Як прати ковдру в пральній машині: 6 головних правил, щоб не зіпсувати річ

24 лютого 2023, 22:01
Ковдри з різних матеріалів варто прати по-різному. До того ж не всі такі вироби дозволяється кидати у пральну машину.
Одеяло, стирка, стиральная машина
Не всі ковдри люблять машинне прання – деякі з них це може непоправно зіпсувати/ ua.depositphotos.com

Домашній текстиль потребує очищення не менше, ніж наш одяг. Постільна білизна, ковдри і подушки потребують особливої уваги, адже у їхній "компанії" ми проводимо всю ніч. І, звичайно ж, хочеться, щоб вони мали пристойний чистий вигляд та приємний аромат. Проте якщо менші речі випрати набагато легше, то з важкими і великими виробами, такими як ковдра, можуть виникнути неабиякі складнощі. Давайте розбиратися, чи можна прати ковдру в пральній машині і як правильно зробити її знову чистою.

Перед тим, як прати ковдру, обов’язково ознайомтеся з тим, що вказано у неї на ярличку. Ця інформація допоможе зрозуміти, чи можна прати ковдру в пральній машині, чи варто обійтися ручним пранням. Деякі вироби можуть потребувати очищення в хімчистці.

Оптимально прати ковдру у пральній машині, якщо вона розрахована на завантаження 7 кг і більше. Якщо у машинці передбачене менше завантаження, то прання у ній великої ковдри може стати кроком до виникнення поломки. Крім цього, сама ковдра може не дуже добре випратися.

відео дня

1. Як випрати ковдру з синтепону

Такі ковдри вважаються одними з найменш вибагливих у догляді, тому особливих труднощів з їхнім пранням не виникатиме. Але варто знати основні правила.

Під час прання потрібно обирати температуру не більше 40 градусів. Саму ковдру потрібно рівномірно розподілити по барабану. Віджим можна виставити навіть на 800 обертів, але якщо не хочете ризикувати, то поставте менше.

Для прання таких виробів краще використовувати гель. Якщо ж його немає, то можна взяти засіб для дитячих речей або для делікатного очищення.

Після прання ковдру потрібно почепити для просушування, під час якого кілька разів струшувати виріб.

2. Як прати пухову ковдру

Це завдання уже складніше, ніж попереднє. Наповнювач з пуху досить примхливий, тому варто поводитися з таким виробом максимально обережно, щоб пух не збився. Якщо неправильно випрати таку ковдру, пух всередині може збитися грудками. Як наслідок виріб не лише матиме непривабливий вигляд, а й погано просушиться і матиме затхлий запах.

Для прання пухової ковдри виставте температуру в машинці не більше 30 градусів. Миючий засіб варто брати лише рідкий – порошок погано виполощеться зсередини виробу. Режим потрібно обирати делікатний.

Особливу увагу варто приділити сушінню ковдри. Її не можна просто почепити, а варто розкласти на горизонтальній поверхні, попередньо підклавши під неї рушники або інші речі, які добре вбирають вологу.

У процесі сушіння ковдру потрібно перекидати, струшувати та розминати, щоб пух рівномірно сохнув та розподілявся всередині виробу. Краще не класти ковдру сушитися під відкритим сонячним промінням.

3. Як випрати бамбукову ковдру

Як і ковдра з синтепону, бамбукова ковдра теж не дуже вибаглива у догляді. Під час прання потрібно виставити температуру 30 градусів. Віджим можна обрати, який хочете – матеріал досить стійкий до такого впливу.

Сушити ковдру потрібно на горизонтальній поверхні. Також можна застосувати обробку в спеціальній сушці.

4. Як випрати ватяну ковдра

Такий вид ковдри ні в якому разі не можна прати у пральній машині. Під впливом води вата одразу зіб’ється у грудки, і ковдра стане непридатною для використання. Таку ковдру можна очистити лише у хімчистці.

5. Як випрати вовняну ковдру

Якщо на ярлику вказано, що її можна прати у машинці, то дотримуйтеся наступних правил. Температура води не повинна перевищувати 30 градусів. Якщо вона буде більш гарячою, то ковдра може зменшитися у розмірах.

Краще застосовувати рідкий миючий засіб – він краще розчиниться, ефективніше відпере забруднення і потім краще виполощеться з тканини. Режим потрібно обирати щадний.

Віджим для вовняних ковдр протипоказаний.

6. Як випрати ковдру з холлофайбера

Такий матеріал добре переносить прання у машинці. Температура води не повинна перевищувати 30 градусів. Режим потрібно обирати делікатний, щоб не пошкодити матеріал. При цьому краще прати такі речі гелем, а не пральним порошком.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти