Хто і де має право вручати повістки: чи можна відмовитися від виклику до військкомату

16 лютого 2023, 03:45
Де дозволено вручати повістки - юристи все розклали по поличках.
Мобілізація
Де дають повістки до військкомату / УНІАН

У зв'язку з воєнним станом через масштабне вторгнення російських окупантів в Україні триває загальна мобілізація. Повістка на відправку в армію стала вже буденністю.

Призов військовозобов'язаних до лав Збройних сил України на військову службу згідно із законодавством передбачає, що чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані за викликом (після вручення повістки) з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Хто має право вручати повістки

Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), говорить юрист Одеського місцевого центру з надання БВПП Микола Крутій.

Вручення повісток проводиться через уповноважених на те осіб:

  • представників органів місцевого самоврядування;
  • керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування та форми власності;
  • представників закладів освіти;
  • посадових осіб районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Як виписують повістку до військкомату

Повістка військовозобов'язаним виписується заздалегідь (у приміщенні ТЦК та СП) на підставі розпоряджень територіального центру комплектування та соціальної підтримки та підписується його керівником.

При цьому уповноважені особи мають право виключно вручати заздалегідь заповнені повістки, а не заповнювати їх перед врученням (з умовою дотримання всіх норм закону).

Де і як можуть вручати повістки

У законах немає чіткої регламентації, де саме має відбуватися вручення повісток, а тому вручення повістки можливо:

  • надворі;
  • на блокпосту;
  • за місцем проживання;
  • за місцем роботи і т. п.

При цьому право на проведення перевірки документів у військовозобов'язаних дано уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта.

При цьому уповноважена особа має право вимагати у особи пред'явлення документів (якщо є обґрунтована підозра в тому, що людина знаходиться в розшуку, скоїла злочин і т.д.).

Водночас уповноважені особи ТЦК і СП при зупинці людини з метою перевірки документів, що посвідчують особу, повинні мати при собі відповідні документи (службове посвідчення, копію наказу коменданта і т.д.).

Чи можуть поліцейські вручати повістки

Як уточнив адвокат Андрій Новак, вручати повістки військовозобов'язаним де завгодно — на вулиці, в парку, на виході з метро або будинку - поліцейські не мають ніякого права.

"Вручати повістки можуть виключно представники територіальних центрів комплектування, уповноважені ними співробітники. Причому, крім посвідчення співробітника центру комплектування, повинен бути ще й документ, яким ці права передбачені", — говорить він.

Як має виглядати повістка до військкомату

Повістка повинна містити кілька важливих реквізитів. Відсутність хоча б одного з них робить документ недійсним:

  • прізвище, ім'я, по батькові військовозобов'язаного та місце його реєстрації;
  • місце і час, куди прибути військовозобов'язаному;
  • "живий" підпис і "мокра" печатка керівника центру комплектування.

Як правильно отримувати повістку: порада юриста

"Якщо на вулиці вручають або намагаються вручити повістку, в першу чергу варто перевірити повноваження тієї особи, яка вручає. Коли документи перевірені, то співробітник центру комплектування має право вручити повістку. Виключно вручити, а не виписати її на місці!", - додав Новак.

Своєю чергою адвокат Джамал Стаценко стверджує, що повістки і далі вручатимуть у громадських місцях. За його словами, це будуть робити до тих пір, поки чоловіки не почнуть самі регулярно приходити в ТЦК і уточнювати необхідні дані. Однак з усіх чоловіків, яким вручають повістки, до лав армії беруть всього 5%.

Також адвокат заявив, що закону не суперечить практика вручення повісток на блокпостах або в людних місцях, наприклад, в метро, чергах на заправках і так далі.

Покарання для ухильників

За словами адвоката, в більшості випадків це - перевірка облікових даних в першу чергу і проходження медичного огляду для визначення придатності. Якщо людина не з'явиться на виклик у воєнний час, це тягне:

  • накладення штрафу від 1700 до 3400 грн;
  • Національна поліція має право затримувати військовозобов'язаних і доставляти їх до територіального центру комплектування (ст. 259 і 262 КУАП, ч. 3 ст. 38 ЗУ Про військовий обов'язок і військову службу);
  • ст.336 КК України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від призову. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Чи є можливість оскаржити повістку

Юрист каже, що повістку оскаржити не можна. Повістка не може бути оскаржена в будь-якому суді, тому що цей документ є лише засобом оповіщення про необхідність виконати військовий обов'язок відповідно до Закону (з умовою, що вона вручена строго відповідно до Закону).

Про це свідчить рішення Касаційного адмінсуду у складі Верховного Суду (Постанова Верховного Суду від 08.09.2022 р.у справі № 300/1263/22).

Читайте більше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти