Коріння орхідеї вилізло з горщика: чому так відбувається і що робити

25 січня 2023, 01:23
Причиною появи повітряних коренів у орхідей найчастіше є неправильні умови утримання.
Повітряні коріння у орхідеї
Повітряне коріння у орхідеї - це нормально, але не завжди / Фото ua.depositphotos.com

Повітряне коріння у орхідей - це нормально, але лише якщо мова йде про природне середовище існування. У природі ця рослина закріплюється на поверхні за допомогою практично відкритої кореневої системи. Коріння широко розростається і, як губка, поглинає атмосферну вологу. Орхідеї продовжують робити це і в домашніх умовах. Але завелика кількість повітряних коренів може привести до негативних наслідків для рослини.

Чому з'являється повітряне коріння у орхідей

Причиною появи повітряного коріння у орхідей найчастіше є неправильні умови утримання. Зокрема, зависока температура повітря та низька вологість. Особливо це актуально в зимовий період, коли включені батареї центрального опалення та інші обігрівачі.

Якщо в приміщенні спекотно, субстрат пересихає. У пошуках вологи коріння орхідеї розростається в різні боки. Щоб допомогти улюблениці, потрібно прибрати її подалі від джерел тепла і прикрити повітряне коріння мохом. Поливати орхідею краще лише м'якою водою.

Також появі повітряного коріння може сприяти надмірний полив. Надлишок вологи призводить до нестачі кисню та загнивання коренів. Щоби врятуватися від загибелі, орхідея випускає повітряне коріння.

Надмірно щільний ґрунт і недолік освітлення також є причинами масового зростання повітряного коріння. У першому випадку орхідея страждає від кисневого голодування, у другому - від нестачі світла. В результаті коріння росте вгору, щоби заповнити нестачу повітря і світла.

Як має виглядати здорове коріння у орхідеї

Якщо з горщика стирчать 3-5 живих і здорових повітряних корінця, це нормально. Якщо вони мають зелений або світло-зелений колір, не сухі й не м'які на дотик, значить орхідея здорова.

Яке коріння у орхідеї погане? Мертве або хворе коріння рослини має сірий або коричневий відтінок, стає м'яким, зморщеним, слизьким.

Сірий відтінок коріння може стати також через нестачу вологи.

Що робити з корінням орхідеї, яке вилізло назовні

Спочатку потрібно з'ясувати причину, з якої коріння орхідеї почало виповзати назовні.

Якщо причина в поливі, значить його потрібно скорегувати. Ідеальний варіант - поливати орхідею методом занурення. Якщо коріння рослини занадто світле, значить квітка хоче пити.

Орхідею можна підгодувати стандартним добривом з магазину і пролити її бурштинової кислотою (1 таблетка на 1 л води), щоби відновити коріння.

Якщо справа в субстраті, то його потрібно замінити. Ця процедура проводиться раз на 2-3 роки.

Чи потрібно пересадити орхідею, якщо коріння вилізло? Відповідь буде "так". Новий горщик повинен бути на 3-4 см в діаметрі ширшим за попередній.

Дивіться відео - Чи потрібно видаляти повітряне коріння у орхідей:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти