Куди подіти гнилі яблука в саду і чи можна їх використовувати як добриво

6 листопада 2022, 20:20оновлено 8 листопада 2022, 00:21
146201
Якщо ви не знаєте, куди використовувати опалі яблука, краще не викидайте їх, а застосуєте для добрива землі, щоб виростити смачну малину або полуницю.
Яблуня
Опале яблука під яблунею залишати не можна / ua.depositphotos.com

Падалиця - це плоди, які впали з дерева з якоїсь причини: через сильний вітер, негоду, хвороби, технічну зрілість. Опалі з дерева яблука пошкоджуються і погано зберігаються. Багато дачників цікавляться, що робити з падалицею яблук – зібрати їх, переробити або все ж викинути. У будь-якому випадку, плоди не можна залишати під деревом, щоб не нашкодити яблуні.

Що робити з опалими яблуками в саду

Треба пам'ятати - залишати падалицю під яблунями не можна, дерева за декілька років можуть заразитися хворобами і шкідниками. До того ж, таким чином, можна розплодити мух і ос.

В першу чергу, треба відібрати яблука, які ще придатні для вживання. З них можна приготувати соки, компоти, варення, джем. Але довго падалицю не зберігайте - такі яблука швидко псуються.

відео дня

Як правильно утилізувати падалицю яблук

Багато хто сперечається про те, чи можна закопувати яблука в землю. Коли на фрукті з'явився грибок, плід закопувати не можна.

Але інші яблука, які гниють, закопувати можна. Треба заздалегідь вирити глибоку яму і туди їх закопати. Шари падалиці краще перекласти травою і опалими гілками. Пізньої осені, коли падалиця вже зібрана, яму слід засипати землею.

Чи можна кидати гнилі яблука до компостної ями

Можна додати падалицю в компост. Люди сперечаються, чи можна так робити, оскільки бояться, що компост буде заражений. Однак шкідники і спори грибів, які в яблуках, гинуть в результаті впливу високих температур. Компост стане більш поживним від яблук. Оптимальним варіантом буде змішати з яблуками траву і гній. Не завадять і компостні активатори.

Яблука як добриво для малини

Садівники з чималим досвідом не радять викидати гнилі яблука. Нерідко дачники, коли вирощують яблуні в своєму саду, знаходять багато опалих і згнилих плодів, які добре підуть на добриво.

За короткий час яблука виділяють в грунт корисні елементи, покращуючи його структури. Мікроорганізми, які задіяні в гнитті, посприяють більш швидкому дозріванню добрива.

Якщо ви хочете отримати добриво для малини і полуниці з яблук, підготуйте заздалегідь дерев'яну або пластикову ємність. Можна викопати і компостну яму.

На дні повинні бути солома або гілки.

Далі подрібнені яблука потрібно викладати шарами, чергуючи з землею. Періодично перевертайте суміш і поливайте її водою. За три місяці компост буде готовий.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти