Кому не можна їсти халву і яка халва найкорисніша

26 серпня 2022, 11:01
Користь халви неоціненна. Вона не лише втамовує голод, але і нормалізує травлення, заспокоює нерви, знижує ризик інфаркту. Однак халву можна їсти не всім.
Халва
Халва - популярний десерт, але їсти його можна не всім / Фото pixabay.com

Халва відноситься до східних солодощів і є для багатьох улюбленими ласощами до чаю. Оскільки халва дуже солодка, багато хто звик думати, що вона складається в основному з цукру, а тому не несе жодної користі для організму. Насправді це не так - користь халви неоціненна. Водночас халва має і протипоказання, і деяким людям у жодному разі не варто їсти цей десерт.

З чого роблять халву

Видів халви безліч - тахінна халва (з насіння кунжуту), соняшникова (з насіння соняшнику), горіхова халва. Основою для останньої служать різні види горіхів: арахіс, мигдаль, фісташки, волоський горіх, кеш'ю.

Халва складається з білкової маси (її отримують з насіння або горіхів), підсолоджувача (цукор, патока або мед) і піноутворювача (солодковий корінь, корінь алтея або яєчний білок).

Також до складу халви можуть входити різні смакові добавки: ванілін, какао, родзинки.

У чому користь халви

Халва є білковим десертом. Вона багата рибофлавіном, ніацином, кальцієм, залізом, магнієм, фосфором, фолієвою кислотою. Також вона містить харчові волокна і мальтозу.

За кількістю вмісту білків халва стоїть на одному щаблі з м'ясом. Однак при вживанні м'яса в організмі підвищується рівень холестерину, а вживання халви проходить без будь-яких наслідків, оскільки в її складі присутні лише ненасичені жири.

Єдиний мінус халви - її висока калорійність. У 100 г продукту міститься близько 550 кілокалорій.

Крім того, сумніви в користі халви може викликати наявність цукру в складі. Якщо його замінити на мед або кленовий сироп, користь халви важко буде недооцінити.

Виражена користь халви для організму буде помітна при застуді, анемії, інсульті, виснаженні, занепаді сил після важкої тривалої хвороби.

Корисні властивості халви:

  • зміцнює імунітет;
  • активує циркуляцію крові;
  • розширює судини головного мозку;
  • розчиняє холестеринові бляшки;
  • запобігає тромбоутворенню й розвитку атеросклерозу;
  • лікує серцеві захворювання;
  • знижує артеріальний тиск;
  • активує кишкову перистальтику;
  • нормалізує травлення;
  • заспокоювати нерви;
  • підвищує стресостійкість;
  • позбавляє від безсоння;
  • зупиняє випадання волосся;
  • зміцнює кісткові тканини, зуби і нігті;
  • знижує ризик інфаркту, інсульту, онкології легенів і кишечника;
  • втамовує голод, наповнює організм енергією і життєвою силою.

Кому не можна їсти халву

Халву варто виключити зі свого раціону людям, які хворі на діабет, панкреатит і холецистит.

Також не рекомендується поєднувати прийом цього десерту з іншими солодощами і хлібобулочними продуктами, оскільки він сам досить ситний і калорійний.

Протипоказана халва тим, хто намагається схуднути.

Не варто вибирати халву з додатковим цукром, адже його надлишок шкідливий для зубів.

Крім того, не можна їсти халву людям з алергією на насіння або горіхи, з яких вона зроблена.

Скільки халви можна їсти на день

Халву потрібно їсти в помірних кількостях. Дієтологи кажуть, що 30 грамів на день цілком достатньо.

Користь халви для жінок

Соняшникова халва - найпоширеніший варіант цього десерту. Її користь особливо відчутна для жіночого організму.

Насіння соняшнику багаті біотином, альфа-токоферолом (вітаміном Е), бета-ситостеролом, які необхідні для здоров'я жінки. Користь халви можна порівняти з користю авокадо.

Яка халва найкорисніша

Тахінна халва дуже смачна і корисна. Вона містить вітаміни А, В1, В2, Е, залізо, кальцій.

Тахінну халву не варто їсти при алергії на кунжут або якщо ви хворієте на дивертикулит, при якому кунжут також протипоказаний. Також цей вид халви містить багато калорій (510 ккал на 100 г).

Соняшникова халва містить 550 ккал, 30 г жирів, 51 г вуглеводів і 12 г білків на 100 г продукту. Вона містить багато вітамінів і мінералів, необхідних для нормальної роботи організму, зокрема селен, магній, мідь і вітамін Е.

Таку халву не можна їсти у великих кількостях через велику кількість фосфору. Хоча він вважається корисним, але його надлишок шкідливий для тканин печінки.

Арахісова халва містить 510 ккал, 12 г білків, 30 г жирів і 48 г вуглеводів в 100 г. У ній багато вітамінів і мінералів, зокрема міститься і потужний антиоксидант ресвератрол. В цілому, за кількістю антиоксидантів арахіс можна порівняти з полуницею і чорницею.

Арахісова халва не така корисна, як арахіс в чистому вигляді, але все ж таки зберігає більшу частину його корисних властивостей.

Мінус арахісу в тому, що він містить оксалати. У разі його надлишку в рідинах організму вони починають застоюватися, що може завдати шкоди. Тому арахіс і продукти з нього протипоказані людям з хворобами нирок або жовчного міхура.

Фісташкова халва
Фісташкова халва може знизити рівень шкідливого холестерину / фото pixabay.com

Фісташкова халва - найрідкісніша і дорога. 100 г продукту містять 497 ккал, 12 г білків, 55 г вуглеводів і 26 г жирів.

Така халва корисна тим, що містить вітаміни Е і В6, дієтичну клітковину, мідь, марганець і фосфор. Жири, що містяться в ній, корисні й можуть знизити рівень шкідливого холестерину.

Мигдальна халва вважається дієтичною. У ній менше жирів і більше білків, ніж в інших видах цього десерту. Як і сам мигдаль, така халва містить кальцій, магній, марганець, фосфор, вітаміни В1, В2, В3, С і Е.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти