Картопля може привести до діареї і навіть коми: як її зберігати, щоб не потрапити до лікарні

26 липня 2022, 17:04
Главред з'ясував ази в цій нелегкій справі.
картопля
Картопля / pixabay.com

Наближається сезон збору картоплі, і перед багатьма стоїть питання: Як же зберігати цей овоч? Тут не все так просто, як це може здатися на перший погляд.

Помилки при зберіганні картоплі можуть зіпсувати не тільки його, але і ваше здоров'я. Главред з'ясував ази в цій нелегкій справі.

Перед тим, як шукати місце і робити умови для зберігання овочів їх потрібно ретельно відібрати. Переберіть бульби і залиште лише ті, що відповідають наступним параметрам:

відео дня
  • Тверда на дотик.
  • З гладкою щільною шкіркою.
  • Без темних плям і видимих пошкоджень.
  • Без паростків.

Як підготувати картоплю до зберігання

Струсіть з коренеплодів бруд, якщо це необхідно. Мити картоплю перед тим, як відправляти її на зберігання, Не можна: якщо на шкірці залишиться волога, в останній почнуть розмножуватися грибки й бактерії.

читайте такожБуде по 10 кг з одного " квадрата": як виростити суперврожай картопліНеобхідно перекласти підготовлену картоплю в картонну або дерев'яну коробку, сітчастий мішок, паперовий пакет, поліетиленовий пакет з перфорацією, кошик або іншу тару, в якій можливо вільний рух повітря.

Ні в якому разі не зберігайте картоплю в суцільних поліетиленових пакетах: вентиляції в них немає, так що волога, що виділяється бульбами, буде збиратися всередині. А це призведе до того, що картопля почне гнити.

Де правильно зберігати картоплю

Ідеальне місце для тривалого зберігання картоплі, за даними американських агроекспертів, має відповідати таким вимогам:

  1. Прохолодне. Кращий діапазон температур - від плюс 4 до приблизно 10 градусів. Як показало одне дослідження, в таких умовах картопля зберігає свіжість і поживні властивості як мінімум в чотири рази довше, ніж при кімнатній.
  2. Темне. При доступі світла в картопляній шкірці починає вироблятися хлорофіл. Цей пігмент надає бульб характерний темно зелений колір. Сам по собі він нешкідливий. Однак паралельно з ним під дією того ж світла виробляється токсична рослинна сполука соланін. Їм можна отруїтися - до нудоти, блювоти, діареї, а в деяких випадках (якщо з'їсти занадто багато позеленілої картоплі) і до коми і смерті
  3. Хороша вентиляція. Це важливо, щоб на коренеплодах не накопичувалася зайва волога.

Закритий балкон, підвал, погріб , неопалювальний гараж - ідеальне місце для зберігання картоплі

У таких місцях легко домогтися ідеальної для зберігання картоплі температури. Проблемою може бути хіба що зайва вологість повітря. Визначити її можна по конденсату, який накопичується на бульбах або стінах.

Кімнатна температура не дуже підходить для зберігання картоплі. Але якщо варіантів немає, простежте хоча б за тим, щоб господарська шафа не була освітлена і регулярно провітрювалась.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти