Курс доллара 2022: який прогноз і чого чекати українцям восени

20 липня 2022, 06:00
Якщо фінансової допомоги від західних партнерів до осені стане менше, ніж зараз, то цілком можливо, що один долар коштуватиме 40 гривень вже восени.

гривня
Валюта в Україні продовжить зростати у ціні / УНИАН

Утримувати курс гривні у відносно звичних межах уряду сьогодні доволі важко. На курс в умовах війни впливає те, що витрати з бюджету проводяться зараз за рахунок міжнародної допомоги, емісії Нацбанку через викуп військовий облігацій і лише частково – за рахунок надходжень від різних податків та зборів. Главред вирішив прояснити, за рахунок чого тримається курс і на що очікувати пересічним українцям у найближчій перспективі.

Верстат працює

Слід зазначити, по-перше, військові облігації належать до облігацій внутрішньої державної позики, тобто ОВДП. І з початку війни Мінфін не розміщує інших ОВДП, крім військових облігацій.

відео дня

По-друге, бюджет України (як і решти країн світу) ніколи не фінансувався виключно за рахунок податків. Тобто можна сказати, що і в мирний час видатки бюджету фінансувалися за рахунок надходжень від податків і зборів лише частково. І як ми могли спостерігати, курс гривні до долара коливався як униз, так і вгору.

Ключовою відмінністю сьогоднішньої ситуації є те, що потреби фінансування оборони не тільки сильно зросли, але й є абсолютно невідкладними. При цьому економіка зазнає втрат, що позначається на рівні податкових надходжень. За таких умов більшої ваги набувають інші джерела наповнення бюджету – запозичення на внутрішньому ринку та міжнародна допомога (яка, до речі, може надходити у формі кредитів, тобто це теж певною мірою запозичення).

"Що стосується впливу на курс, то наразі курс гривні до долара США з кінця лютого зафіксований, отже, він залишається незмінним, попри усі перелічені чинники. Натомість їх вплив позначається на розмірі міжнародних резервів НБУ, що має тенденцію до зниження, оскільки надходжень валюти від експорту та від міжнародних партнерів не достатньо для покриття попиту на валюту (нагадаю, значні обсяги українського експорту сьогодні просто заблоковані). Тому НБУ змушений продавати валюту з резервів на валютному ринку для пом’якшення дисбалансу попиту та пропозиції", -- зазначає Главреду голова правління Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.

Також, за її словами, водночас прямий викуп державних облігацій Національним банком, на відміну від запозичень на відкритому ринку, безпосередньо збільшує обсяг гривні в обігу, що посилює інфляційний і девальваційний тиск на гривню (який накопичується, поки курс фіксований).

Як зазначає голова правління громадської організації "Асоціація представників малого та середнього бізнесу міста Києва" Максим Тютюнников, однією з причин знецінення гривні зараз можна назвати додаткову емісію, до якої вдається Нацбанк, щоб ліквідувати дефіцит бюджету, і, скоріше за все, буде вдаватися і в майбутньому для виплат за облігаціями в національній валюті.

"Таким чином, вплив через зменшення надходжень від податків і зборів до бюджету на курс гривні дійсно наявний, оскільки виникає явище дефіциту бюджету, та, відповідно, ми маємо здійснювати додаткову емісію коштів, щоб цей дефіцит покрити. В свою чергу, при збільшенні емісії національної валюти відбувається її знецінення відносно іноземної", -- доповнює він.

А от Іван Нікітченко, директор Crane IP Law Firm переконаний в тому, що ми поки не відчули всього негативу від перелічених факторів. Але, безумовно, таке станеться. Він упевнений, що на курс гривні позитивно впливає значне скорочення імпорту, а також отримання валюти від допомоги західних партнерів. Тому й дійсно, курс гривні на сьогодні залишається відносно стабільним і тримається на позначці близько 35 грн/дол. ще з початку весни.

Як курс впливає на ціну пального

Однак цікаво було б знати, як впливає в липні на курс долара по відношенню до української гривні дефіцит пального та іншого критичного імпорту в Україні?

Варто враховувати, що пальне, як і інші товари критичного імпорту, купуються саме за офіційним, а не за ринковим курсом. У той же час, долар продається за фіксованим курсом, який при цьому є суттєво нижчим від реального ринкового. Тобто, як паливо, так й інша основна частина імпорту, що ввозиться в Україну, завозиться не за максимально високою ціною, що, свою чергу, стримує інфляційні процеси в країні.

"Поза тим, варто враховувати, що, як паливо, так й інші товари критичного імпорту фактично фінансуються за рахунок валюти, купленої у Нацбанку під час щоденних інтервенцій. А це, в свою чергу, не найкращим чином впливає на розміри золотовалютних резервів та відповідно створює додатковий тиск на гривню", - пояснює Максим Тютюнников.

А от Олена Коробкова у цьому контексті відзначає трішки інші причинно-наслідкові зв`язки. Так вона переконана, що саме завдяки фіксованому курсу, ми маємо більш доступні ціни на пальне та інші позиції критичного імпорту в країні. Проте на тривалому горизонті така "фіксація" несе ризики.

Українці за кордоном почали витрачати забагато валюти

Як впливає на курс долара до гривні низька купівельна спроможність населення і те, що воно не в змозі купувати валюту за високим курсом?

Наразі ми бачимо значну різницю між офіційним курсом НБУ та ринковим курсом долара відносно до гривні. У свою чергу, очікування населення від валюти (позитивні чи негативні) формують зростання або зменшення попиту на неї.

"Сьогодні ми спостерігаємо негативні очікування серед населення, які призводять до зниження попиту на валюту, при цьому також беремо до уваги стрімкий рівень інфляції, збільшення грошової маси в гривні через додаткову емісію та обмежений фізичний обсяг іноземної валюти, що пов’язано з ненормальним функціонуванням зовнішньоекономічних процесів. Окрім того, зростання ціни, за загальним економічним законом, сприяє зменшенню попиту", - вважають в Асоціації представників малого та середнього бізнесу міста Києва.

Але в той же час, треба усвідомити, що таке знижує обсяги купівлі імпортних товарів нашим населенням. Таким чином, бюджет отримує менше податків, і уряд змушений "друкувати" більше гривні.

"А це навпаки, впливає негативно на курс гривні. Також, багато українців виїхали за кордон і витрачають збереження там, не купуючи товари в Україні. Пікові значення були у квітні - за місяць українці витратили в країнах ЄС 2 млрд дол.", - переконаний Іван Нікітченко.

Урожай гривні мало допоможе

Ще слід не забувати, що на курс національної валюти завжди у мирні роки впливав і процес збору та його завершення врожаю зернових в Україні. Адже ми велика аграрна держава.

Звісно, це мало завжди позитивний ефект на вартість української гривні відносно долара, оскільки гривня може значно зміцнитися через надходження валюти від продажу зернових всередину країни. Тому пан Тютюнников упевнений, якщо ми знайдемо хороші логістичні шляхи для вивезення врожаю за кордон і країна отримає від експортерів чимало валютних надходжень, це лише позитивно вплине на міцність нацвалюти.

Поза тим, Олена Коробкова вважає, що поки курс фіксований це ніяким чином не вплине на українську гривню. І такий вплив можна очікувати лише у перспективі.

З нею погоджується й Іван Нікітченко, який наголошує, що ми не можемо поки що експортувати навіть врожай зернових минулого року, адже порти залишаються заблокованими. Так що великих сподівань на зміцнення курсу гривні від експорту пшениці та ячменю цього року не буде.

Який прогноз курсу долара на осінь?

Слід однозначно заявити, що робити такі прогнози в умовах жорсткої війни, як кажуть, справа не вдячна. До того ж, приміром, в НАБУ вважають, що ми не знаємо, якою буде до цього терміну монетарна політика держави та коли відновиться масовий критичний експорт. Однак там прогнозують, що у випадку відходу регулятора від жорсткої фіксації курсу, цей показник стабілізується на рівні 35 гривень за долар.

З цим погоджується і Максим Тютюнников, який зазначає, що ми можемо очікувати подорожчання іноземної валюти або коливань курсу, однак наскільки сильними вони можуть бути багато в чому залежить саме від політики НБУ.

Іван Нікітченко, у свою чергу переконаний, якщо фінансової допомоги від західних партнерів до осені стане менше, ніж зараз, то цілком можливо, що один долар коштуватиме 40 гривень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти