Як сушити цибулю на зиму: головні правила і корисні поради

6 серпня 2022, 08:30
Лук на зиму можна засушити як під відкритим небом, так і в домашніх умовах.
Цибуля
Як правильно зберігати цибулю після збирання / ua.depositphotos.com

Практично на кожному городі і дачній ділянці можна зустріти грядку з цибулею. Рослину люблять за невибагливість і безліч корисних властивостей. Вона також незамінна при приготуванні величезної кількості страв в різних кухнях народів світу.

При цьому при правильній обробці цибуля може приносити користь і стає постійним інгредієнтом на столі практично цілий рік. Однак для того, щоб правильно засушити цибулю на зиму слід дотримуватися ряду нехитрих правил.

Як правильно сушити цибулю на зиму

Підійдіть до процесу скрупульозно, тоді всю зиму вас буде радувати ароматний інгредієнт на столі. Для цього ретельно просушити цибулю, а також видаліть все непотрібне (пір'я і корінці). Важливо знати, що для висушування цибулі на свіжому повітрі необхідне сонце:

відео дня
  • зробіть з лука одинарний шар;
  • для однакового висушування постійно перевертайте головки;
  • після цього цибулини приберіть в добре провітрюване приміщення;
  • складіть висушену цибулю в сітки, або обладнайте підвісне зберігання під стелею (в пучках або "косах").

Пам'ятайте, що процес сушіння збереже головки цибулі від гнилі.

Термін сушіння становить приблизно 2 тижні.

Сушка цибулі на зиму в домашніх умовах

Якщо у вас немає можливості просушити цибулю на зиму під відкритим небом, не впадайте у відчай. Вже відомо безліч способів, як це можна зробити в приміщенні. Також в цьому Вам допоможуть звичайні побутові прилади. Спочатку вимийте і просушіть цибулю. Потім наріжте як більше подобається (кільцями, півкільцями або кубиками). Однак намагайтеся, щоб товщина одержані шматочків була 3-5 мм. Пам'ятайте, по результату висушування кілограма свіжої у вас вийде на виході до 120 грам сушеної цибулі. Решта в цибулі це була вода.

цибуля
Чи можна сушити цибулю на сонці / Фото pixabay.com

Як сушити зелену цибулю в духовці

Духовку розігрійте до температури не більше +60°С. На місце, де буде сушитися цибуля, постеліть пергаментний папір. Далі на застелиний пергамент викладіть цибулю, після чого помістити в розігріту духовку. Сушка ріпчастої цибулі проходить за 5-6 годин, а зеленого всього за 3-4. При цьому стулку духовки щільно закривати не обов'язково.

Як сушити цибулю в електросушарці

Для просушування цибулі виставте електроприлад на температуру не вище +65°С. Тривалість процесу сушіння не повинна перевищувати семи годин. При цьому не варто щільно закривати кришку електросушарки в ході процесу сушіння цибулі. Деякі радять перед висушуванням прокип'ятити нарізану цибулю, але не більше 3-4 хвилин.

Як сушити цибулю в сиру погоду?

Важливо пам'ятати про те, що сушити цибулю можна навіть в сиру погоду. Для цього виберіть сухе місце і викладіть цибулю по землі або на мішковині. Особливо важливо дотримуватися правила - складати цибулю в один шар і не забувати постійно перевертати. Так забезпечите рівномірне висихання цибулі. Додамо, що при сушінні на повітрі на ніч цибулю не забудьте занести в сухе приміщення.

лук, дошка
Як сушити цибулю в домашніх умовах / Скріншот

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти