Коли буде Троїцька батьківська субота 2021: дата, традиції і заборони

2 червня 2021, 06:30
Якого числа поминальна субота перед Трійцею в 2021 році, як поминати цього дня і що не можна робити в батьківську суботу – дізнався Главред.
Коли буде Троїцька батьківська субота 2021 дата, традиції і заборони
Коли буде Троїцька батьківська субота 2021: дата, традиції та заборони / GoodFon

Перед Трійцею у православних проходить особливий поминальний день. Це Вселенська батьківська субота 2021, коли молитися прийнято не лише за душі рідних і близьких, але за всіх, хто спочив, "від початку віку, з часів Адама".

Троїцька батьківська субота в 2021 році пройде 19 червня. І це буде передостання батьківська субота року. Детальніше читайте в нашому матеріалі Православні батьківські суботи 2021 - календар і що робити.

Троїцька батьківська субота 2021: у чому значення свята

Всі суботи в православ'ї - дні поминання померлих у церкві. При цьому в батьківські суботи - не тільки священики, а й парафіяни повинні вшанувати душі близьких, рідних людей, а у вселенські батьківські суботи – душі всіх спочилих православних братів і сестер по вірі.

читайте такожТрійця в 2021 році: які традиції потрібно дотримуватися і як відпочиватиВсього вселенських батьківських субот протягом року дві: це М'ясопусна субота (перша в році – дата її відраховується за тиждень від початку Великого посту) і Троїцька Вселенська батьківська субота.

Батьківська субота напередодні Трійці (Дня Святого Духа) покликана нагадати всім віруючим, що Святий Дух впливає не тільки на живих, але і на мертвих – і перед Богом всі віруючі живі.

Цього дня живі моляться про мертвих. Причому святий Василій Великий, який склав молитви вечірні Святої Трійці, говорив, що цього дня Господь із прихильністю приймає молитви навіть про тих померлих, "які в пеклі утримуються".

читайте такожЦерковний календар свят у травні 2021: дати Вознесіння і Трійці

Троїцька батьківська субота: як поминати

У батьківську суботу потрібно молитися про відпущення гріхів померлих людей, адже самі вони свої гріхи спокутувати вже не можуть. Тому в молитвах дня часто повторюється: "Милості Божого, Царства Небесного і залишення гріхів їхніх, у Христа Безсмертного Царя і Бога нашого просимо".

У храмі напередодні або з самого ранку в суботу залишають поминальні продукти та записку за упокій душі - щоб ім'я покійного батюшка пом'янув під час загальної поминальної літургії.

Також у сам поминальний день прийнято відвідувати кладовища - щоб помолитися за душу покійного і там, або ж замовити по ньому приватну панахиду.

Поминальний обід потрібно влаштовувати вдома - але ні в якому разі не на кладовищі біля могил.

Що не можна робити в Троїцьку батьківську суботу

Саму батьківську суботу прийнято зустрічати в чистій оселі. Прибирання роблять напередодні: і в саму суботу, і в Трійцю, яка йде слідом – брудною роботою по дому займатися забороняють народні традиції. Та й церква закликає присвятити цей час справам духовним, а не мирським.

А ось ці заборони поширюються на всі батьківські суботи:

  • Не влаштовувати застілля на кладовищі, не залишати на могилах алкоголь і сигарети (навіть якщо за життя небіжчик дуже любив випити або покурити).
  • Не поминати алкоголем - на поминальний обід подаються поминальні страви (кутя, млинці, кисіль, каша тощо).
  • Погано говорити про покійних – незважаючи на особисте до них ставлення або їхню поведінку за життя.
  • Відмовляти в милостині або в допомозі тим, хто в нужді.
  • Шумно і розгульно веселитися - і в той же час не можна віддаватися гріху зневіри, адже близькі не померли остаточно, а лише перейшли в кращий світ.
  • Лаятися і провокувати негатив.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти