Велика ціль: що сталося з літаком А-50, який знищили ЗСУ, і скільки "тарілок" ще залишилось

15 січня 2024, 14:48оновлено 15 січня, 15:56
708
Українці радіють успішній спецоперації ЗСУ вже другий день.
Велика ціль: що сталося з літаком А-50, який знищили ЗСУ, і скільки 'тарілок' ще залишилось
Що за літак з тарілкою нагорі / Колаж Главред, фото Вікіпедія, Фейсбук

ЗСУ 14 січня в акваторії Азовського моря збили два російські літаки. Йдеться про літаки А-50 і Іл-22. Вже сьогодні, 15 січня, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив проведення спецоперації і подякував ЗСУ.

Ця подія направду стала дуже значущою за останній час, і про неї заговорила вся Україна. Чому ліквідація авіації так важлива і скільки ще таких літаків є на озброєнні Росії, читайте на Главреді.

Що таке літак А-50

А-50 - унікальний літак для дальньої радіолокаційної розвідки і управління, розроблений на базі військово-транспортного літака Іл-76. Вперше цей літак був призначений для заміни застарілого Ту-126, здійснив свій перший політ у грудні 1978 року. Для збільшення бойових можливостей літак оснащений радіотехнічним комплексом "Джміль", включно з трикоординатним РЛС, системою активного запиту-відповіді і цифровим обчислювальним комплексом, так званою тарілкою.

відео дня

Літак здатний виявляти різні цілі на значних відстанях, включно з повітряними, наземнми та надводними об'єктами. Він може розвідувати факели балістичних ракет на відстані до 800 кілометрів і супроводжувати літаки і крилаті ракети на відстанях до 700 кілометрів.

Зазвичай на борту літака з працюючим комплексом перебуваюють 10-11 операторів: командир, старший навігатор наведення, два навігатора наведення, старший оператор супроводу, два оператора супроводу, а також бортінженери РТК, РЛС і засобів зв'язку. Разом з ними на борту сидять 5 членів льотного екіпажу. А-50 може надавати зовнішню вказівку цілей і виступати в ролі повітряного командного пункту.

Скільки літаків А-50 в Росії

Згідно з інформацією із загальнодоступних джерел, загальна кількість літаків А-50 в арсеналі Російської Федерації становила три одиниці, а літаків а - 50у-шість.

Вартість кожного з цих літаків оцінюється у $330 млн. Після кожного зльоту російських Міг-31 в українському небі спрацьовує сигнал повітряної тривоги, оскільки даний літак є носієм ракет.

Де збили А-50

Удар по А-50 стався безпосередньо після того, як він взяв на себе чергування в районі Кирилівки Запорізької області близько 21:10-21:15 14 січня. Відразу після цього він зник з радарів, а екіпаж перестав відповідати на запити тактичної авіації. За твердженням, незабаром після цього пілот російського літака Су-30 спостерігав падіння палаючого повітряного судна.

Що стосується літака Іл-22, він перебував на чергуванні в районі стрілецького Херсонської області. Його підбили, коли він летів уздовж узбережжя Азовського моря близько 21:00. Після удару літак планував і успішно приземлився в російському місті Анапа.

У мережі з'явився запис розмови члена екіпажу підбитого Іл-22 з диспетчером. Пілот запитує посадку в Анапі і просить викликати "швидку" і пожежну машину негайно.

Що передувало події

Нагадаємо, командувач повітряними силами ЗСУ Микола Олещук побічно підтвердив знищення російських літаків над Азовським морем 14 січня.

Вранці в понеділок він опублікував в Telegram траурний пост присвячений ракетному удару росіян по багатоповерхівці в Дніпрі, який стався 14 січня 2023 року.

"Це вам за Дніпро! Горите в пеклі, нелюди! P. S. Поки без деталей", - написав командувач ПС ЗСУ.

До слова, російський літак А-50 - не перша подібна авіація, знищена останнім часом. Так, 26 лютого 2023 року білоруська партизанська група BYPOL і лідери опозиції у вигнанні повідомили, що підірвали російський літак дальнього радіолокаційного виявлення і управління А-50 в Мащулищах.

Більше військових новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти