Який чай краще бадьорить – зелений чи міцний чорний

17 вересня 2022, 17:00оновлено 2 жовтня 2022, 15:40
Зелений чай бадьорить або заспокоює людину, але все залежить від того, як ви його заварюєте.
зелений чай
Зелений чай за вмістом кофеїну - другий після кави / Фото pixabay.com

Чай залишається напоєм, у якого фанатів не менше, ніж у кави. Деякі переходять з кави на чай і вважають, що він більш щадний для організму. Не вщухають і суперечки про тонізуючий ефект зеленого і чорного чаю в порівнянні з кавою. Що потрібно пити вранці, щоб бути бадьорим – кожен вибирає сам.

Який чай бадьорить зелений або чорний

Чай містить дуже багато речовин і сполук. Серед них - різні амінокислоти, вітаміни, мінерали, ефірні масла, танін, кофеїн. Всі вони імпульсивно діють на мозок і нервову систему. Тому після чашки чаю ми відчуваємо прилив сил і бадьорості. Мозок працює краще, концентрація вище, людина здатна сприймати все більше інформації.

Все може залежати від того, як конкретно ви заварюєте чай і скільки заварки додаєте.

відео дня

Чорний чай - ферментовані (окислені) листя чайного куща. Ферментація сировини для виготовлення такого чаю становить 90-95%. Саме тому у чорного чаю такий колір.

Зелений чай обробляється менше, він слабоферментований, зберігає більше корисних речовин і надає більше бадьорості, ніж чорний чай.

Обидва напої містять вітаміни А і С, які прямо впливають на роботу всіх органів і систем в нашому організмі. Причому вітаміну С в зеленому чаї навіть більше, ніж в цитрусових.

Всі разом речовини бадьорять організм людини. Причому, на відміну від кави, вони діють довше. Після чашки хорошого чаю вам не захочеться відправитися назад спати.

Всупереч популярній думці, згідно з якою в чорному чаї багато кофеїну, його там менше, ніж в зеленому чаї і каві. У 200 мл чаю 60-70 мг кофеїну.

А ось в зеленому чаї кофеїну набагато більше. Наприклад, у всіх зелених сортах на 10-15 мг більше кофеїну. По суті, зелений чай - другий після кави за вмістом кофеїну. Але не можна забувати, що міцність напою знижується через різних добавок в чай.

В середньому, зелений чай містить від 70 до 85 мг кофеїну на 200 мл. Все залежить від того, коли він був заварений, скільки було заварки, який період часу напій настоювався.

Чому зелений чай бадьорить

У зеленому чаї є амінокислота L-теанін, вона гармонійно поєднується з кофеїном і підсилює його дію. Водночас вона і уповільнює дію алкалоїду. Ось чому нервове збудження після чаю більш м'яке і тривале, на відміну від ефекту після випитої чашки кави.

Який чай пити краще вранці

Все залежить від ваших особистих вподобань. Не можна забувати, що якщо чай настоюється 2-3 хвилини, то в цей час звільняється кофеїн, який бадьорить організм. До 10 хвилин активуються таніни, заспокійливі організм.

Загалом, щоб отримати підбадьорливий чай, необхідно настоювати напій 4-5 хвилин.

Краще не пити більше 3-4 чашок чаю в день. Міцний чай не рекомендується пити після 18:00. Інакше виникенуть проблеми зі сном.

Який чай бадьорить

Якщо ми говоримо про види чаю, які тонізують – це Шу Пуери і червоні чаї. Чим вище сорт, тим чіткіший ефект. Наприклад, з пуерів нерідко радять розсипний Гун Тін. З червоних - Золоті нитки або Соснові голки.

Ось червоний чай - бадьорить і зігріває, насичує організм. Його можна пити під час робочого дня, можна і вранці. Який смак і ефект вам сподобається - питання особистих вподобань.

Добре бадьорить вранці якісний і правильно заварений чорний пуер. Іноді його можна пити натщесерце. Чай позитивно впливає на травлення і чистить організм. Пуер навіть може допомогти схуднути.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти