Як вивести крота з двору: прості способи, які допоможуть кожному дачникові

24 березня 2023, 15:26оновлено 24 березня 2023, 18:20
Найефективніший спосіб позбутися кротів - поставити паркан, проте до справи можна підійти і більш креативно, лякаючи звірка навіть радіоприймачем.
Кріт і город
Посадіть цибулю, кріп, базилік, часник і дізнаєтеся, як відлякати крота з ділянки / Колаж ua.depositphotos.com

Коли сонячні промені стукають до кожного будинку, а на зміну зимі приходить весна, у дачників і городників багато нових справ на ділянках. Чимало часу доводиться витрачати час і на боротьбу зі шкідниками. І зубастий кріт стає одним з таких небажаних гостей. Звір прокидається після зими і активно шукає, чим би поласувати. Зубасті товариші працюють сім'ями і наводять справжній переполох на городі. За ніч вони можуть перекопати вашу дачну ділянку. Тому городники шукають способи, як ефективно позбутися кротів.

Як прогнати кротів з ділянки

Існує безліч способів, як боротися з кротами. Ми рекомендуємо використовувати гуманні методи, серед яких ультразвукові відлякувачі, вертушки, пастки, ароматні рослини, паркани або сітка від кротів. Нехай кроти спокійно собі біжать з вашого городу і шукають собі новий комфортний притулок. Бажано, подалі від дачної ділянки.

Звукові відлякувачі кротів

відео дня

Є спеціальні вироби, які нагадують великі канцелярські кнопки – це звукові та ультразвукові відлякувачі кротів. Такі штуки встромляють в землю по всьому периметру ділянки. Кріт сліпий, проте має дуже хороший слух. І коли земля буде передавати навіть невелику вібрацію і звук, кротам це явно не сподобається. Зубастий спробує спішно ретируватися навіть з окупованої раніше території.

Кріт злякається радіоприймача

Часто замість спеціальних відлякувачів рекомендують використовувати звичайний радіоприймач на пальчикових батарейках. Вмикаємо приймач, кладемо його до поліетиленового пакету і ставимо туди, де живуть кроти.

Ні, справа не в специфічному музичному смаку крота або негативному ставленні тварини до деяких радіостанцій. У Мережі часом кажуть, що така боротьба з кротами – це новітній спосіб їх налякати. Спосіб не новітній, оскільки давно відомо, що ультразвук і звук – те, чого бояться кроти.

Методи, пов'язані зі звуком і ультразвуком, цілком ефективні. Однак це не завжди працює. Звір може схитрувати і вирити тунель на тій же ділянці, але вже зовсім в іншому місці.

Повітряна вертушка

Робочим способом вигнати крота з дачної ділянки називають і повітряну вертушку на металевому або ж дерев'яному штирі. Вертушку встромляють в землю і вона крутиться, коли дме вітер. Так створюється вібрація, яку штирьок передає вже в шари грунту. Кроти чують вібрацію і ретируються.

Ви можете придбати вертушки в магазині або ж зробити їх самостійно. Щоб зробити все самим, беріть пластикові пляшки або консервні банки.

Спіймати крота в пастку

На просторах Інтернету і в магазинах ви можете знайти багато різних пасток. Гуманно крота можна зловити за допомогою пастки-труби. Кріт добре впіймається і не отримає пошкоджень. От, як позбутися кротів – незвичайний, але ефективний спосіб.

Щоб зловити крота, пасткою замінюють частину тунелю звіра. Для цього потрібно заздалегідь розрити кротовину. Зверху кротовина накривається, наприклад, фанерою або листом металу, щоб світло не потрапляло до тунелю. Людина лише дістане трубу з кротами і випустить їх гуляти на волю.

Не забувайте, що кріт не може не їсти більше 14 годин. Часто перевіряйте пастки. Найкраще ставити їх на ніч, а вранці вже перевіряти свій улов.

Також треба звернути увагу на діаметр пастки-труби. Радять вибирати більший розмір, оскільки кроти бувають дуже вгодованими і не повинні застрягти в трубі.

Ви можете зробити пастку і самі.

Розриваємо глибше кротовину, встановлюємо в яму скляну банку або пластикове відро, а на дно ємності насипаємо землю і додаємо декілька личинок або черв'яків. Це потрібно, щоб заманити крота. Відчувши ласий для себе запах, кріт, виблискуючи п'ятами, бігтиме тунелем і потрапить прямо до банки або у відро. Ласощі допоможуть кроту дочекатися вас, щоб ви його випустили.

Зважилися майструвати пастку самостійно - беріть краще пластикове відро. Запах металу може не сподобатися кроту і пастка не спрацює. Скло не має запаху, тому кращим варіантом стане скляна банка.

Ароматні сюрпризи для кротів

Кріт не тільки чудово чує, але і володіє дуже гострим нюхом. Людина може цим скористатися, щоб надійно вигнати крота з городу.

Звірятко абсолютно не переносить запаху гострого перцю, риби, мазуту, кави, бензину, касторової олії, тухлих яєць і часнику. Так ви зможете позбутися від кротів народними засобами.

Щоб змусити крота втекти, беремо і закопуємо в землю прямо на дачній ділянці такі ароматні сюрпризи. Ароматні засоби можна знайти в магазинах у вигляді гранул і таблеток.

Проблема ароматних відлякувачів в тому, що вони, на відміну від звукових, не проходять через шари землі. Тому доведеться закопувати аромати по всьому периметру ділянки. Якщо цього не зробити, кріт може заблокувати ваш ароматний тунель і піти від запаху, який йому не подобається та викопати ще один новий тунель на ділянці.

Кроти не люблять рослини

Серед рослин, які лякають кротів, нарциси, рябчик імператорський і чорнобривці. Не подобаються кротам ще й цибуля, кріп, базилік і часник. Це простий, але ефективний спосіб вигнати зубастого з городу.

Рослини слід висаджувати по периметру ділянки. Такі рослини не тільки будуть заважати кроту, але і знадобляться вам на кухні.

До того ж допомагає і валідол від кротів. Розкладіть таблетки там, де вони промишляють, і звірята тут же втечуть.

Захистіться від кротів парканом

Огорожа по периметру ділянки вважається найефективнішим способом уникнути появи крота на городі. Замість забору можете вирити канаву і наповнити її битою цеглою або шифером. Допоможе і врита в землю сітка від кротів, сталевий лист або ж взагалі звичайний паркан.

Зверніть увагу - щоб паркан захистив ділянку від намірів кротів, він повинен входити в землю мінімум на 1 метр і хоча б на 20 сантиметрів підніматися над нею.

Кріт, коли бачить перешкоду, риє свій тунель в сторону. Звичайно, паркан - найдорожчий спосіб позбутися від кротів, але найефективніший.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти