Коли найкорисніше пити каву - зранку чи після обіду

15 жовтня 2022, 16:52
Пити каву натщесерце не рекомендується, краще випити напій після того, як ви поснідали.
Кава
Пити каву вранці краще вже після сніданку / ua.depositphotos.com

Для багатьох людей чашка кави стала особливим ритуалом. Каву п'ють на сніданок, на обід і навіть увечері. Але багато хто не знає, коли корисно вживати напій і чому краще утримуватися від кави перед першим прийняттям їжі в день. Щоб знати, як правильно пити каву і не нашкодити своєму здоров'ю, слід не забувати про деякі поради.

Коли найкорисніше пити каву

Більшість з нас полюбляє пити каву з ранку, проте деякі можуть вживати напій і після обіду, щоб забезпечити собі запас енергії на залишок робочого дня. Найкраще кава подіє в момент, коли рівень кортизолу в організмі низький, оскільки кофеїн діє схожим на цей гормон чином.

відео дня

Мінімальна кількість кортизолу в людському організмі виробляється з 9 до 11 години ранку. Саме в такий час слід випити чашку кави.

Чому не можна пити каву вранці

Коли ми говоримо про те, чи можна пити напій вранці, слід пам'ятати про правильний сніданку. Напій радять вживати бажано після того, як ви прийняли їжу. Сніданок повинен бути збалансованим - містити білки, жири і складні вуглеводи. Після цього можна випити і чашечку кави.

Людина прокидається з підвищеним рівнем гормону кортизол у організмі. Ще до сніданку вона отримує заряд енергії. І якщо випити каву до першого прийому їжі, можна отримати надлишок енергетичного заряду. Тоді може з'явитися зайва нервозність або навіть прискорене серцебиття.

Кава натщесерце може дратувати стінки шлунку і призвести до підвищення кислотності секрету. З'явиться ризик появи хронічних захворювань.

Пити каву найкраще за 30-45 хвилин після того, як ви прокинулися і поїли.

Як правильно пити каву і не нашкодити здоров'ю

У каві сотні різних біологічно активних сполук. Кофеїн є однією з них. На одну чашку кави припадає близько 100 мг кофеїну. Кавомани часто випивають близько 5-6 чашок напою на день. Їх організм отримує близько 400-500 мг кофеїну. Інші п'ють максимум 1 чашку на добу.

Вважається, що можна пити не більше 400 мг кофеїну в день – 4 чашки. Разова порція не повинна перевищувати 200 мг. Вміст кофеїну може відрізнятися в залежності від методу приготування кави.

Якщо норму буде перевищено, людина ризикує зіткнутися з безсонням, тривожністю, розладом шлунка і дратівливістю. Що цікаво, кава на всіх впливає по-різному. Одні п'ють каву і можуть відразу заснути, іншим потім доводиться довго не спати ночами.

При вживанні кави потрібно пам'ятати і про індивідуальні особливості організму. Небажано пити напій людям, які страждають панічними розладами, у яких аритмія, високий тиск, діабет. Вагітним також радять обмежити вживання кави.

Не можна забувати, що безпечну дозу напою конкретно для вас повинен визначити лікар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти