Коли можна зрізати зелену цибулю: прості поради для дачників

29 травня 2023, 11:22
Чи треба обрізати пір'я у цибулі, щоб зберегти її гарний вид і корисні властивості - Главред ділиться лайфхаками.
Коли можна зрізати зелену цибулю: прості поради для дачників
Чи можна їсти пір'я цибулі / колаж: Главред, фото: instagram.com/bejo_ukraine, pixabay.com

Коли обрізати цибулю після збирання, щоб вона залишалась соковитою та апетитною. Не всі знають, що цибулю не можна перетримувати на городі, бо так може погіршиться не лише її зовнішній вигляд, а й смакові властивості. Варто уважно стежити за цим процесом і недопустити, щоб пагони цибулі стали жорсткими та почали чахнути і жовтіти.

Як правильно обрізати цибулю на перо

Для початку потрібно знати, як правильно обрізати зелену цибулю, в умовах вирощування вдома. Якщо ви вирощуєте цибулю у квартирі чи на балконі, то є два способи обрізання цибулі: обережно відщипувати окреме пір'я або використати зелень і цибулину та висадити нову.

На городі, у відкритому ґрунті цибуля збирається масово. Що стосується зеленої цибулі, то вона має своєрідний характер. Її збирають невеликими об'ємами і поступово. Зазвичай кожна цибулина росте із різною швидкістю, тому й частіше зелень із неї зрізають частково, обираючи більш стиглу цибулину. Найкраща висота цибулевого пера для зрізу - 30 см.

відео дня

Як зрізати цибулю, щоб вона росла далі

Господарі, які займаються вирощуванням цибулі на перо для домашнього використання, хочуть, щоб цибуля довше була зелена. Вони шукають різні способи, як зрізати зелену цибулю так, щоб вона й далі росла. Вихід є - зробити це реально, якщо обрізати перо трішки вище місця росту пагонів. Завдяки такому обрізанню цибуля буде не пошкоджена і вже незабаром перо відросте знову. Але не варто очікувати густого зеленого пера, адже після попереднього врожаю цибулина вже ослаблена. Врожайність буде, але менша. Також перо цибулини не буде мати гарного товарного вигляду, тож підійде тільки для домашнього використання.

Чому не можна рвати пір'я цибулі

Важливо знати і вміти правильно доглядати за цибулею. Не всі знають, чому не можна рвати пір'я цибулі, нехтує основними правилами і потім не розуміють, що стало причиною неврожаю. Важливо запам'ятати, коли обриваєте пір'я цибулини раніше потрібного терміну, то можете отримати цибулину набагато меншу, ніж очікували. Під час обривання пера ви позбавляєте лусочку цибулини від живлення, тож вона може не рости, або й зовсім висохнути.

Ще одна проблема із якою часто зіштовхуються навіть досвідчені господарі - гниття цибулини. Якщо обірвати перо, можна отримати дірки до самої голівки цибулі. Коли туди потрапить поливна або дощова вода, це може стати причиною загнивання цибулі. Цибулинки, які вижили після потрапляння води всередину, ростимуть недовго і будуть дуже м'якими. Тож, якщо пізно чи зарано обірвати пір'я цибулі - урожай може бути під загрозою.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти