Кава може бути небезпечна для мозку: названо головні 4 помилки

30 серпня 2021, 10:32
У надлишку вона може принести більше шкоди, ніж користі.
Кава, молоко
Помірне вживання кави може знизити ризик нейродегенеративних станів / Flickr / Matt Ward

Кава може надавати антиоксидантну і протизапальну дію на організм.

За словами Ніни Ріггінс, доктора медицини, директора Центру головних болів і травм головного мозку при Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго і члена американської неврологічної асоціації, кава покращує пильність, концентрацію і настрій.

Більше того, помірне вживання кави може знизити ризик нейродегенеративних станів, таких як хвороби Альцгеймера та Паркінсона, згідно з оглядом, опублікованим у квітні 2017 року в Archives of Medical Science.

читайте такожВчені виявили несподівану і підступну небезпеку кави

І всі ці переваги можуть бути вашими, якщо ви правильно п'єте каву. Так, є правильний і неправильний спосіб зробити це. А останнє може бути небезпечно для вашого мозку.

Тут доктор Ріггінс обговорює поширені помилки, пов'язані з кавою, які можуть звести до мінімуму ваші когнітивні здібності, а також те, що робити замість цього, щоб підтримувати свій мозок у відмінній формі.

1. Пити занадто багато

У той час як в помірних кількостях кава може мати захисні властивості для здоров'я мозку, в надлишку він може принести більше шкоди, ніж користі.

Показовий приклад: дослідження Nutritional Neuroscience, проведене в червні 2021 року, показало, що вживання більше шести чашок кави в день було пов'язано з меншим загальним обсягом мозку і підвищенням ризику деменції на 53 відсотки.

2. Випивати занадто пізно

Ви можете використовувати кофеїн, що підвищує енергію, який допоможе вам впоратися з полуденним спадом, але ця пізня чашка може змусити вас занадто нервувати, замість того, щоб заспокоїтися перед сном.

Це тому, що кофеїн, який є стимулятором, залишається у вашому кровотоці ще довго після того, як ви зробили останній ковток.

За словами доктора Ріггінса, період напіввиведення кофеїну становить приблизно п'ять годин. Це означає, що для повного очищення вашої системи може знадобитися в два рази більше часу-10 годин. Ось чому вживання кави протягом дня може бути проблематичним для сну.

І ось у чому справа: поганий сон шкідливий для здоров'я мозку. За даними Національного Інституту серця, легенів та крові, збереження сну може призвести до проблем з навчанням, фокусуванням та реакцією.

За даними Національного інституту здоров'я, з часом безсонні ночі можуть навіть збільшити накопичення бета-амілоїду, білка в мозку, пов'язаного з порушенням когнітивних функцій і хворобою Альцгеймера.

3. Багато цукру

Якщо ви вип'єте солодку каву, можливо, ви не надасте своєму мозку ніякої користі.

Дійсно, дослідження, проведене в липні 2019 року в журналі Clinical Interventions in Aging, показало, що надмірне споживання цукру у літніх людей пов'язане з поганою когнітивною функцією. На думку Гарвардської медичної школи, для будь-якої людини хронічно високий рівень цукру в крові може зменшити розмір мозку, вплинути на його функціональні можливості і привести до захворювання дрібних судин.

4. Різке позбавлення від звички

Намагаєтеся приборкати свою звичку до кофеїну? Можливо, краще буде поступово відвикати.

Якщо ви регулярно п'єте каву, у вас можуть виникнути симптоми відміни, якщо ви відмовитеся відразу. "Коли діаліз видаляє кофеїн з організму, у людини може розвинутися головний біль, пов'язаний зі скасуванням кофеїну", - говорить доктор Ріггінс.

Крім того, швидке зниження рівня кофеїну також може призвести до проблем з концентрацією уваги, за даними клівлендської клініки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти