Кому категорично не можна їсти сало та в якому вигляді воно найкорисніше - відповідь дієтолога

23 грудня 2021, 10:25
Багато хто не їсть сало, оскільки боїться поганого холестерину. Але насправді ця думка дещо перебільшена. Експерт розповіла про користь українського суперфуду.

сало
Сало не лише можна, а й потрібно їсти / Фото УНІАН

Сало - справжній український суперфуд, джерело цінних жирних кислот. І якщо ви не вживаєте сало з тієї причини, що боїтеся надлишку поганого холестерину, то спокійно можете діставати сало з морозильника, написала в Instagram дієтолог Наталія Самойленко. Також експерт розповіла, в якому вигляді потрібно їсти сало, щоби воно було найкориснішим для організму.

Скільки сала можна їсти на день

Самойленко розвінчала міф про те, що разом із салом в організм надходить значна кількість холестерину. За її словами, це твердження "занадто перебільшене і навіть невірне".

"При споживанні 20-30 г сала в день (рекомендована кількість) в організм потрапляє 30 мг холестерину. Для людей з нормальним здоров'ям допустима денна доза холестерину становить 300 мг, а для тих, хто пережив інфаркт або інсульт – до 200 мг", - пояснила фахівець.

Самойленко додала, що вживання 30 г сала в день не лише не підвищить рівень холестерину, а навпаки, спалюватиме його.

В якому вигляді найкраще вживати сало

Найкраще їсти сало в солоному або маринованому вигляді, оскільки інші варіанти приготування (копчення, смаження) не принесуть користі для вашого здоров'я.

Сало - користь

У салі багато вітамінів і мінералів, а саме: А, В1, В2, В3, В6, В12, D, а також кальцій, цинк, фосфор, залізо, магній, селен.

Сало містить Омега-3 поліненасичені жирні кислоти, які так необхідні для утворення оболонок навколо нейронів і протидії запальним процесам.

Сало містить холін - це вітамін B-комплексу, який бере участь у метаболізмі.

Вживання сала благотворно впливає на судини і клітинні мембрани, оскільки в ньому є лецитин.

Продукт також містить арахідонову кислоту. Оскільки організм людини не синтезує її в достатній кількості, то потрібно вносити її з їжею.

Коли найкраще їсти сало

"Вживайте сало вранці або ж в обід, саме в цей час крім корисних речовин організм отримає ще й потужне енергетичне підживлення", – порадила Самойленко.

Кому не можна їсти сало

"Якщо у вас проблеми із серцево-судинними захворюваннями, потрібно відмовитися від солоного сала, вживайте в невеликих кількостях свіже або свіжоморожене за рекомендацією вашого лікаря", – резюмувала дієтолог.

Як повідомляв Главред, ціна на сало в Україні побила всі рекорди і знижуватися не буде. Крім того, на ринку утворився дефіцит цього популярного продукту, оскільки господарства країни перейшли на так звані м'ясні породи свиней - на них був більший попит і вирощувати їх простіше.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти