Як виростити кріп без парасольок - секрет досвідчених городників

13 липня 2022, 01:34
Якщо вам не потрібен кріп для консервування, то краще вирощувати його без парасольок. Отримати багато ароматної зелені допоможуть дачні хитрощі.

Як виростити кріп на зелень
Як виростити кріп на зелень / Фото pixabay.com

Кріп - смачна й ароматна зелень. Соковиті листочки можна додавати практично в будь-яку страву, а ще - сушити і заморожувати на зиму. Виростити кріп на дачній ділянці або навіть на підвіконні не буде складно навіть для недосвідченого городника. Якщо вам не потрібен кріп для консервування, то краще вирощувати його без парасольок. Для цього доведеться застосувати деякі хитрощі.

Як виростити кріп на зелень

Найперше, що потрібно зробити, це помістити насіння кропу в марлю і замочити в теплій (близько 50ºС) воді на три доби. Воду потрібно міняти двічі-тричі на день.

Коли з'являться перші паростки, насіння потрібно викласти на марлю і накрити. Тканину постійно зволожувати. У приміщенні, де "живе" насіння, необхідно підтримувати температуру повітря не нижче 22ºС. В цілому, період пророщування займає до 5 діб.

Насіння, що проросло, висаджують в лунки діаметром близько 10 см купками, не розділяючи їх. Якщо порушити це правило, то кущі будуть рідкими і витягнуться вгору, утворивши парасольки. Після посіву ямки закопують і рясно поливають водою.

Коли зелень проросте, поступово розпушуйте землю, щоб утворилася потужна коренева система.

Коли садити кріп

Сіяти кріп можна в кінці квітня - на початку травня, коли температура повітря прогріється до 15ºС і не буде нічних заморозків. Якщо ви хочете виростити кріп на балконі або підвіконні, то посів краще проводити в кінці лютого.

Чи можна садити кріп в кінці липня? Городники не бачать причин цього не робити, адже сходи з'являються досить швидко - приблизно за два тижні. Тому до кінця літа можна зібрати урожай.

Що любить кріп

Кропу подобаються сонячні місця та родючий пухкий нейтральний ґрунт. У тіні рослини витягуються і ростуть блідими.

Кріп погано ростиме, якщо на ґрунті утворюється щільна кірка.

Не буде врожаю, якщо посадити кріп на кислому ґрунті й там, де застоюється вода.

Кріп добре переносить посуху, але якщо його регулярно поливати, то урожай зелені буде вище.

Зазвичай кріп не потребує підгодівлі. Але якщо він погано росте, то впродовж періоду вегетації рослину можна двічі підгодувати. Для цього в 10 л води розведіть по 25 г селітри аміачної та калійної солі. В якості добрива можна також використовувати коров'як (1:6).

Раніше Главред писав, чому кріп жовтіє прямо на грядці та як з цим боротися.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти