Як виховувати гіперактивну дитину: 10 простих порад, які зроблять вас ідеальними батьками

18 лютого 2022, 05:50
447
Є низка "золотих" правил, які допоможуть не лише заспокоїти гіперактивних дітей, а й закласти хороший фундамент для їхнього майбутнього.
Як виховувати гіперактивну дитину: 10 простих порад, які зроблять вас ідеальними батьками
Як виховувати гіперактивну дитину/ ua.depositphotos.com

Гіперактивні діти можуть вередувати, мати труднощі з концентрацією уваги і просто не можуть всидіти на місці. Така поведінка може виникати через надмірне збудження чи незадоволені потреби, або ж може свідчити про те, що в дитини є синдром дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ).

Щоб приборкати гіперактивність дитини, варто почати з виконання простих порад, серед яких – створення розпорядку дня, ведення здорового способу життя і проведення вільного часу з дитиною. Проте якщо з часом гіперактивність дитини все одно не минає, незважаючи на докладені зусилля, тоді варто звернутися за порадою до лікаря.

Главред зібрав 10 головних порад, які допоможуть правильно виховувати гіперактивних дітей. Якщо виконання цих вправ зробити корисною звичкою, вам не доведеться щоразу шукати відповідь на питання, як заспокоїти вашу гіперактивну дитину і що робити з її поведінкою.

відео дня

1. Складіть розпорядок дня

Хоч здається, що гіперактивні діти не люблять дотримуватися правил і "вписуватися" у певні рамки, насправді чіткий розпорядок дня допоможе приборкати їхню енергію. Діти загалом люблять рутину, і знання того, що і коли відбуватиметься упродовж дня, допоможе їм відчути стабільність. Плануйте час пробудження, прийому їжі, виконання різних завдань, проведення вільного часу та сну.

При цьому не потрібно прописувати графік ледь не щохвилинно – важливо мати хоча б приблизний план на день, який допоможе тримати ситуацію під контролем.

2. Переконайтеся, що ваша дитина достатньо спить

Якщо дитина не отримує достатньо сну, це може призвести до того, що вона буде неспокійною і вередливою. У той же час повноцінний сон не лише допоможе заспокоїти гіперактивну дитину, а й буде корисним для її здоров’я загалом.

3. Забезпечте дитині заняття спортом

Усі діти потребують виходу своєї енергії, а дуже активні діти – й поготів. Фізичні вправи допоможуть зменшити гіперактивність. Є багато способів забезпечити необхідну кількість руху – гратися з дитиною на дитячому майданчику, їздити на велосипедах, організувати їм заняття тим видом спорту, який їм подобається, планувати спільне активне проведення часу тощо.

4. Скоротіть час, проведений з ґаджетами

Надмірне сидіння дитини за комп’ютером, телефоном чи перед телевізором може зробити її неуважною. Також це краде час, який вона могла б витратити на корисніші справи. Тому краще обмежувати кількість проведеного за ґаджетами часу, окрім часу, коли вони справді потрібні – наприклад, коли дитина виконує домашні завдання.

5. Мінімізуйте стрес

Попрацюйте над тим, щоб зменшити кількість стресових факторів, які впливають на дитину. Переконайтеся, що вона отримує достатньо підтримки вдома та у школі. Різні стресові ситуації зроблять дитину більш вразливою, і це може посилити її гіперактивність і зробити вередливішою. Серед таких ситуацій, наприклад, переїзд, розлучення батьків, втрата когось із родини, народження братика чи сестрички тощо.

6. Проводьте час зі своєю дитиною

Якщо ваша дитина відчуває, що її ігнорують і не приділяють їй достатньо уваги, вона може спробувати "завоювати" цю увагу своїми методами – стати більш гіперактивною або шумною, щоб привернути вашу увагу. Тому варто виділяти більше часу, який ви проведете разом. Наприклад, можна взяти за звичку разом їсти, читати дитині казки на ніч і шукати спільні ігри.

7. Чітко окреслюйте для дитини ваші очікування

Варто спокійно і чітко обговорювати все з дитиною, якщо ви бачите, що її поведінка виходить за певні межі. Часто дитина поводить себе гіперактивно, тому що не розуміє, якої саме поведінки у різних ситуаціях очікують від неї батьки.

8. Дозволяйте вередувати, якщо це нікому не заважає

Гіперактивна дитина може навіть швидше заспокоїтися, якщо їй не забороняти вередувати. Натомість заборона щось робити викликає ще більше бажання її порушити. Тому, якщо вередування дитини нікого не турбує і не заважає, дозвольте їй випустити свою енергію.

9. Хваліть дитину за зразкову поведінку

Хвалити дитину за те, що вона поводить себе правильно, матиме кращий ефект, ніж постійно її сварити за неправильну поведінку. Тому, якщо є така можливість, ігноруйте неправильну поведінку і заохочуйте дитину своєю позитивною реакцією усі рази, коли вона поводитиметься зразково.

10. Проявіть терпіння

Так-так, це дуже непросто. Проте варто розуміти, що маленькі діти енергійні за своєю природою, і не сидіти на місці для них є нормою. Тому тут важливо чітко розділяти, коли дитина гіперактивна, а коли просто любить побешкетувати і привернути до себе увагу.

Дітям молодшого віку, як правило, властиво більше рухатися. Трирічні діти зазвичай можуть сидіти нерухомо лише 5-10 хвилин, а п’ятирічні – лише приблизно 15. До семи років вони вже зможуть сидіти нерухомо приблизно 25 хвилин.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти