Як сіють соняшники професіонали: 3 хитрощі для суперського врожаю

11 травня 2023, 11:27
Успішний урожай соняшнику залежить від правильного вибору місця для посіву, оптимальних термінів посіву, підготовки грунту і вибору відповідного сорту.
Як, де і коли краще сіяти Соняшники
Як, де і коли краще сіяти соняшники / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Якщо ви плануєте вирощування соняшника, то важливо знати, як, де і коли його краще сіяти. Ми розповімо, які умови повинні бути враховані, щоб отримати хороший урожай.

Вибір місця

Вибір місця для посіву соняшнику є важливим етапом у вирощуванні цієї культури:

  • Сонячне місце: Соняшник любить сонячні місця і потребує багатогодинного сонячного світла, тому вибирайте ділянку, яка отримує максимальну кількість сонячного світла протягом дня. Якщо ділянка затінений або знаходиться в тіні дерев або будівель, то це може негативно позначитися на зростанні і врожайності соняшнику.
  • Хороша дренажна система: соняшник не переносить затоплення і надлишкової вологи в грунті, тому ділянка повинна мати хорошу дренажну систему. Якщо на ділянці є стійкі водні джерела, то краще вибрати іншу ділянку для посіву.
  • Якість грунту: соняшник воліє пухку, родючий грунт з нейтральною кислотністю. Якщо грунт на ділянці занадто кисла або лужна, то це може негативно позначитися на зростанні і врожайності соняшнику. Перед посівом необхідно провести аналіз грунту, щоб дізнатися її склад і якість.
  • Відстань від інших культур: якщо на ділянці раніше вирощувалися інші культури, то необхідно враховувати їх вплив на грунт і землю. Найкраще вибрати ділянку, де раніше не вирощувалися інші культури, або зробити перерву на кілька років між посівами різних культур.

Коли краще сіяти соняшник: оптимальні терміни

Оптимальні терміни для посіву соняшнику залежать від кліматичних умов регіону, в якому буде відбуватися вирощування. Соняшник краще сіяти в першій половині травня. У південних регіонах країни посів можна починати в кінці квітня. Якщо сіяти пізніше, то врожайність може значно знизитися.

відео дня

Як підготувати грунт для сівби соняшнику

Підготовка грунту для посіву соняшнику повинна проводитися завчасно. Важливо зробити обробку грунту, використовуючи глибоке орання, щоб усунути бур'яни і підготувати грунт до посіву. Також слід враховувати необхідність внесення мінеральних добрив і органічних добрив для поліпшення якості грунту.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти