Як сушити речі, щоб не нашкодити здоров'ю і квартирі: прості способи, про які ви не знали

1 лютого 2023, 23:03
Розповімо, наскільки шкідливо сушити білизну в квартирі і якими можуть бути наслідки.
Чому не можна сушити речі в квартирі
Чому не можна сушити речі в квартирі / ua.depositphotos.com

Чиста постіль і одяг – результат регулярних прань і прасування білизни. Однак процес сушіння білизни має кілька особливостей і навіть таїть небезпеки, тому потрібно знати, чому не можна сушити речі в квартирі і де для цього найкраще місце. Особливо актуальні ці питання взимку, так як на балконі речі не висохнуть через низьку температуру.

Сушка білизни: головні небезпеки

Більшість людей живуть в міських квартирах, тому випрані речі сушать у ванній або в кімнаті на спеціальній сушарці. Виявляється, цього робити не можна, так як процес сприяє розвитку небезпечних мікроорганізмів. Відповідей на питання, чому не можна сушити речі в кімнаті кілька:

  1. Підвищується вологість повітря. Волога з мокрої білизни випаровується і змішується з теплим повітрям, що створює сприятливі умови для розвитку грибків і цвілі, які можуть з часом "окупувати" стіни і меблі. Якщо розвісити прання у ванній, то на стінах дуже швидко з'явиться грибок, так як в цьому приміщенні погана циркуляція повітря.
  2. Не можна сушити речі в квартирі ще й тому, що разом з вологою в повітря потрапляють частинки миючих засобів, використовуваних для прання. У більшість пральних порошків входять поверхнево-активні речовини (ПАР), фосфати, які викликають алергічні реакції, зниження імунітету і багато інших.
  3. Поява неприємного запаху у білизни-це ще одна причина, чому не можна сушити білизну в квартирі. Відсутність циркуляції повітря призводить до появи кислого "аромату", який не перебивають навіть кондиціонери.

З урахуванням всіх перерахованих неприємностей, постає питання про те, де краще сушити білизну в квартирі. Особливо актуальне це питання взимку, коли балкон не допоможе.

відео дня

Де і як сушити білизну в квартирі

Випрані речі краще сушити на балконі до того моменту, поки вони не стануть вологими. Досушити їх можна на батареї або на полотенцесушителе у ванній. Якщо балкона немає, то процес сушіння переноситься в кімнату на розкладну сушарку. При цьому потрібно відкрити Вікно в положення провітрювання, щоб в приміщенні циркулювало повітря.

Відповідаючи на питання, як сушити білизну в квартирі або в кімнаті, де спить дитина, потрібно враховувати, що вологість повітря не повинна перевищувати допустимі показники – 30-40%, а також краще не розвішувати прання на ніч. Протягом дня можна провітрити приміщення, а до вечора повітря вже не буде вологим.

Ще одним варіантом є сушка білизни у ванній, як це, найчастіше, буває. Щоб не з'явився затхлий запах у улюблених речей, потрібно залишити відкритими двері. Якщо є витяжка в вентиляції, її можна включити на час, поки сохнуть речі. У всіх цих випадках можна використовувати вентилятор, який прискорить рух повітря і допоможе висушити білизну.

Як сушити білизну в квартирі: заходи безпеки

Щоб виключити всі негативні фактори сушіння білизни в квартирі, потрібно виконати ряд простих прийомів:

  • використання порошків і рідин для прання, які не містять фосфатів або пар;
  • частіше провітрювати кімнату, в якій сушиться білизна;
  • сушити білизну в приміщеннях, де постійно не знаходяться люди – коридор, одна з кімнат, якою найменше користуються.

Таким чином, сушка білизни в квартирі – шкода, але при відсутності інших можливостей це перетворюється в вимушену міру. Тому варто вибрати методи, що знижують ризики для здоров'я і розвісити прання в приміщенні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти