Як прибрати гіркоту в каві: проста фішка, про яку ви навіть не здогадувалися

16 лютого 2023, 12:33
Якщо ви не знаєте, як пом'якшити смак кави не тільки за допомогою цукру, солі, молока або вершків, корисний лайфхак обов'язково прийде вам на виручку.
Кава
Як прибрати гіркий смак кави і насолодитися насиченим напоєм / ua.depositphotos.com

Чашка кави з ранку стала звичним ритуалом для багатьох з нас. Здавалося б, коли вариш каву вдома, добре знаєш, як приготувати напій зі звичним і насиченим смаком. Але і кінь на чотирьох ногах та й то спотикається – іноді кава гірчить так сильно, що її неможливо пити. Тоді ми шукаємо, що додати до кави, щоб не гірчило і часом знаходимо навіть найнесподіваніші способи, як прибрати неприємний смак.

Чому дуже гірка кава

Гіркота в смаку кави залежить від концентрації в ній фенольних сполук. Хлорогенові кислоти - один з найбільш основних і поширених фенолів. Такі кислоти складають до 8% сухої маси зелених зерен арабіки. На гіркоту впливає і кофеїн, але менше.

На гіркоту кави у вашій чашці можуть вплинути якість, різновид зеленої кави, процес її обсмажування і заварювання.

відео дня

Справа в хлорогеновій кислоті

Вчені Адріан Фара та Кармен Маріно Донангело в журналі The Brazilian Journal of Plant Physiology опублікували своє дослідження про фенольні сполуки в каві. Дослідники дійшли висновку, згідно з яким на вміст хлорогенової кислоти в зеленому зерні впливають декілька факторів – вік самих дерев, зовнішні умови, в яких вони ростуть, а також специфічні особливості ведення сільського господарства.

Наприклад, робуста буде більш гіркою, ніж арабіка – в ній в два рази більше кофеїну і на 2% більше вищезгаданої хлорогенової кислоти.

На смак кави впливає обсмажування зерен

Особливості обсмажування і заварювання суттєво впливають на те, яким в результаті буде напій. Ось чому у кави горілий смак.

При обсмажуванні робиться велика кількість хімічних реакцій, вміст органічних кислот в самому зерні змінюється. Чим темніше була обсмажена кава, тим більше буде в ній гіркоти, тому що термічна обробка призводить до руйнування хлорогенової кислоти, яка перетворюється в хінну кислоту (а вона ще більш гірка).

Смак кави безпосередньо залежить від заварювання

Розмір помелу повинен бути якомога менше, щоб кава зберігала свій смак і не ставала гіркою.

Смак і аромат найкраще поєднуються під впливом води високої температури. Якщо ваша кава вийшла гіркою, можна дещо зменшити градус температури води.

Втім, не можна забувати, що при заварюванні один з параметрів варіння можна вплинути і на інші смакові моменти. Радимо самостійно підібрати рецепт, який допоможе вам приготувати каву з найкращим для вас смаком.

Що робити, якщо кава гірчить

Щіпка солі до чашки кави

Відомий і перевірений метод. Хлорид натрію (кухонна сіль) добре справляється з гіркотою в каві, оскільки вона робить натрій в напої більш вираженим, а напій припиняє гірчити.

Щіпка солі допоможе впоратися з гіркотою. Не потрібно переживати - смак кави не стане солоним.

Додайте до кави вершки або молоко

Перевірений спосіб прибрати гіркий смак в каві. Особливо він підійде тим, хто любить пити неміцну каву з вершками і молоком.

Але якщо ви п'єте міцну каву, спробуйте додати лише ложку молока або вершків, щоб зрозуміти, чи до смаку вам такий напій

Ложка цукру в каві

Якщо ви не жорсткий прихильник кави без цукру, спробуйте прибрати гіркоту чайною ложкою цукру. Підійде і білий, і коричневий цукор. У тростинному зазвичай менше добавок.

Як пом'якшити смак гіркої кави

Яєчна шкаралупа - несподіваний інгредієнт

Можливо, ви не знали – яєчна шкаралупа, якщо її додати під час заварювання кави, посприяє більш насиченому смаку і аромату кави. Напій не буде занадто кислим або гірким.

Спосіб дивний, але робочий. Можете перевірити самі. Кава дійсно стане смачнішою. Кальцій, який міститься в шкаралупі, прибере зайву гіркоту. Кислий смак стане нейтральним.

Потрібно лише додати до кави декілька шматочків шкаралупи перед тим, як будете її заварювати. Шкаралупу, звичайно, потрібно добре вимити. Краще використовувати шкаралупу від варених яєць (висока температура знищує шкідливі бактерії).

Як прибрати гіркоту в еспресо

Що потрібно зробити, якщо еспресо гірчить – перевірити помел кавомашини або кавомолки. Часто причиною або занадто кислого, або надто гіркого смаку кави може бути неправильний помел. Тоді вода занадто швидко просочується шляхом кавової закладки. Феноли, які не встигли виділитися, дають гіркий смак.

Вода повинна повільніше і важче проходити через закладку. Слід зменшити помел або ж додати більше кави в закладку. Не можна забувати про темперування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти