Паморочиться в голові: 8 об'єктивних причин і 4 приводи для хвилювання

18 листопада 2022, 02:51
Запаморочення - нагадування від вашого мозку про те, що він вимагає особливої турботи.
запаморочення, вертиго
Чому паморочиться голова / pixabay.com

Коли голова паморочиться не тільки від щастя і успіху, це може привести до неприємних наслідків. Як розпізнати "небезпечні" і "безпечні" запаморочення?

Запаморочення, або по-науковому вертиго, відбувається через те, що порушується зв'язок між мозком і вестибулярним апаратом, т.зв. внутрішнім вухом. Тоді мозок починає втрачати орієнтацію в просторі і в паніці починає шукати спосіб повернути собі опору. Все це призводить до тих самих відчуттів, ніби ви катаєтеся на дитячій каруселі або земля йде з-під ніг, хоча ви нерухомі.

Коли причин для паніки немає

Час від часу голова починає крутитися у кожного. Добре, якщо це неприємне відчуття не має регулярний характер і швидко припиняється.

відео дня

Не варто також нервувати, якщо для тривалого вертиго є об'єктивні причини:

  • алкогольна інтоксикація (похмілля)
  • побічні ефекти деяких препаратів
  • перегрів
  • зневоднення
  • захитування в транспорті
  • низький рівень заліза (анемія) або цукру (гіпоглікемія) у крові
  • голод
  • надмірні фізичні навантаження.

Запаморочення, які наступають в наслідок наведених вище причин, як правило, короткочасні, і усуваються симптоматично: достатня кількість їжі і води, зниження навантажень, зміна ліків після консультації з лікарем і дійсно один келих за вечерею, який не перетворюється в нестримні гуляння до світанку.

жінка, Дівчина, сніданок
Запаморочення: основні причини / pixabay.com

А ось тепер варто задуматися

Погана ознака, коли вертиго регулярне і тривале. Клініка Мейо, один з найбільших некомерційних медичних дослідницьких центрів у світі, наводить такі ознаки "небезпечного" запаморочення:

1. Часте і тривале вертиго може бути симптомом інфекції, яка вражає внутрішньє вухо, лабіринтиту або невриту. Початок захворювань протікає практично безсимптомно, проте вони можуть привести до серйозних уражень ЦНС.

2. Запаморочення разом з порушеннями мови, слабкістю м'язового тонусу і онімінням кінцівок – усі ці симптоми можуть означати, що інсульт якщо не трапився, то вже десь кружляє поруч, як акула-людожер.

Якщо все це здається вам знайомим або ви бачите щось подібне у когось поблизу, проведіть наступний тест: попросіть людину широко посміхнутися (посмішка буде перекошеною, якщо стався інсульт), потім - закрити очі та підняти руки (людина не зможе зробити це, тримаючи кінцівки на одному рівні), після цього скажіть речення з декількох частин і попросіть повторити (при інсульті людина не зможе запам'ятати речення повністю та/або чіткість його мови буде спотворена). Провал у будь-якому з цих завдань, укупі з запамороченням, може бути ознакою інсульту. Негайно викликайте лікарів, час закінчується.

запаморочення, вертиго
Запаморочення при підйомі - симптом або випадковість / pixabay.com

3. Голова паморочиться завжди, коли ви встаєте. Як і у випадку з зневодненням або голодом, час від часу це трапляється з кожним. Але якщо вертиго відбувається буквально кожен ваш підйом, і ви точно впевнені, що їжа і вода надходять до вашого організм в достатній кількості, то вам варто звернутися до лікаря. Запаморочення при підйомі може бути симптомом порушень в серцево-судинній або центральній нервовій системах.

4. Тривале запаморочення після сильного удару головою – найпоширеніший симптом струсу мозку. Відвідайте лікаря, щоб виключити пошкодження або набряк тканин мозку.

запаморочення, вертиго
Коли встаю, паморочиться голова - небезпечний симптом / pixabay.com

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти