Як збільшити пенсію на 54% своїми руками: пояснення експертів

14 березня 2023, 10:01
Збільшити розмір пенсії можна, кажуть експерти, відстрочивши вихід на пенсію - при збільшенні трудового стажу пенсія буде рости.
Пенсія
Як українці можуть підняти собі пенсію: пояснення експертів / Колаж фото УНІАН

В українські пенсіонери зможуть збільшити розмір своїх пенсій, якщо накопичать якомога більше страхового стажу. Про це пише спеціалізований портал "На пенсії".

Що може підвищити пенсію

Якщо після того, як людина досягне визначеного законодавством віку і накопичить необхідну кількість страхового стажу, але вирішить продовжувати працювати, то з кожним місяцем розмір його пенсії буде рости.

Згідно із Законами України, у разі постійного зростання страхового стажу розмір пенсії зросте:

  • на 0,5% - за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку при відстроченні виходу на пенсію на строк до 5 років;
  • на 0,75% - за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, якщо відстрочка становить понад п'ятирічний строк.

Тобто якщо рік по досягненню пенсійного стажу не виходити на пенсію, то надбавка становитиме 6% (відповідно, якщо два роки − то 12%). Далі, якщо відстрочка буде плюс-мінус шість років, то основний розмір пенсії зросте на 54%.

Як зробити так щоб пенсія була більшою

Як кажуть експерт, дуже і дуже багато залежить від розміру пенсії. Але найчастіше брати відстрочку вкрай невигідно. Наприклад, якщо пенсія становить 4 тисячі, то, відстрочивши її на рік, людина буде отримувати 4240 гривень. І при цьому загубиться 48 тисяч виплат, які можна було б отримувати протягом року.

Скільки стажу потрібно для пенсії

В Україні пенсійний вік і для жінок, і для чоловіків становить 60 років – однак за умови, що вони вже накопичили не менше 30 років стажу. Причому розмір необхідного для пенсії страхового стажу буде збільшуватися на рівно на дюжину місяців щорічно до 2028-го.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти