Яку професію обрати: що робити, якщо не знаєш, куди піти вчитися

29 червня 2022, 15:55
Використовуйте інструменти самооцінки і кар'єрні тести, щоб зібрати інформацію про свої якості.
ВНЗ
Як обрати професію цього року / УНІАН

Завдання" як вибрати майбутню професію", якщо в голові абсолютно немає конкретного плану, може здатися непереборною. На щастя, зрозуміти, ким я можу стати в майбутньому-можна. Це дуже реально. Досить слідувати організованому процесу і шанси на прийняття правильного рішення можуть бути дуже високими.

Оцініть себе

Перш ніж ви зможете вибрати правильну професію, ви повинні дізнатися себе. Ваші цінності, інтереси, соціальні навички та здібності в поєднанні з вашим типом особистості роблять одні професії підходящими для вас, а інші абсолютно невідповідними.

Використовуйте інструменти самооцінки і кар'єрні тести, щоб зібрати інформацію про свої якості і згодом скласти список відповідних професій на їх основі. Такі тести цілком легко знайти в мережі, достатньо написати в пошуковику: яку професію вибрати - тест.

відео дня

читайте такожУ Міносвіти пояснили, чому і як реформують ЗНО в Україні

Однак є ще один варіант. Деякі люди вважають за краще працювати з консультантом з питань кар'єри або іншими фахівцями з розвитку кар'єри, які можуть допомогти їм зорієнтуватися в цьому процесі. Зокрема, існують повноцінні тести з профорієнтації, які в умовах пандемії та війни в Україні можна пройти з психологом онлайн.

Складіть список професій для вивчення

На даний момент у вас, ймовірно, є кілька списків професій. Щоб бути організованим, ви повинні об'єднати їх в один основний список.

Спочатку знайдіть однакові професії, які є в декількох списках, і випишіть їх. Назвіть його "заняття для вивчення". Якщо ви проходили тести, то ці професії зі списків підходять вам, грунтуючись на декількох ваших рисах, тому їх безперечно варто вивчити.

Потім знайдіть у своїх списках професії, які вам подобаються. Це можуть бути професії, про які ви трохи знаєте і хочете вивчити далі. Також включіть професії, про які ви мало знаєте. Ви можете дізнатися щось несподіване, виписавши все і систематизувавши в одному місці.

Дослідіть професії у вашому списку

На цьому етапі ви будете в захваті від того, що Вам вдалося звузити список до 10-20 варіантів. Тепер ви можете отримати базову інформацію про кожну з професій у вашому списку.

Знайдіть описи вакансій та вимоги до освіти, навчання та ліцензування в опублікованих джерелах. Дізнайтеся про можливості просування. Використовуйте державну інформацію про ринок праці, щоб отримати дані про доходи та перспективи працевлаштування.

Створіть " Короткий список"

Тепер у вас є більше інформації, почніть ще більше звужувати свій список. Грунтуючись на тому, що ви дізналися зі свого дослідження, почніть виключати професії, якими ви більше не хочете займатися. У вашому "шорт-листі" має бути від двох до п'яти професій.

Якщо причини, за якими ви вважаєте ту чи іншу професію неприйнятною, викресліть її зі свого списку. Видаліть всі обов'язки, які вам не подобаються. Виключіть кар'єри, які мають слабкі перспективи роботи. Позбавтеся від будь-якої професії, якщо ви не можете або не хочете виконувати освітні або інші вимоги, або якщо вам не вистачає деяких соціальних навичок, необхідних для досягнення успіху в ній.

Проведення інформаційних інтерв'ю

Коли у вашому списку залишиться всього кілька професій, почніть проводити більш глибоке дослідження. Домовтеся про зустріч з людьми, які працюють в цікавлять вас професіях. Вони можуть надати інформацію з перших рук про кар'єру у вашому короткому списку. Отримайте доступ до своєї мережі, включаючи LinkedIn, щоб знайти людей, з якими можна провести ці інформаційні інтерв'ю.

Зробіть свій вибір

Нарешті, провівши всі свої дослідження, Ви, ймовірно, готові зробити свій вибір. На основі всієї зібраної інформації виберіть заняття, яке, на вашу думку, принесе вам найбільше задоволення. Ви цілком можете змінити професію, якщо передумаєте в будь-який момент свого життя. Багато людей змінюють професію навіть кілька разів.

Визначте свої цілі

Прийнявши рішення, куди ти хочеш поступати, визначте свої довгострокові і короткострокові цілі. Це допомагає намітити курс на те, щоб в кінцевому підсумку отримати роботу в обраній Вами області. Для досягнення довгострокових цілей зазвичай потрібно від трьох до п'яти років, в той час як короткострокові цілі зазвичай досягаються за період від шести місяців до трьох років.

Нехай дослідження, яке ви провели щодо необхідної освіти та навчання, стане вашим керівництвом. Якщо у вас немає всіх деталей, проведіть додаткове дослідження. Коли у вас буде вся необхідна інформація, поставте перед собою цілі. Прикладом довгострокової мети може бути завершення вашої освіти та навчання. Короткострокові цілі включають вступ до коледжу, учнівство, інші навчальні програми та стажування.

Напишіть план кар'єрних дій

Складіть план кар'єрних дій, письмовий документ, в якому викладені всі кроки, які вам потрібно буде зробити для досягнення своїх цілей. Думайте про це як про дорожню карту, яка приведе вас з пункту а в пункт Б, потім в C і D. Запишіть всі свої короткострокові і довгострокові цілі і кроки, які вам доведеться зробити для досягнення кожної з них. Включіть будь-які передбачувані перешкоди, які можуть перешкодити досягненню ваших цілей, і способи їх подолання.

Це може здатися великою роботою-і це так. Але набагато легше побудувати кар'єру, коли ви знаєте, чого хочете. Зробивши ці кроки заздалегідь, ви позбавите себе від багатьох проблем і невпевненості в довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, раніше викладачів української мови та літератури вразили відповіді школярів на Зовнішньому незалежному оцінюванні. Вони вважають, що рівень інтелектуального розвитку середньостатистичного випускника, в порівнянні з минулими роками, помітно знизився. Школярі не знають простих понять, і тому навіть перли з їх гумористичними відповідями зібрати досить складно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти