Коли збирати врожай моркви та буряків: важливі дати та умови

11 вересня 2022, 02:30
Як правильно прибирати буряк на зиму: важливі умови для довгого зберігання.
Буряк
Як зрозуміти що буряк дозріла / https://ua.depositphotos.com/

Буряк є одним з найпопулярніших овочів практично на будь-якій кухні. Його люблять за невибагливість і довгий термін зберігання.

Найпопулярніші сорти буряка цінуються через неперевершениі смакові якості, а також наявність корисних мікроелементів.

Коли треба копати буряк

Залежно від того, які сорти висаджені на грядках, терміни збирання буряка можуть різниться. Ранні сорти буряка прибирають починаючи з кінця липня і на початку серпня. При цьому вони не призначені для довгого зберігання. Тому варто подбати про їх вживанні практично відразу. У той же час середньостиглі сорти буряка годяться для збирання приблизно через 80 – 95 днів. Терміни їх збирання з грядок – у другій половині серпня і у вересні. Не пропустіть цей період, адже потім ви ризикуєте просто втратити урожай.

Як зрозуміти що буряк дозрів

Терміни збирання врожаю буряка залежить від сорту. Вивчіть попередньо важливі рекомендації. Сорти раннього висаджування дозрівають в період 50-80 днів. При цьому варто пам'ятати про те, що сорти буряка середньої стиглості дозрівають і годяться для збирання в період від 80 до 110 днів. Уважно стежте за календарем городника і не пропустіть саме той період, який вам необхідний.

Коли збирати урожай моркви і буряка?

Необхідно пам'ятати важливі подробиці - якщо немає великих заморозків на початку осені і погода сприяє, тоді не виключено, що буряк на грядках може дозрівати навіть до середини жовтня. Фахівці в один голос говорять про те, що буряк, який набрав за літо багато цукру, з легкістю переносить заморозки до температури -4 градуси за Цельсієм. Це також стосується і моркви. При цьому варто пам'ятати про те, що її не варто залишати на грядках, якщо заморозки перевищують 3-4 градуси нижче 0.

Як правильно прибирати буряк на зиму

Для того, що буряк зберігався довго, важливо правильно прибирати з грядок. При цьому очищайте землю або бруд з коренеплоду зворотною стороною ножа. При обрізанні бадилля залишайте не менш півсантиметра. Цим ви захистите буряк від пошкоджень. Правильно розсортуйте зібраний урожай - видаліть гнилі або сильно пошкоджені коренеплоди. Потім помістіть зібраний урожай в заздалегідь приготовані ємності і віднесіть буряк з грядом в зручній і практичній тарі.

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти