Як вибрати стиглий ананас: 4 поради, як купити найсмачніший і соковитий фрукт

28 листопада 2022, 09:45оновлено 28 листопада 2022, 10:24
Стиглий ананас овальної форми з сухою плодоножкою і густим пагоном – якщо шкірка фрукта зелена, ананас ще не дозрів, тому не треба його купувати.
Ананас
Шкірка бурого або навіть бордового кольору може вказувати на гнилий ананас / ua.depositphotos.com

Ананас вважається одним з найпопулярніших фруктів. Він багатий різними вітамінами і мікроелементами. Соковитий фрукт часто додають до салаті, десертів, роблять сік. Ананас містить фермент бромелайн, який допомагає пом'якшити м'ясо. Тому фрукт додають і в маринади. Важливо знати, як вибрати ананас стиглий і купити дійсно свіжий і незіпсований фрукт. Звертайте увагу на зовнішній вигляд фрукта, пружність шкірки і листя султана.

Як вибрати ананас в магазині

Дивіться, як виглядає ананас

Добре відомо, що стиглий ананас має овальну форму, суху плодоніжку і густий пагін (султан), який має довжину близько 10-12 сантиметрів. Очки у ананаса повинні бути жовто-коричневого кольору з трохи підсохлими кінчиками. Між ними повинні бути темно-зелені, або ж трохи коричневого кольору борозенки.

відео дня

Якщо шкірка ананаса зелена, плід незрілий. Шкірка бурого або бордового кольору дозволяє зрозуміти, що ананас зіпсувався.

Бачите фрукт, у якого коричневі плями і білясті борозенки – перед вами, схоже, гнилий ананас. Такий зовнішній вигляд фрукта свідчить про ознаки гнилі і цвілі.

Натисніть і постукайте по ананасу

Коли ви побачили апетитний плід, його потрібно взяти в руки. Шкірка стиглого ананаса зазвичай тверда і пружна. Не забувайте, що очі ананаса при натисканні повинні проминатися і вмить набувати попередньої форми. Якщо залишається вм'ятина – це знак, що фрукт вже почав псуватися. А ось якщо ананас твердіший, ніж кокос, він ще не дозрів.

Вага ананаса - від 1 до 2 кілограмів. Занадто мала вага фрукта вказує на те, що ананас почав сохнути і втрачати свою масу. Краще його не купуйте.

Коли виявили ваговий ананас, постукайте по ньому. Пам'ятаєте, як вибирали кавун за глухим звуком? Так і тут - якщо при постукуванні глухо, плід стиглий і соковитий. Дзвінкий ананас, швидше за все, ще не дозрів.

Огляньте і покрутіть султан

Нерідко в магазинах продаються вже общипані ананаси. Продавці можуть говорити, що стиглість можна визначити тільки по внутрішньому листку пагона. Але це зовсім не так. До речі, у гнилого плода внутрішній листок також відділяється досить легко.

Краще подивіться на вид султана. Зрілий ананас відрізняється темно-зеленим пагоном, кінчики злегка підсохлі. А ось яскраво-зелений султан вказує на незрілість плода. М'якоть фрукта буде жорстка, несмачна і зовсім суха. Листя, які побуріли, вказують на те, що ананас, схоже, зіпсувався.

Тепер спробуйте взяти султан біля основи і трохи повернути. Виходить - тоді вам попався стиглий фрукт. Не виходить - ананас занадто рано зрізали. Потрібно діяти обережно: пагон стиглого ананаса дуже просто відірвати руками.

Понюхайте ананас

Фрукт слід тримати на відстані витягнутої руки. Якщо відчуваєте солодкуватий аромат, з ананасом все добре. Зелений, ще не дозрілий фрукт, не має запаху. Зіпсований і зовсім буде віддавати гниллю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти