Коли набридло бути кавоманом: як відмовитися від кави та уникнути ломки

26 жовтня 2022, 05:06
Ломка від кави може тривати декілька днів, все залежить від того, скільки чашок ви зазвичай п'єте. Щоб уникнути проблем, відмовлятися від напою слід поступово.
Кава
Вам легко вдасться відмовитися від кави, якщо ви п'єте всього 1 чашку напою на добу / ua.depositphotos.com

Багато людей не можуть уявити свій ранок без чашки ароматної кави. Деякі п'ють каву декілька разів протягом дня, і для них напій стає справжнім джерелом енергії. Але з часом людина, з яких-небудь особистих причин, може прийняти для себе рішення відмовитися від кави і стати "колишнім кавоманом".

Як відмовитися від кави

Аргументи для відмови від кави можуть бути різні. Не треба забувати, що будь-яка звичка формується як мінімум 21 день. Доведеться набратися терпіння і зрозуміти, що бажання випити чашку напою, від якого ви збираєтеся відмовитися, виникатиме ще деякий час.

Кидати пити каву краще поступово. На перших порах можна налаштувати себе на те, що ви будете пити тільки 1 чашку кави і тільки вранці. Просто треба повільно знизити вживання напою.

відео дня

Зверніть увагу на зелений чай. Якось зранку замість кави заваріть собі ароматний чай. Спробуйте пити його і протягом дня. Напій можна вживати як в гарячому, так і в охолодженому вигляді.

Каву можна замінити цикорієм. Може, він не тонізує, як кава, але корисний для організму, і, до того ж, сприяє схудненню.

Підберіть для себе комплекс вітамінів. Ті ж А, С і Е поліпшать зовнішній вигляд людини і зроблять його бадьоріше. При бажанні можна пройти курс мультивітамінного комплексу.

Все ж відмова від кави і кави з цукром – непросте завдання, ви можете зіткнутися і зі зривами. Використовуйте глюкозу. Так ви отримаєте додатковий заряд енергії. Але краще з цим способом не переборщити, а в перспективі знизити вживання і солодощів.

Скільки триває ломка від кави

Кавова ломка починається за 12-24 години після того, як людина припиняє вживати кофеїн. Її пік настає через 20-51 годин. Такий стан може тривати від 2 до 9 днів.

Відміна кофеїну може супроводжуватися порушенням поведінкових і когнітивних функцій, зниженням або підвищенням артеріального тиску, збільшенням частоти серцевих скорочень і іншими симптомами.

Щоб не зіткнутися з ломкою від кави, припиняти вживати напій слід поступово.

Що буде якщо повністю відмовитися від кави

Без кави 1-2 дні

Чашка кави на добу - помірне споживання кави - навряд чи призведе до появи синдрому відмови. Вам ймовірно буде не важко перетерпіти один день утримання. Можливо, з'явиться психологічний дискомфорт у вигляді відсутності головного ранкового ритуалу.

Якщо відмовитеся від кави, станете міцніше спати. Тривожність знизиться. Зазвичай за 1-2 дні організм здатен позбутися від толерантності до кофеїну.

У разі "професійного" захоплення кавою – 3-4 чашки на день – можна зіткнутися з тими самими проявами, які описані вище.

Тиждень без кави

Протримаєтеся без кави тиждень – якщо, звичайно, ваша звичка є не настільки сильною – зможете відновити роботу вашого "внутрішннього годинника" і почнете розуміти цикли сну і неспання свого організму. Навіть тимчасова відмова від напою допоможе зрозуміти, коли час лягати спати, і коли легше прокидатися.

Знову ж таки, для кавомана тиждень без кофеїну стане не дуже приємним періодом. Організм такої людини зазвичай працює в одному режимі, а тут йому влаштували перебудову. Можна тимчасово зіткнутися з поганим настроєм, млявістю, порушенням сну і апетиту. Потрібно постаратися не "заїдати" свою колишню звичку.

Місяць без кави

У перші півтора-два тижні може відчуватися синдром відміни. Втім, трохи пізніше організм перебудується і звикне до нового ритму. Правильна корекція режиму сну і коригування харчування поліпшить стан організму. А звичка може залишитися тільки психологічна.

За такий період толерантність до кави може зникнути навіть у завзятих кавоманів. Повинна піти тривожність. Емоційний фон ймовірно стане більш рівним.

Крім того, місяць без кави продемонструє вам міць вашої сили волі. Вдалося перемогти звичку - з'явиться мотивація і для нових звершень.

Місяць без улюбленого напою, втім, може привести до дефіциту в організмі корисних антиоксидантів, до яких організм звик за час вживання кави. Щоб не допустити такої ситуації, слід пити зелений чай і їсти овочі і фрукти, які багаті подібними речовинами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти