Як прати джинси, щоб вони не сіли і не полиняли: 15 правил, які повинен знати кожен

2 травня 2023, 15:40
Джинси уже багато років перебувають на піку популярності. Але не всі знають, як правильно прати джинси, щоб не зіпсувати улюблений предмет гардеробу.
Стирка, джинсы, стирать джинсы
Як правильно прати джинси, щоб вони не втратили форму та колір/ ua.depositphotos.com

Джинсовий одяг не втрачає своєї популярності упродовж багатьох років. Купуючи чергові джинси, усі зазвичай обирають моделі, які припадуть до душі і будуть зручними для тривалого носіння, адже це точно не той предмет одягу, який купується на короткий проміжок часу. Тому, звісно, хочеться зберегти початковий новий вигляд своїх джинсів на якомога довший термін. А для цього потрібно знати, як правильно прати джинси.

Якщо не знати, як це правильно робити, з часом виріб може втратити свій колір, розтягнутися або зіпсуватися іншим чином.

Питання, як часто потрібно прати джинси, насправді досить індивідуальне. Якщо ви, припустимо, одягаєте джинси на роботу, де вони піддаються щоденним серйозним забрудненням, то може знадобитися прання навіть після кожного робочого дня. Якщо ви використовуєте джинси для повсякденного носіння і вони при цьому не сильно брудняться, прання можна проводити після 4-5 одягань або рідше. У цьому питанні потрібен розумний баланс, адже часте прання може призвести до швидшого зношування і втрати кольору.

відео дня

Джинси можна прати як вручну, так і в пральній машині. Найкраще вони збережуть свої форму та колір, якщо прати їх вручну. Але більшість людей зазвичай надають перевагу саме машинному пранню через зручність та необхідність зекономити час. У такому разі варто знати, як правильно прати джинси в пральній машині. Для цього варто знати низку основних правил.

Як правильно прати джинси в пральній машині

1. Перед пранням обов’язково ознайомтеся з етикеткою виробу – там повинні бути вказані основні вимоги до режиму і температури прання, дозволений чи не дозволений віджим тощо.

2. Застебніть блискавки та ґудзики. Виверніть джинси навиворіт – так вони менше піддаватимуться ризику втрати кольору або пошкодження матеріалу чи декоративних елементів. Для повного захисту виробу можна помістити його у спеціальний мішок для прання.

3. Використайте для прання порошок для кольорових тканин.

4. Не можна використовувати відбілювачі та інші агресивні миючі засоби.

5. Якщо інформація про режим прання не вказана на ярличку, варто обрати "делікатний", "ручний режим" або "для джинсової тканини". Віджим обирати не більше, ніж 600 обертів, проте для уникнення ризику деформації виробу краще взагалі не використовувати віджим у машинці.

6. Температура води не повинна перевищувати 40 градусів, якщо інше не вказано у ярличку.

7. Після прання джинси потрібно розправити і почепити сушитися.

Як прати джинси, щоб вони не сіли і не полиняли: 15 правил, які повинен знати кожен
Джинси можна прати як вручну, так і в пральній машині/ ua.depositphotos.com

Як правильно прати джинси вручну

1. Температура води, як і при машинному пранні, не повинна перевищувати 40 градусів.

2. У якості миючого засобу краще використовувати натерте на тертці і розчинене у воді господарське мило. Пральний порошок використовувати не рекомендується, адже він може спричинити втрату кольору тканиною. Якщо все-таки під руками лише порошок, то його ні в якому разі не можна сипати безпосередньо на джинси – варто спершу розчинити його у воді, а лише потім класти штани у воду.

3. Можна додати у воду трішки оцту або солі – таким чином можна уникнути ризику втрати кольору тканиною.

4. Варто перед пранням замочити джинси. Якщо на них є серйозні забруднення, то варто залишити їх відмокати приблизно на годину, якщо забруднення не серйозні – можна скоротити цей проміжок часу.

5. Далі потрібно взяти щітку з м’яким ворсом, намилити її і пройтися нею по поверхні джинсів. Сильно тиснути не варто, хіба що потрібно відіпрати конкретну пляму.

6. Прополощіть джинси стільки разів, скільки буде потрібно, щоб вимився весь миючий засіб.

7. Потримайте джинси, щоб стекла зайва вода, а потім легенько відтисніть їх, не викручуючи. Також можна почепити джинси над ванною, щоб вода стекла повністю.

8. Почепіть сушитися у розправленому вигляді, але стежте, щоб вони не пересохли і не "задерев’яніли".

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти