Коли слово "забув" стало життєвим кредо: 6 способів прокачати свою пам'ять

23 листопада 2022, 11:45
Проблеми з пам'яттю бувають у всіх – якщо мова йде про банальну неуважність, її можна добре натренувати за допомогою простих і захоплюючих вправ.
Пам'ять
Якщо ви хочете нічого не забувати, добре відпочивайте, висипайтеся і перемикайтеся на іншу діяльність / ua.depositphotos.com

Кожен з нас коли-небудь стикався з ситуацією, коли починає погіршуватися пам'ять. Часом виникають труднощі згадати чиєсь ім'я або знайти залишені ключі. Забування є природним процесом, який потрібен для захисту організму від перенапруги і розвантаження нервової системи.

Буває, коли людина почала багато чого забувати через недосипання, стрес, згубних звичок і перевантаження інформації. Якщо проблема не в хворобі, пам'ять можна розвивати і зміцнювати.

Чому страждає пам'ять

Проблеми з пам'яттю у людини можуть з'явитися під впливом низки факторів. Серед них похилий вік, особливості генетики, надмірна вага, артеріальна гіпертензія, низький рівень освіченості, дефіцит соціальної та фізичної активності.

відео дня

Люди в 65-70 років починають скаржитися на забудькуватість. Причиною тому є зміна функціональної активності мозку. Людина старіє і запам'ятовує менше інформації.

Що можна робити для поліпшення пам'яті

Розвиток слухової пам'яті

Вправу для розвитку слухової пам'яті краще виконувати в парі. Якщо ви будете тренуватися самостійно, використовуйте диктофон. Треба, щоб вам повільно прочитали список слів, які не взаємопов'язані один з одним. Ваше завдання - повторить перші літери в почутих і запам'ятаних словах.

Гра

Допомагають розвивати пам'ять шахи, шашки, ігри з картками, кросворди, головоломки судоку та інші. Перевага ще й в тому, що можна розслабитися і відволіктися від повсякденної діяльності.

Тренування зорової пам'яті

Вам слід знайти будь-який яскравий малюнок або фотографію. Уважно розгляньте об'єкт і постарайтеся запам'ятати деталі, які ви побачили. Далі закрийте очі і спробуйте відтворити побачене на картинці. Після цього відкрийте очі і ще раз уважно подивіться на малюнок. Подумайте, які елементи ви могли пропустити.

Техніка Фібоначчі

Тренуємо короткочасну пам'ять. Техніка Фібоначчі являє собою математичне завдання. Уявіть ряд чисел, в якому кожне з них буде сумою попередніх чисел. Наприклад, 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5, 3+5=8 і так далі. Якщо раптом збилися, починайте спочатку.

Змінюйте звичні маршрути

Звикли ходити одним маршрутом на роботу, до магазину або кафе? Вигадуйте нові маршрути. Спробуйте піти пішки іншою дорогою, звертати увагу на будь-які деталі, дорожні знаки і вивіски. Так ви зможете активізувати роботу мозку, розвинути свою увагу і зосередженість.

Вивчайте іноземні мови

Вчити мови - найкраща тренування, щоб зміцнити всі види пам'яті. Можна знайти безліч пропозицій з іграми, аудіо - та відеозаписами, за допомогою яких зручно вивчати нову мову. Наприклад, це Memrise, Lingualeo або Duolingo. Займатися можна дорогоюна роботу або за обідом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти