Коли Дмитрівська субота 2021: як правильно поминати покійних

6 листопада 2021, 08:01
Кого не можна поминати в Дмитрівську батьківську суботу - розповість Главред.
Дмитрівська батьківська субота 2021
Дмитрівська батьківська субота 2021 / ua.depositphotos.com/

Один із днів листопада - Дмитрівська батьківська субота - є останнім поминальним днем 2021 року. Як правильно поминати покійних і коли, розібрався Главред.

Про те, які важливі релігійні свята відзначатимуть українці наприкінці осені та коли починається Різдвяний піст 2021, читайте у нашому матеріалі: Православний календар на листопад 2021: важливі дати і церковні свята.

Коли батьківська субота в листопаді 2021

Батьківські суботи - це особливі дні для поминання покійних рідних і близьких людей. У році кілька таких днів і всі вони припадають на різні дати в залежності від дня Великодня.

відео дня

День загального поминання померлих - Дмитрівська батьківська субота - проводиться напередодні Дня Дмитра Солунського, який припадає на 8 листопада. У 2021 році ця батьківська поминальна субота випадає на 6 листопада.

Кого поминають у Дмитрівську батьківську суботу

Спочатку цей день був встановлений як поминальний день для воїнів, які загинули в Куликівській битві, проте настоятель Києво-Печерської Лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Владика Павло зазначає, що в Дмитрівську батьківську суботу поминають не тільки воїнів.

"Воїнів більшою мірою поминають 9 травня, - нагадав митрополит Павло, - а в день пам'яті священномученика Дмитра поминають усіх жертв лихоліття: Голокосту, Голодомору, жертв війни і репресій".

Не має значення, кого ви згадаєте або кого напишете в поминальній записці в Дмитрівську батьківську суботу – покійного тата, маму, сестру, брата, іншого померлого. Нікого не забороняється вписувати в записки в такі спеціальні поминальні дні. Але так, такі батьківські суботи - це і спеціальні дні пам'яті тих, хто постраждав в дні лихоліття. Ми, наприклад, молимося про тих, хто загинув у Чорнобилі, суто про тих, хто віддав життя за мене, за вас, за кожну людину окремо. Вони дійсно зробили великий подвиг, віддавши своє життя за інших людей. А Христос каже: "Немає більшої любові, ніж віддати своє життя за близьких своїх", – розповів настоятель Києво-Печерської Лаври.

Він ще раз уточнив, що будь – якого покійного можна поминати в будь-який час - але є один важливий виняток.

"Часто люди думають, що ці в поминальні дні можна поминати тих, хто закінчив життя самогубством. Цього не варто робити, тому що людина, яка кинула виклик Спасителю світу, вирішивши, що вона не хоче жити – скоїла страшний гріх, який не прощається ні в цьому, ні в майбутньому столітті", – підкреслив священнослужитель.

читайте такожДень ангела Дмитра - прикольні картинки і сердечні привітання

За його словами, в наші дні багато родичів самогубців звертаються до церкви за спеціальним дозволом на відспівування і поминання суїцидників. Сам митрополит таких дозволів ніколи не давав - і на це є особлива причина.

"Якщо людина ніколи не була в Церкві, якщо людина не бажає Церкви і не бажає жити взагалі - то вона не має нічого спільного з Богом. Тому на таку людину, яка наклала на себе руки, на ній не можна ставити хрест, не можна робити ніякі поминання, не можна подавати на її ім'я поминальну записку в храмі", – перерахував митрополит Павло.

Він зазначив, що, враховуючи слабкість людського духу, Церква ввела ікономію (у християнстві так називається принцип вирішення церковних питань з позиції поблажливості, зручності і практичної користі – ред.) на відспівування і церковне запечатування труни для самогубців. Але досі далеко не всі батюшки дають такі дозволи.

читайте такожРіздво 2022: що можна і що не можна робити в різдвяний Святвечір 6 січня

Багато людей, боячись забобонів, вважають, що самогубець "буде ходити до них в будинок" – але такі небіжчики не підвладні самі собі. І диявол їм тут не помічник, адже тому самому довелося просити дозволу у Христа лише для того, щоб вселитися в свиней (Євангеліє від Матвія, Глава 8, вірш 32 – ред.). У подібних справах забобонні страхи людей лише насичують силою диявола, підкреслив митрополит.

Дмитрівська субота 2021
Батьківська поминальна субота / ua.depositphotos.com/

Як поминати самогубців в православ'ї

Якщо у людини, яка звела рахунки з життям, залишилися віруючі родичі – вони можуть поминати покійного, але виключно вдома, пояснив архієрей. Його мати може читати Псалтир, Євангеліє, будь-який акафіст - щоб Господь таку людину помилував. Господь і таких людей милує теж - тому є свідчення, розповів владика Павло.

Він пояснив, що за таких покійних потрібно подавати милостиню.

І завжди пам'ятати, що це гріх сім'ї або якогось предка-що людина так вчинила. На жаль, сьогодні батьки не виховують дітей. Думають більше про те, щоб дати йому кілька телефонів, щоб той закінчив в університет... але не турбуються про душу людини. Але дерево, яке не приносить плодів, воно рано чи пізно буде зрізано і викопано. Ось так і сім'я, яка не виховує дітей для Бога – вони отримають обов'язково покарання. І якщо людина вчинила такий великий гріх самогубства, то, значить, його сім'я вже покарана, – зазначив настоятель Лаври.

На завершення він додав, що приховати від священика факт самогубства, щоб той не відмовився відспівувати такого небіжчика – це теж великий гріх. І беруть його на себе ті, хто збрехав в подібній ситуації.

Традиції в поминальну батьківську суботу

У цей день згадують родичів і близьких людей, що полишили цей світ, відвідують храм, ставлять свічки і моляться. До церкви люди приносять олію, фрукти, крупи, хліб, печиво. Також належить піти на кладовище, а ввечері зібратися за поминальною трапезою, головною стравою якої буде кутя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти