Коли немає світла: 7 кроків, щоб випрати одяг вручну

29 грудня 2022, 06:18оновлено 29 грудня 2022, 08:06
Випрати речі легко та ефективно можна навіть вручну. Головне – правильно підібрати миючий засіб і не порушувати головних правил.
Стирка, ручная стрирка
Як випрати одяг вручну/ ua.depositphotos.com

В умовах перебоїв з електропостачанням не завжди виходить у потрібний момент скористатися пральною машинкою. Бувають випадки, коли одяг потрібно випрати терміново, і немає коли чекати. Крім цього, деякі речі не можна прати в машинці – для них підходить лише ручне прання. Тому важливо знати наперед, як правильно прати речі вручну.

Першочергово потрібно підібрати правильний миючий засіб, який не нашкодить ні вашим речам, ні вашим рукам. Для правильного прання вручну і подальшого сушіння одягу також потрібно знати кілька порад.

Як правильно вибрати миючий засіб для ручного прання

Краще взяти рідкий миючий засіб, який підходить для прання делікатних речей. Більшість таких засобів призначені для прання практично усіх матеріалів, крім дуже делікатних, таких як мереживо, шовк, шерсть або в’язане полотно. Для таких речей потрібно особливо ретельно підбирати засіб для прання. Уважно дивіться, щоб на упаковці було вказано, що такі речі дозволяється прати цим засобом.

відео дня

Для шовку і мережива обирайте ті засоби, які не потребують додаткового полоскання. Тоді вам легше буде випрати річ і вдасться уникнути її деформації чи пошкодження.

Для прання речей з шовку або трикотажу можна використовувати засоби з ланоліном – це додасть їм м’якості.

Як правильно посортувати одяг

Тут діє таке ж правило, як і перед машинним пранням – усі речі повинні бути посортовані за кольором.

Спочатку потрібно прати світлі речі, а потім поступово переходити до темніших і найтемніших. Якщо ви будете прати у великому тазику, краще прати кожну річ окремо. Випрати одну, дістати з води – лише тоді класти у воду наступну. Це захистить вас від неприємних "сюрпризів" – якщо одна з речей полиняє, інші не постраждають від цього, а у вас буде час просто замінити воду.

Особливо варто бути уважними, якщо якусь яскраву річ ви перете вперше, тому що вона нещодавно придбана. Тоді її точно варто випрати окремо від усіх інших на випадок, якщо вона полиняє.

Тепер давайте розбиратися, як добре випрати речі без машинки. Навіть вручну можна ефективно відіпрати свій одяг.

Як правильно прати річ вручну

1. Наберіть воду у два великих тази

Один буде потрібен безпосередньо для прання, другий – для полоскання речей. Тази повинні бути достатньо широкими і глибокими, щоб вам було зручно прати у них навіть великі речі.

Ємності потрібно наповнити водою на три чверті. Температура води повинна бути приблизно 30 градусів. Якщо вода буде занадто гарячою, вона може призвести до того, що деякі тканини полиняють, якщо занадто холодною – речі нормально не виперуться.

2. Додайте у перший таз миючий засіб

Його варто додавати у розрахунку 1 чайна ложка на одну річ. Коли ви наллєте засіб у воду, добре розмішайте.

3. Виперіть кожну річ окремо вручну

Покладіть річ у мильну воду, легенько потріть руками забруднені місця, поки річ не стане чистою. Якщо річ делікатна, то не можна її сильно терти, щоб не пошкодити.

4. Прополощіть випрану річ у другому тазу з водою

Це допоможе вимити миючий засіб з тканини. Полоскати кожну річ потрібно упродовж двох-трьох хвилин. Проте якщо ви бачите, що річ і далі залишається мильною, краще прополоскати її ще раз у чистій воді.

Як правильно сушити одяг після ручного прання

Після ручного прання одяг краще не віджимати руками, щоб не деформувати його. Краще вийміть випрану річ з тазу і трохи потримайте її, поки вода не стече.

Далі речі краще розкласти на плоскій поверхні – так вони зможуть висохнути без деформації. Можна їх покласти на сушку у горизонтальному положенні. Через 2-4 години переверніть речі на іншу сторону, щоб дати їм можливість краще просохнуть з обох сторін.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти