Як виростити великий хрін: простий спосіб, про який знають не всі городники

18 квітня 2023, 13:55
Родючий грунт - ось яку землю любить хрін, якщо вам не пощастило з грунтом, потрібно удобрювати рослину, щоб виростити великий і рівний корінь.
Хрін
Як посадити хрін навесні і правильно доглядати за рослиною / instagram.com/tankova_juliya

Хрін - це рослина, яку вирощують багато городників. Це популярна пряність, її найчастіше використовують для того, щоб засолити овочі, надати незвичайний смак м'ясних і рибних страв. Виростити хрін може практично кожен, навіть дачник-початківець. Однак як посадити хрін, щоб не розростався, знають далеко не всі. Щоб хрін не перетворився на бур'ян, слід правильно його вирощувати.

Як посадити хрін в грунт

Дачники вважають, що показник хорошого врожаю хрону – виріс гладкий, товстий і прямий корінь. Такого результату можна досягти в тому випадку, якщо хрін вирощується в якості однорічної культури. Багаторічні коріння гілкуються, стають дрібними і несмачними.

Коли ви вже визначилися з тим, де взяти хрін для посадки – купити корінь можна в спеціальних магазинах і Інтернеті – і придбали саджанець, можна починати посадку. Грунт повинен бути ретельно перекопаний, щоб у майбутньому коріння вашої рослини не гілкувалося. Для цього під час перекопування слід додати половину перегною (зазвичай половина відра на 1 квадратний метр), суперфосфат, а також хлористий калій (50 і 20 грам на аналогічну площу).

відео дня

Рослина є холодостійкою культурою, тому підбирати місце, щоб вгадати, де росте хрін краще, не потрібно. Живці висаджуються в квітні разом з ранніми овочами. Коли зволоження землі оптимальне, хрін садять в борозни, а коли багато вологи, в основному, в гребені.

Держак в обов'язковому порядку розміщують під нахилом – його верхня частина повинна бути на глибині 5 сантиметрів, а нижня на 10 см. Потрібно дотримуватися відстані між рослинами в 30-40 сантиметрів, між борознами і гребенями – 70 сантиметрів.

Як правильно розсаджувати хрін

Нерідко буває, корінці хрону, що залишилися, починають розростатися, і рослина стає справжнім злісним бур'яном. Якщо ви вже стикалися з подібною ситуацією, вирощуйте хрін в бочці або огороджуйте фанерами, шифером або іншими огорожами місце, де буде рости хрін.

Як виростити хрін з насіння

Виростити хрін на дачі з насіння досить просто. Для початку потрібно вибрати сонячне, але злегка притінене відкрите місце. Краще не саджати хрін в низині, оскільки там він не зможе нормально розвиватися. Ґрунт повинен бути зволожений і поживний – добре підійде суглинна або ж супіщана.

Перед тим як внести насіння в ґрунт, його треба перекопати. В якості добрива вноситься перегній - по 5 кілограмів на 1 квадратний метр. Рекомендується застосування мінералів. Якщо з ґрунтом не все в порядку, до нього, для підвищеної рихлості, додають пісок. Кислий ґрунт зазвичай обробляється деревною золою, щоб рівень рН підійшов до нейтрального показника.

Слід не забувати, що хрін не можна саджати поблизу з високими деревами, оскільки вони будуть забирати у рослини вологу.

Насіння треба підготувати до посадки. Десь за 2-3 місяці до посадки їх тримають в холодильнику у вологому піску. Після стратифікації на 24 години їх слід залишити постояти при кімнатній температурі. Вже перед самою посадкою треба провести дезінфекцію матеріалу, використовуючи розчин марганцівки. На кінцевому етапі насіння замочують в стимуляторі росту.

Оброблений і готовий матеріал швидше зійде в ґрунті. У кущів хрону підвищиться витривалість, знизиться ризик захворювання рослини.

Якщо вирішили саджати насіння взимку, обробляти холодом їх не потрібно, оскільки процесом стратифікації займеться сам ґрунт.

Навесні і восени посадка хрону проводиться за певними правилами.

Для початку потрібно розпушити ділянку на городі і підготувати грядки з проміжками в 40 сантиметрів. Далі робляться борозенки глибиною до 2 сантиметрів. Насіння в траншеях розкладаються з проміжками. Насіння присипають ґрунтом і ретельно зволожують.

Восени посадка проводиться за аналогічною схемою, але тільки поливати грядки після закладки насіння вже не потрібно. Ділянка утеплюється перегноєм або ж шаром сухого листя.

Якщо вас цікавить, скільки росте хрін з насіння, то пам'ятайте, що хороший урожай можна отримати лише на 3-й рік.

Чим підгодувати хрін

Часто багато городників вважають, що хрін удобрювати не потрібно. Однак це помилка - стандартні заходи для догляду за рослиною все ж слід проводити.

У хрону великі листи, вони випаровують велику кількість води, а коріння погано всмоктують вологу. Як часто потрібно поливати хрін - весь сезон. Інакше листя рослини пожухнут, а коріння стануть грубими. Втім, з поливами теж потрібно діяти обережно, інакше при занадто вологому грунті корінь може загнити.

Коріння повинні отримувати кисень, тому потрібно робити прополку і розпушування грунту.

При родючому грунті землю годі й удобрювати, в іншому випадку кожен місяць слід робити комплексні підгодівлі за схемою: 20 грамів сечовини, 40 грамів суперфосфату і 15 грамів хлористого калію на 1 квадратний метр. Підгодовувати рослину слід на стадії вкорінення, розкриття перших листків і до завершення сезону.

Якщо хрін вирощується в невеликих обсягах, можна проводити очищення кореня.

Коли бадилля хрону досягає показника в 15 сантиметрів у висоту, зазвичай це буває на початку липня, від кореня радять відгребти землю. Виходить корінь 20-25 сантиметрів, з якого потрібно видалити всі бічні корінці і відгалуження. Нижню кореневу нирку прибирати не радять. Після цього кореневище засипається землею, яка добре утрамбовується і поливається.

У липні хрін потрібно обережно підкопати, щоб прибрати від основного кореня бічні відгалуження.

За такої обробки корінь виростає великим і рівним. Потрібно також видалити з вашої рослини зайві розетки, залишити слід не більше двох.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти