Як стати організованим: 10 ефективних порад, які допоможуть усе встигати

19 лютого 2022, 01:16
Якщо ви нічого не встигаєте і постійно не вкладаєтеся у графік, дотримання простих порад допоможе вам стати більш організованими й упорядкувати ваше життя.
Як стати організованим: 10 ефективних порад, які допоможуть усе встигати
Як стати організованим/ ua.depositphotos.com, blog.whatasoftware.com

Ви ловили себе на звичці відкладати справи на потім? Чи важко вам вкладатися у графік і встигати виконати заплановане? Чи виникала у вас колись думка, що вам не вдається правильно організувати свій час? Неорганізованість часто може дошкуляти у повсякденному житті і створювати для вас дискомфорт.

У яких би сферах вам не вистачало дисципліни, не опускайте руки. Якщо ви вважаєте, що ви неорганізовані, є низка порад, які допоможуть "подружитися з часом" і навести лад у вашому житті.

1. Знайдіть корінь проблеми

Вирішення будь-якої проблеми починається з пошуку її причин. Варто "покопатись у собі" і проаналізувати, які речі заважають вам бути більш організованими. Це можуть бути недоліки характеру, нерозуміння, чого ви хочете від життя, залежність від чужої думки тощо. Якою б не була причина, спробуйте її визначити – це буде ключем, який допоможе відкрити двері і рухатися далі, щоб стати організованою людиною.

відео дня

Обдумайте, які фактори заважають вам бути більш дисциплінованими просто зараз? Щоб краще проаналізувати свої думки, можете записати їх на папері.

2. Налаштуйте свою внутрішню мотивацію

Це один з перших кроків, який допоможе вам стати на правильну стежку, щоб бути організованими. Попрацюйте над тим, щоб викинути з голови негативні думки, страхи і невпевненість у собі, які змушують вас думати, що ви не зможете самостійно впоратися з проблемою.

3. Не піддавайтеся старим звичкам

Якщо ви вже стали на цей шлях, увімкніть максимальний самоконтроль і не дозволяйте собі піддатися спокусі розслабитися і відступити від вашого плану. Ви можете подумати, що один раз "дати слабинку" – це не страшно. Але, як відомо, вчинок породжує звичку. Якщо ви порушите один раз те, що пообіцяли собі самі, далі вам буде важче утриматися від бажання відступити від плану ще раз, а потім ще і ще.

4. Складіть розклад і дотримуйтеся його

Плануйте свою роботу і вільний час. Вам буде легше керувати своїм часом і бути організованим, якщо ви матимете чіткий розклад і будете його дотримуватися.

При цьому корисно усі великі завдання розбивати на дрібніші – так буде легше їх виконувати і розрахувати необхідний на це час. Також це збільшує мотивацію – завжди легше приступити до виконання невеликої справи, ніж об’ємної, складної і затратної по часу.

5. Вносьте важливі дати і справи у календар

Не потрібно намагатися тримати все у голові – ваш "внутрішній комп’ютер" насправді не комп’ютер, і він втомлюється. Буде легше, якщо усі важливі дати і справи будуть записані у календар, який ви зможете регулярно оновлювати.

Ви самі можете обрати, де вам буде зручно це записати – просто у блокноті, у додатку на смартфоні чи на своєму ноутбуці. І візьміть за звичку регулярно звірятися з календарем.

6. Складайте списки справ

Корисно скласти окремо список короткострокових справ, які ви повинні зробити швидше, і список довгострокових справ. Краще тримати їх у такому місці, де ви можете їх постійно бачити. Виконані справи викреслюйте зі списку.

7. Винагороджуйте себе за організованість

Будь-які успіхи на своєму шляху краще винагороджувати, щоб збільшувати свою мотивацію. Можете вигадати свою систему винагород. Наприклад, виконавши якесь важливе і складне завдання, заплануйте собі похід до улюбленого кафе або побалуйте себе випічкою, яку любите.

8. Плануйте перерви під час робочого дня

Яким би насиченим не був ваш графік, варто передбачати хоча б короткі перерви для відпочинку упродовж цього дня. Під час перерви відволочіться від робочого процесу, прогуляйтеся або зробіть невелику розминку, перекусіть чи випийте чай/каву тощо. Такі моменти важливі, щоб ви не перевтомилися.

9. Потренуйтеся у багатозадачності

Багатозадачність може допомогти виконувати більше справ за один і той же проміжок часу. Наприклад, ви можете поставити грітися чайник на чай, і за час, поки закипить вода, скласти рушники, застелити ліжко або закинути одяг у пральну машину.

Така практика допоможе вам навчитися керувати більшою кількістю процесів за раз і стати більш організованими. Проте варто пам’ятати, що багатозадачність зменшує вашу зосередженість на кожній окремій справі, тому цей варіант підійде не для кожного.

10. Організуйте ваш простір

Наведіть лад у речах навколо вас як вдома, так і на роботі. Намагайтеся, щоб усе було на своїх місцях. Тоді вам не доведеться у потрібний момент шукати, куди ж ви поклали ту чи іншу річ. Упорядкування вашого простору уже саме по собі зробить вас більш організованими, а крім цього ще й полегшить виконання усіх ваших запланованих справ.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти