Як зберегти зір під час роботи чи навчання у темряві: 8 важливих порад лікарів

28 грудня 2022, 11:20оновлено 12 червня 2023, 13:52
Щоб не зіпсувати зір у темноті під час відключень світла, варто дотримуватися низки важливих правил. Вони допоможуть зменшити навантаження на очі.
Свет, отключения света, ноутбук
Щоб зберегти зір під час роботи чи навчання темряві, потрібно дотримуватися кількох основних правил/ pixabay.com, УНІАН

Українцям доводиться пристосовуватися до нових реалій в умовах постійних відключень світла. Багато хто змушений працювати або навчатися практично у повній темряві, коли єдине джерело світла – це екран ноутбука або іншого ґаджета.

Такі умови, м’яко кажучи, не дуже корисні для очей. Адже їм для нормальної роботи недостатньо лише того, що світиться екран ноутбука.

У Національній службі здоров’я України (НСЗУ) розповіли, що варто робити, щоб не зіпсувати очі під час роботи у темному приміщенні. Потрібно дотримуватися низки правил:

відео дня

1. Варто уникати цілковитої темряви під час роботи за ноутбуком чи комп’ютером. Очам недостатньо світла лише від монітора. Краще подбати про те, щоб поруч з вами було джерело альтернативного освітлення.

2. Обирайте лампи і ліхтарі з рівномірним білим світлом. Таке освітлення імітує денне світло, і тому є найбільш комфортним для очей. У кімнаті потрібно розташовувати засоби освітлення таким чином, щоб світло не було спрямоване лише в одну точку, а розподілялося рівномірно.

3. Світло не повинно сильно "бити" вам в очі – це викликає додаткове навантаження на них і може спричинити сльозотечу.

4. Краще замінити свічки на ліхтарі чи акумуляторні лампи. Справа у тому, що свічка під час горіння мерехтить, а це негативно позначається на очах, спричиняє відчуття дискомфорту й втому очей, впливає на нервову систему.

5. Уникайте кольорового освітлення. Різнокольорові гірлянди, звичайно, гарно виглядають, проте для освітлення кімнати їх краще не використовувати. Особливо небезпечним для зору є синє світло. Воно, як і світло багатьох інших кольорів, є неприродним і шкідливим для очей.

6. Користуйтеся зволожувальними краплями, якщо відчули симптоми синдрому сухого ока. Такі краплі можна придбати в аптеці.

7. Робіть перерву під час роботи чи навчання на 5 хвилин кожної години. У цей час відійдіть від ґаджетів і дайте вашим очам відпочити. Дуже корисно буде зробити "гімнастику" для очей, а також дивитися у далину. Це допоможе очам розслабитися.

8. Якщо почалися проблеми із зором, зверніться до вашого сімейного лікаря. Він оцінить ситуацію, і, якщо буде така необхідність, направить вас до офтальмолога.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти