Качани будуть міцними, соковитими та величезними: звичайний оцет врятує урожай капусти

8 липня 2022, 03:32
Якщо у капусти жовтіє та сохне листя, не виключено, що її атакують шкідники. "Швидкою допомогою" для рослини може стати продукт, який точно є на кухні.
Якщо у капусти жовтіє листя - що робити
Якщо у капусти жовтіє листя - що робити / Фото pixabay.com

Капуста - невибаглива культура, яка добре росте навіть на неродючих ґрунтах, тому багато городників вирощують її на своїх ділянках. Але іноді замість хорошого врожаю садівники отримують купу проблем. Справа в тому, що у капусти починає в'янути і жовтіти листя. У чому ж причина того, що капуста жовтіє та сохне і що з цим робити, розібрався Главред.

Чому жовтіє листя капусти? Одна з причин - недостатній полив. Якщо поливати капусту правильно, проблема зникне. Щоби качани були міцними та соковитими, поливати капусту потрібно не рідше двох разів на тиждень з розрахунку 10 л на 2-3 рослини. До речі, допускається полив капусти прямо по листю, тому можна використовувати автоматичні системи дощування. При цьому важливо пам'ятати: хоча капуста любить воду, вона страждає як від посухи, так і від замокання коріння.

Чому жовтіють і сохнуть листя у капусти
Чому жовтіє та сохне листя у капусти / Фото pixabay.com

Якщо у капусти жовтіють краї листя і верхівки качанів, а вся рослина виглядає стомленою, значить їй не вистачає калію. Щоби розв‘язати проблему, внесіть у ґрунт 10-15 г сірчанокислого калію на 1 кв.м і ретельно пролийте грядки і міжряддя.

відео дня

І третя причина, з якої капуста раптово починає жовтіти і чахнути - це різноманітні шкідники. Щоби зрозуміти чи так це, потрібно висмикнути одну рослину і уважно оглянути коріння та ґрунт під нею.

До ворогів капусти відносяться: капустянки, личинки хруща (хрущі), личинки жука-щелкуна (дротяники) і нематоди. Підгризаючи коріння, вони послаблюють рослини, що позначається на їхньому зовнішньому вигляді.

Чим обробити капусту від шкідників

Якщо вашу капусту атакують шкідники, потрібно терміново обробити і саму рослину, і ґрунт. Можна скористатися як магазинними засобами, так і звичайним оцтом, який є на кухні у кожного. Його важлива перевага в тому, що оцет безпечний для рослин і збирати урожай капусти можна практично одразу після обробки.

Обробляти капусту оцтом можна для боротьби з різними комахами, зокрема з попелицями, хрестоцвітними блішками, слимаками, капустяним листоїдом, гусеницями, капустяної мухою та іншими.

Особливо ефективний оцет, якщо чергувати його з іншими народними засобами, наприклад, настоєм часникових зубчиків або відваром цибулиння.

Як обробити капусту оцтовою кислотою
Як обприскувати капусту оцтом / Фото pixabay.com

Як обробити капусту оцтовою кислотою

Досвідчені дачники радять взяти звичайний столовий оцет концентрації 9%, який можна купити в будь-якому магазині. Якщо брати в менших концентраціях (наприклад, 5-6%), то потрібно додавати в півтора-два рази менше води. Есенцію 70% застосовувати не варто, оскільки вона обпече листя, пагони та інші надземні частини капусти.

Яблучний, винний, рисовий, бальзамічний та інші різновиди харчового оцту для обробки капусти застосовувати не варто, оскільки вони мають специфічний запах і містять додаткові компоненти.

Щоби приготувати розчин, розведіть 200 мл оцту (1 стандартний стакан) в 10 літрах води і ретельно перемішайте. Потім перелийте рідину в розпилювач і приступайте до обробки. Обприскувати листя капусти потрібно як із зовнішньої, так і з внутрішньої сторони. Щоби не обпекти руки, краще працювати в рукавичках.

Як часто обробляти капусту оцтом

Обприскування рослин проводиться при першій появі шкідників. Процедура проводиться 3-4 рази за сезон до повного знищення комах. Інтервал між обприскуваннями повинен скласти 3-4 дні.

Важливо! Якщо регулярно використовувати оцет, то pH ґрунту буде знижуватися, а його кислотність – збільшуватися.

Раніше Главред писав, чим можна підгодувати огірки, щоб вони довше родили. Зокрема, пригостити огірочки можна копійчаним препаратом, який є в кожній аптечці. Йдеться про зеленку. Вона захистить рослину від хвороб, продовжить термін плодоношення, зміцнить коріння. А ще завдяки цьому препарату кожен огірочок буде красивого зеленого кольору і солодкий на смак.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти