Які добрива любить волоський горіх і чим його підгодувати для хорошого врожаю

25 квітня 2023, 15:12
Грамотна і своєчасна підгодівля – ось що потрібно для зростання волоського горіха, і щоб дерево приносило по-справжньому смачний і багатий урожай.
Волоський горіх
Які добрива любить волоський горіх навесні / ua.depositphotos.com

Багато садівників цікавляться посадкою волоського горіха, який, якщо правильно за ним доглядати, дасть рясний урожай. Коли ви задаєтеся питанням, чим підгодувати горіх, треба знати, що для того, щоб добриво не пішло на шкоду, потрібно чітко чергувати органіку і агрохімію. Горіх можна садити як саджанцями, так і плодами. Хочете швидко отримати урожай - робіть вибір на користь саджанців, оскільки у них буде раніше плодоношення і швидке формування.

Чи потрібно удобрювати волоський горіх

Початківці садівники цікавляться, як доглядати за деревом волоським горіхом і навіщо його удобрювати. Відповідь проста - підгодівля прискорить розвиток горіха, підвищить врожайність і допоможе дереву не хворіти. Якщо буде не вистачати харчування, листя горіха стануть жовтими, зростання зупиниться, а зав'язі і квітки можуть відмирати. Все це відбувається через те, що земля виснажується.

Удобрювати волоський горіх можна ще перед самою посадкою, для цього потрібно заправити посадкову яму. Зазвичай такі заходи проводять за допомогою органічних добрив – гною, перегною, компосту, азотних і фосфатних добрив. Найкраще внести органіку.

відео дня

Рослині декілька років? Тоді можна посадити поруч з ним сидерати – овес, люпин, гірчицю або горох. Можливість їх висівати є як восени, так і навесні. Перед початком цвітіння їх закладають в грунт.

Також можна закопувати і опале листя горіха – для цього слід зняти приблизно 10 сантиметрів грунту, щоб не зачепити кореневу систему горіха. Такі методи допоможуть рослині дати хороший урожай.

Чим підгодувати волоський горіх навесні

До моменту плодоношення горіх потрібно підгодувати азотом. Зокрема, навесні вноситься 5 кілограмів перегній на 1 квадратний метр пристовбурного кола, або аміачна селітра в пропорції 300 грам на 1 стовбур. За 3 тижні рослина знову підгодовують селітрою, проте вже разом з калійними і фосфорними добавками. У регіонах, де більш холодний клімат, дозування добрива збільшують.

Чи можна удобрювати волоський горіх золою

Зола волоського горіха як добриво часто використовується дачниками. Шкаралупа збирається до весни, коли вона настає, шкаралупу спалюють і виходить зола, яку підсипають під дерева волоського горіха.

Потрібна саме зола. Просто розкидати шкаралупу і отримати урожай не вийде.

Причому вважається, що зола добре впливає на врожайність не тільки горіхів, а й багатьох інших культур.

Як часто потрібно поливати волоський горіх

Волоський горіх дуже любить воду. Якщо взимку було мало снігу, а навесні – дощів, волоському горіху потрібен буде рясний полив. Потрібно очистити штамб і скелетні гілки від відмерлої кори і ретельно їх промити 3% розчином мідного купоросу. Далі слід підбілити штамб вапном. Рослина в цей період з метою профілактики також обробляється від хвороб і шкідливих комах.

Чим поливати волоський горіх - водою за допомогою борозни, крапельних і дощувальних систем. Якщо поливаєте борозною, за периметром дерева потрібно викопати траншею і залити туди воду, щоб в майбутньому горіх добре плодоносив. Штучний полив також добре впливає на вбирання вологи кореневою системою. Коли грунт сухий, можна поливати горіх більш часто – не рідше 1 разу на тиждень.

Чого боїться волоський горіх

Волоський горіх не боїться холоду і морози. Дерево любить багато сонячного світла, через що його крона стає красивою. З того, що не любить волоський горіх, можна назвати грунтові води, тісноти, ущільнені грунти, різні заболочені території. Кілька посаджених горіхів повинні знаходитися один від одного на відстані близько 5 метрів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти