Як повернути до життя дерево: прості поради для дачників і способи лікування вишні

6 березня 2023, 10:32
Якщо ви не знаєте, як визначити, що дерево засохло, зверніть увагу на його зовнішній вигляд, колір листя, гілки і плоди, які не повинні бути зіпсованими.
Вишня
Чому сохнуть листя на деревах визначити складно, серед причин може бути моніліоз / ua.depositphotos.com

Дерева завжди є головною прикрасою саду. Кожен садівник уважно стежить за тим, щоб вони були доглянутими, цвіли і давали хороший урожай. Дерево може хворіти. Багато дачників в такій ситуації задаються питанням, як зрозуміти, що дерево гине, і які приймати профілактичні та відновлювальні заходи. Тому важливо розуміти, як правильно доглядати за деревами і діяти при хворобі вишні.

Як зрозуміти, що дерево хворіє

Якщо у вас виникли підозри або занепокоєння щодо хвороби ваших дерев, зверніться до експерта-арбориста, щоб надати консультацію. Щоб дерева не становили небезпеку, слід забезпечити їм правильний догляд. Існують ознаки, які вказують на хворобу дерева.

Пагони або квіти стали чорними

відео дня

Вказує на вогневий опік. Захворювання вражає понад 100 різних видів рослин. Якщо бачите, що квіти на дереві і пагони стали чорними - дерево заражене.

Течія слизу з дерева

Якщо ви побачили, що зі стовбура дерева йде рідина, можливо, це ознака течії слизу – грибкової хвороби дерева. Коли дерево сильно заражене, навколо його основи накопичується рідина. Запах у такого слизу специфічний - нагадує йодоформ, кислоту і спирт. Він залишає темні сліди на стовбурі дерева або на його гілках. Найчастіше хвороба може бути в теплу пору року.

"Полиці" біля основи дерева блідо-коричневого кольору

Дерево може заразитися грибком Inonotus dryadeus. Тоді на ньому з'являються пластинчасті так звані "полиці" – їх видно з основи дерева поруч з ґрунтом. За деякий час вони темніють і стають чорними. Через захворювання пригальмовується зростання гілок. Найчастіше до зараження схильні дуби.

Сірі нарости на дереві

Береза, горіх, клен і вишня можуть заразитися грибком Fomes fomentarius. Він схожий на твердий сірий копитоподібний наріст. На нижній стороні тисячі маленьких білих пор.

У дерева лущиться кора

Кора служить захистом внутрішньої частини дерева. Якщо вона лущиться – це ознака хвороби. Відшарування великих шматків кори може стати ознакою того, що дерево гине. Фрагментарне лущення кори може бути на багатьох деревах, однак великі відшарування вказують на те, що дерево гине.

Несправжня борошниста роса

На деревах може з'являтися порошкоподібна біла цвіль. Виникає вона при вологій погоді. Потім дерева стають жовтими і скрученими. Інфекція проявляється маленькими білими плямами, вони поширюються листям і утворюють на них білий порошкоподібний шар.

Жовті або коричневі листя

Повільне зростання листя, їх коричневий або жовтий колір можуть вказувати на зараження кореневою гниллю. Гриб називається армілярія, через нього гниють коріння і відмирають великі гілки дерева.

Не забувайте, що існують й інші ознаки хвороби дерев. Зокрема, на те, що дерево хворіє, можуть вказувати зубчасті краї або рвана поверхня листя, опадання листя і їхне знебарвлення, виникнення тріщини в корі, а також безліч гусениць і личинок на і всередині дерева.

Чому загинуло дерево

Дерево може загинути через абсолютно різні причини. Щоб його врятувати і сформувати новий плодовий сад, потрібно зрозуміти, чому погано росте, не приносить плоди, чахне або гине дерево.

Заглиблення кореневої шийки

Найбільш часта причина пригнічення і загибелі плодових дерев. Коренева шийка - це місце, де йде перехід від підземної частини рослини, коренів, до його надземної частини, стовбура. Гниття відбувається в тому випадку, якщо коренева шийка опиняється під водою або шаром гниючих залишків рослинності. Дерева в такій ситуації дуже швидко марніють і гинуть.

Заглиблення кореневої шийки може статися через неправильну посадки дерева, рясного утеплення кореневої системи на зиму і вирощування дерева в болотистій місцевості.

Щоб уникнути проблеми, потрібна правильна посадка саджанців, грамотне ущільнення ґрунту і дотримання рекомендацій фахівців.

Дерево росте близько до ґрунтових вод

Наявність близьких ґрунтових вод вважають другою після заглиблення шийки причиною загибелі плодових дерев. Буває, що дерева нормально ростуть і розвиваються, але потім гинуть. Причина - коренева система дорослих дерев добирається до ґрунтових вод, які заважають подальшому розвитку дерева. Також в ґрунтових водах безліч шкідливих для дерев елементів.

Ознакою дачної ділянки, близького до ґрунтових вод, є відсутність у сусідів і неподалік від них старих високих плодових і декоративних дерев, глибокі колодязі і застій талої води в весняний період. Ґрунтові води можна виявити під час буріння невеликих свердловин або риття траншей.

Такі хвороби, як чорний рак, кореневий рак, бактеріальний опік, цитоспороз і рак знаходяться в списку хвороб, через які часто гинуть дерева. Хвороби можуть призвести до загибелі особливо молодих дерев.

Щоб уникнути загибелі дерева, потрібно забезпечити правильну посадку, догляд, і профілактику захворювань.

Деревам шкодять гризуни

Активність мишей, кротів, зайців та інших гризунів може призвести до загибелі молодих саджанців сливи, груші, вишні, яблуні та інших дерев, які приносять плоди.

Зайці взимку гризуть кору дерев, рослина з цієї причини гине.

Для захисту від зайців і мишей потрібно захищати дерева парканом без лазівок і вкривати молоді саджанці на зиму або укутувати їхні нижні гілки нетканим матеріалом.

Влітку кореневій системі дерева загрожують кроти і землерийки. Кротів можна відлякувати пахучими речовинами, вібрацією або виловом.

Механічні пошкодження дерева

Нерідко дерева гинуть через виниклі механічні пошкодження. Щоб цього уникнути, їх потрібно захищати кожухами під час будівництва, дуже акуратно окашувати тримером пристовбурні круги, обрізати заважаючі гілки і огороджувати невеликі деревця від собак.

Вимерзання дерев

Сорти плодових дерев, які люблять тепло, особливо колоноподібні яблуні і груші, схильні до негативного впливу морозу. Вони можуть пошкоджуватися, коли немає достатнього покриву снігу.

Щоб уникнути вимерзання дерев потрібно садити сорти, які стійкі до погодних умов і вкривати їх на зиму. Зберегти дерева допоможуть правильний полив, обрізка восени і внесення добрив калію і фосфору.

Чому раптом вишня засохла

Садівники розмірковують про те, чому в саду гинуть плодові дерева. Відповіддю на питання, чому сохнуть гілки у плодових дерев, стане розуміння, в чому суть проблеми. Вишня може почати сохнути після цвітіння в тому випадку, якщо сталося ураження дерева грибковою інфекцією.

Якщо мова все-таки йде про грибкової хвороби, доведеться проводити обробку хімічними препаратами. Це не корисно для ґрунту і всього, що росте на землі, але іншого виходу, щоб врятувати дерево, яке може загинути, немає.

Хвороби вишні

Моніліоз (молініальний опік)

Коли сохнуть не тільки окремі листя, а цілі гілки вишні, у дерева може бути моніліоз. Вважається одним з найбільш частих захворювань вишні. Навесні, коли вишня цвіте, спори гриба потрапляють до дерева через маточку квітки, йдуть в квітконіжку і потрапляють в гілку. Там грибок швидко росте, і вже до кінця червня можна побачити, як масово сохнуть листя, а гілки всихають повністю. Вид у дерев, як ніби вони обпалені. Тому і назва моніліальний опік.

Клястероспоріоз

Дірчаста плямистість більше проявляється на листках вишні. В першу чергу з'являються маленькі червоно-бурі плями. За кілька днів плями стають більше, а тканини листа в уражених місцях відмирають, після чого засихають і випадають. На місці плями – дірка з червоною облямівкою.

Якщо вишня серйозно уражена хворобою, може статися часткове або повне засихання листя і передчасний листопад. У складних випадках може постраждати кора молодих пагонів. На ній теж можуть з'явитися червоні плями, через які відбувається камедетечія - з тріщин виділяється клейка речовина. Вона нагадує смолу.

Що робити, якщо вишня засохла

Як відновити сухе дерево - спробувати зупинити розвиток хвороби. Для цього слід відрізати всі пагони вишні, які засихають. Здорову частину слід захопити на відстань близько 10-15 сантиметрів нижче всихання. Обрізані гілки, разом з ураженими плодами, потрібно спалити. Обрізати нижче місця, де засохла гілка, потрібно тому, що там теж можуть бути грибниці, які не видно людському погляду.

Хімічна обробка вишні

Таке захворювання, як моніліоз, може швидко перейти на інші дерева, тому лікувальні заходи слід проводити для всіх рослин. Робити це слід в сухі дні. Щоб препарат засвоївся, потрібно, щоб хоча б декілька годин не було дощів.

При боротьбі з моніліозом вишні рекомендують використовувати кілька препаратів.

Абіга-Пік

Цей засіб рекомендують застосовувати для обприскування вишні під час вегетаційного періоду. На 10 літрів води зазвичай беруть 45 грам самого засобу.

Бордоська суміш

Як і Абіга-Пік, застосовується в вегетаційний період. Якщо на дворі рання весна, можна використовувати суміш Екстра.

Зато

Препарат застосовують, коли сохне вишня, яка цвіте. Зазвичай застосовується з іншими фунгіцидами.

Купідон

Препарат використовують в разі, якщо листя вишня засихають, а квіти гинуть. Однак його можна застосовувати не частіше 1 разу на тиждень.

Купроксат

Після того як на вишні розпустилися бруньки, препарат вже можна застосовувати. Між обробками слід дотримуватися інтервалу не менше 10 днів.

Зверніть увагу - потрібно з особливою обережністю застосовувати засоби. В обов'язковому порядку читайте інформацію перед їх використанням, уважно ознайомтеся з інструкцією. В жодному разі разі не забувайте – після обробки хімією урожай можна збирати тільки за 20-30 днів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти