Який хліб найкорисніший для здоров'я: 5 здорових видів і як їх "впізнати" по етикетці

12 травня 2023, 11:12
Який хліб можна їсти при правильному харчуванні? Це питання задають собі багато хто. Главред розбирався, які види хліба є найбільш корисними для організму.
Смачний хліб в духовці, як приготувати хліб рецепт, рецепт домашнього хліба,
Смачний хліб в духовці, як приготувати хліб рецепт, рецепт домашнього хліба,/ ua.depositphotos.com

Хліб, виготовлений з цільних зерен, включаючи цільну пшеницю та пророщені цільні зерна, зазвичай містить найбільше поживних речовин.

Десятки хлібів зберігаються на полицях магазинів і наповнюють кулінарні книги, хоча деякі з них є більш поживними, ніж інші. Деякі види багаті клітковиною, вітамінами та мінералами. Інші виготовляються з рафінованих зерен і зазвичай містять додаткові вітаміни та мінерали.

Природно, ви можете задатися питанням, який хліб найкорисніший і чому?

відео дня

Главред публікує 5 найкращих варіантів корисного, багатого поживними речовинами хліба.

5 здорових видів хліба:

1. Хліб з пророщеного цільного зерна

2. Хліб на заквасці

3. Цільнозерновий хліб

4. Вівсяний хліб

5. Хліб з льону

1. Хліб з пророщеного цільного зерна

Пророщений хліб виготовляється з цільного зерна, яке почало проростати під впливом тепла і вологи.

Було показано, що пророщування збільшує кількість і доступність певних поживних речовин, пише Healthline. Одне дослідження показало, що лаваш, виготовлений з 50% борошна з пророщеної пшениці, містить у 3 рази більше фолієвої кислоти, вітаміну, необхідного для перетворення їжі в енергію, ніж лаваш, виготовлений без борошна з пророщеної пшениці. Дослідження показують, що пророщування також збільшує вміст антиоксидантів у зерні, одночасно зменшуючи кількість антинутрієнтів або сполук, які зв'язуються з мінералами, такими як залізо, і блокують їх засвоєння.

Таким чином, пророщені зерна можуть не підвищувати рівень цукру в крові так сильно, як інші злаки, і можуть бути хорошим вибором для людей з діабетом або зниженим контролем рівня цукру в крові.

Крім того, більшість пророщених хлібів містять багато клітковини та білка. Таким чином, вони більш ситні, ніж більш вишуканий хліб.

2. Хліб на заквасці

Закваска виробляється в процесі бродіння, що використовує природні дріжджі та бактерії для підняття хліба.

Ферментація допомагає зменшити кількість фітатів, також відомих як фітинова кислота, які зв'язуються з певними мінералами та погіршують їх засвоєння. Одне попереднє дослідження показало, що ферментація закваски допомогла знизити вміст фітатів більш ніж на 50% порівняно з використанням звичайних дріжджів.

Хліб із закваски також легше засвоюється, ніж інший хліб. Процес бродіння розщеплює деякі вуглеводи та білки, що містяться в зернах, включаючи глютен.

Однак це не означає, що закваска не містить глютену. Людям з целіакією або чутливістю до глютену все одно потрібно уникати будь-якого хліба, виготовленого із зерен, що містять глютен, таких як пшениця.

Нарешті, вважається, що хліб із закваски має низький глікемічний індекс (ГІ), показник впливу їжі на рівень цукру в крові.

3. Цільнозерновий хліб

Цільні зерна зберігають цілісність всього зерна, включаючи зародок, ендосперм і висівки. Висівки, які є твердим зовнішнім шаром, містять велику кількість клітковини. Висівки та зародки також містять білок, жир, вітаміни, мінерали та корисні рослинні сполуки, тоді як ендосперм складається переважно з крохмалю.

Ось чому цільні зерна, в тому числі цільна пшениця, містять більше клітковини і вважаються більш поживними, ніж рафіновані зерна, які були оброблені для видалення висівок і зародків.

Однак біле борошно зазвичай збагачене залізом і вітамінами групи В і насправді може містити більше певних поживних речовин, ніж цільнозернове борошно. Цільні зерна пов'язані з численними перевагами для здоров'я, включаючи зниження ризику діабету 2 типу, серцевих захворювань та деяких видів раку.

Однак важливо зазначити, що багато виробників маркують хліб як "цільнозерновий", щоб він виглядав більш здоровим, навіть якщо в основному складається з рафінованого борошна.

Шукайте хліб, який містить 100% цільнозернове борошно як перший інгредієнт і не містить непотрібних інгредієнтів, таких як велика кількість доданого цукру або рослинних олій. Саме тому відповідь на питання "який хліб можна їсти при правильному харчуванні" - криється в цьому параграфі.

4. Вівсяний хліб

Вівсяний хліб зазвичай готують із суміші вівса, цільнозернового борошна, дріжджів, води та солі. Оскільки овес дуже поживний і пов'язаний з низкою переваг для здоров'я, вівсяний хліб може бути відповіддю на питання: який хліб найкорисніший і дієтичний.

Зокрема, овес багатий клітковиною та корисними поживними речовинами, включаючи магній, вітамін В1 (тіамін), залізо та цинк. Клітковина вівса, відома як бета-глюкан, може допомогти знизити рівень холестерину, регулювати рівень цукру в крові та знизити високий кров'яний тиск.

Однак те, що на етикетці хліба написано "овес" або "вівсянка", не означає, що він містить велику кількість вівса. Деякі види вівсяного хліба містять лише невелику кількість вівса і в основному складаються з рафінованого борошна, доданих цукрів і масел.

Щоб знайти більш поживний вівсяний хліб, шукайте той, який визначає овес та цільнозернове борошно як перші два інгредієнти.

5. Лляний хліб

Льняний хліб, який виготовляється переважно з цільнозернового борошна та насіння льону, є одним із найкорисніших видів хліба, який ви можете їсти.

Це пов'язано з тим, що насіння льону дуже поживні і мають ряд переваг для здоров'я. Зокрема, вони є чудовим джерелом альфа-ліноленової кислоти (Ala), омега-3 жирної кислоти, що міститься в рослинних продуктах.

Більше того, насіння льону містять сполуки, які називаються лігнани, які можуть діяти як антиоксиданти у вашому організмі і можуть допомогти захистити від деяких видів серйозних хронічних захворювань.

Однак вживання лляного хліба та інших продуктів з насінням льону може мати додаткові переваги, такі як поліпшення травлення.

Обов'язково шукайте лляний хліб, приготований з мінімальною кількістю інгредієнтів, таких як цільнозернове та/або пророщене цільнозернове борошно, дріжджі, вода, сіль та насіння льону.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти