Як дізнатися, коли час викопувати картоплю: поради, які знають не всі дачники

29 липня 2023, 05:20
Коли після початку цвітіння пройде 15-20 днів, з'являться ознаки дозрівання овоча, які допоможуть вам зрозуміти, коли збирати молоду картоплю.
Картопля
Потрібно уважно спостерігати за картопляними кущами на городі - от, як дізнатися, що час копати картоплю / instagram.com/nina_khuzeyeva

Часом дачники намагаються розібратися, коли потрібно копати картоплю. Одні орієнтуються на другу половину серпня, а інші й зовсім чекають вересня. Втім, все залежить від сорту картоплі і обставин. Чи можна копати картоплю, якщо бадилля зелене – теж нагальне питання, на яке є проста відповідь.

Коли картопля вважається молодою

В першу чергу, потрібно згадати, коли вважати картоплю молодою. Це картопля, яку прибирають вже за 15-20 днів після того, як почалося цвітіння. Невеликі бульби і дуже тонка шкірка – ключові ознаки молодої картоплі.

Вона зберігається 1-2 тижні за низької позитивної температури. Наприклад, картоплю можна покласти на нижню полицю холодильника і зберігати в паперовому пакеті. Така картопля - виключно сезонний овоч.

відео дня

Коли копати картоплю, якщо бадилля зелене

Як ми вже говорили, терміни збору картоплі залежать від сорту. Рання картопля зазвичай дозріває за 40-60 днів після посіву. Збирати її можна вже до липня.

Щоб картопля була і взимку, треба садити більш пізні сорти. Зріють вони до 120 днів, а від кінця серпня до середини вересня можна викопувати бульби. Дивіться за картопляними кущами, щоб розуміти, коли картопля є зрілою.

Якщо бадилля досі м'ясисте і зелене, отже, в до нього надходять поживні речовини. Не гадайте, а викопайте один або декілька кущів, щоб перевірити, наскільки дозріла картопля.

Не дозріла - копати поки не треба, десь до другої половини вересня.

Чим краще копати картоплю - лопатою або вилами

Коли ви думаєте над тим, якою лопатою копати картоплю, скористуйтеся порадою про те, що краще це робити вилами. От, як легко копати картоплю.

Встромляти вила в землю треба на відстані близько 15-20 см від основи куща, обережно перевертаючи шматки землі. Побивайте землю з країв рамок, адже там можуть бути деякі бульби. Порізану картоплю треба одразу прибирати і готувати з неї страви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти