ділянку.

Найлегший варіант позбутися попелиці - зірвати або зрізати верхівки, а також листя уражених рослин, зібрати їх в пакет і викинути далеко за межі вашої ділянки. Але цей метод підійде тільки тоді, коли стадію ураження рослин можна назвати початковою.

Можна навіть взяти шланг і змити тлю водою або ж просто промити рослини водою. Так можна позбутися частини паразитів, але до перемоги ще далеко.

Щоб дійсно знищити комах, треба буде ретельно попрацювати. Оптимальний спосіб - обприскування. Краще все робити або рано вранці, або пізно ввечері. Обприскувати рослини треба як на верхній, так і на нижній стороні листя.

Боротьба з попелицею за допомогою бадилля помідорів

Вам треба нарубати 1 кілограм помідорів. Все потрібно залити 3 літрами холодної води і залишити постояти 3-4 години. Періодично вміст потрібно помішувати. Далі слід поставити розчин на вогонь, довести до кипіння і поварити близько півгодини. Охолоджуємо і розбавляємо кожен літр нашого відвару 4 літрами води.

Позбавтеся попелиці за допомогою гірчиці

Для цього радять змішати літр теплої води і 100 грамів гірчичного порошку. Розчин треба залишити на 2-3 дні, а пізніше процідити, використовуючи для цього складену в кілька разів марлю. До настою додаються 3 столові ложки соди, а також 2 столові ложки рідкого дігтярного або ж іншого мила. Отриманою сумішшю потрібно обробити уражені рослини.

Зола проти попелиці

Беремо 1 склянку золи і розбавляємо його в 5 літрах окропу. Все потрібно розмішати і залишити постояти добу. Розчином слід обприскати рослини, уражені паразитом.

Позбавлення від попелиці за допомогою тютюну

Треба взяти будь-які сигарети, прибрати фільтр з папером і насипати тютюн в стакан. Після цього береться 3 літри окропу, туди занурюється тютюн і все настоюється добу. Розчин проціджують, після чого йде обробка рослин. Спосіб ефективний, але потрібно акуратно його застосовувати, оскільки запах тютюну досить довго вивітрюється.

Спосіб позбавлення від попелиці за допомогою мила

Знадобиться 100 грам дігтярного або ж звичайного господарського мила, яке натирають на крупній тертці. Його потрібно залити 1 літром гарячої води і розмішати до розчинення. Можна ще додати 200 мілілітрів рослинного масла, після чого все це ретельно перемішати. Розводимо масу на 10 літрів води і обприскуємо рослини.

Перець як спосіб позбутися попелиці

Слід взяти стару непотрібну каструлю і насипати туди 50 грамів меленого червоного перцю і залити її 1 літром води. Суміш треба закип'ятити і проварити на невеликому вогні 20 хвилин. Далі треба залишити постояти суміш на 24 години при кімнатній температурі. Настій проціджують, в результаті чого виходить 5 літрів. В обов'язковому порядку перед обприскуванням потрібно надіти захисні окуляри і респіратор.

Вершки і ефірні масла

Щоб позбутися попелиці за допомогою вершків і ефірних масел, потрібно змішати 1 літр теплої води і 2 столові ложки вершків. Також додаємо по 10 крапель ефірного масла чайного дерева, наприклад, ялиці або ж кедра. Перед обробкою розчин потрібно ще раз добре перемішати.

Сода і боротьба з попелицею

П'ять столових ложок соди розбавляються в 10 літрах води, рідкого мила і рослинного масла. Далі все перемішується, після чого можна приступати до обприскування рослин.

Часник при боротьбі з попелицею

Потрібно взяти 400-500 грам часнику, пропустити його через прес або подрібнити блендером. Дрібний часник додається до 10 літрів води і настоюється 2 дні. Настій проціджують і змішують з 4-5 столовими ложками рідкого мила. Рослина обробляється з пульверизатора.

Відвар чистотілу

Під корінь зрізається великий або декілька середніх кущів чистотілу, його потрібно нарубати великими шматками. Складаємо його у відро, додаємо 5 літрів води, і залишаємо постояти 3-4 години. Далі все перемішується зі столовою ложкою рідкого мила. Розчин проціджують через складену в декілька оборотів марлю, після чого їм можна обприскувати рослини з інтервалом у декілька днів.

Методи, які ми описали вище, допоможуть вам позбутися паразитів. Універсальний засіб від попелиці ви знайдете тільки після того, як спробуєте застосувати один із способів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти