Коли переводять годинник на літній час: точна дата і навіщо це потрібно

22 лютого 2023, 14:14
Главред розповість про потреби і причини переведення годинників в Україні двічі на рік.
Коли переводять годинник на літній час
Коли переводять годинник на літній час / Колаж фото pixabay.com

Всім відомо, що двічі на рік ми самостійно переводимо стрілки годинника і звикаємо до нового часу. Однак навіщо це робити - знають не всі.

Навіщо переводять час у світі - думка з 18 століття

Ще в 18 столітті під час подорожі по Франції засновник США Бенджамін Франклін задумався про те, що багатьом подобається проводити вечори в колі друзів, користуючись великою кількістю свічок і ламп. Переведення часу тоді мало би позитивний вплив на економію ресурсів.

Далі про переведення часу стали замислюватися в Англії та Німеччині, у 1916 році перехід не літній час був здійснений також для економії ресурсів.

Весняний сезон потребує переведення годинників на годину вперед, така давня звичка допомагає зберігати електрику і зменшувати експлуатацію штучного освітлення. Все тому, що навесні і влітку людям властиво вставати на світанку, а лягати набагато пізніше заходу сонця.

Однак останнім часом проводяться дискусії, в яких обговорюється доцільність переходу на різні часи. За словами експертів, такий перехід згубно впливає на здоров'я людини і зовсім незначно при цьому економить електроенергію. Це призвело до того, що деякі держави відмовилися від переходу і стрілки годинника більше не переводять.

Які країни переводять час - хто до цього дня користується цією давньою звичкою

Для початку розповімо про тих, хто повертався до переведення годинників після того, як відмовився від цього - це США і Німеччина.

Також звичка переводити годинник двічі на рік зараз є в багатьох штатах США, Канаді, в країнах Європи, Південної Америки і Африки, в Новій Зеландії і навіть трохи в Австралії.

Коли переводять годинники на літній час - перехід в Україні

Варто відзначити, що перехід на "зимовий" час - дещо неправильна назва, адже за фактом - це стандартний час, а перехід на літній час - виняток.

У 2023 році Україна здійснить перехід на літній час в ніч з 25 на 26 березня, а саме - о 03:00 за Києвом.

Також ми писали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти