Краще пити каву з молоком або з вершками: відповідь на просте запитання здивує

19 травня 2023, 17:33оновлено 12 липня 2023, 16:59
Є фанати кави з молоком, є фанати кави з вершками. Ми вирішили відповісти на питання "Чи можна пити каву з вершками?" або потрібно віддати перевагу молоку.
кава з молоком
Кава з молоком або кава з вершками - ось в чому питання? / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Серед кавоманів йдуть і йдуть люті суперечки про те - краще додавати молоко в каву, або все ж вершки. Нижче ми розповімо

Що краще пити молоко або вершки з кавою

Попри те, що вершки є молочним продуктом, різниця між двома цими продуктами істотна. Справа в тому, що молоко і вершки відрізняються за смаком, і за складом.

До слова, раніше вершки отримували так - молоко відстоювали в ємностях, внизу яких розташовувався спеціальний кран. Через нього нижня частина молока зливалася, залишаючи тільки верхній шар. Але зараз їх отримують за допомогою спеціальних приладів ‒ сепаратор молока. І багато хто переконаний, що вершки, додані в каву, роблять напій більш м'яким і прибирають гіркоту. Тому-то багато кавомани і впевнені, що кращий час пиття кави з вершками – зима-холоди. Кава з вершками відмінно зігріває і допомагає розслабитися. Вершки зберігають всі корисні якості кави.

відео дня

Молоко - напій, який виробляється молочними залозами ссавців. Її основне призначення - вигодовування новонароджених дитинчат. Відповідно, коров'яче молоко вже багато століть входить в раціон харчування людини. Молоко багате мінеральними речовинами, що робить його корисним для людського організму. Молоко має менший відсоток жирності, ніж вершки, хоча їх склад практично однаковий.

Як кажуть фахівці з кави, молоко, додане туди, зменшує міцність напою, а також помітно змінює його смак. А вже скільки лити молока в чашку з кавою ‒ це залежить від смаку кожного окремого індивідуума. Влітку, наприклад, в каву краще додавати холодне молоко ‒ дозволить швидше втамувати спрагу. А ось взимку молоко бажано підігрівати перед доливом в каву.

Краще пити каву з молоком або з вершками: відповідь на просте запитання здивує
Молоко для кави треба брати тільки певної жирності / фото ua.depositphotos.com

Які вершки і молоко краще брати для кави

Вершки для додавання в каву краще вибирати з жирністю не більше 10%. Інакше в напої можуть з'явитися невеликі грудочки (несмачні і неапетитні). Однак якщо все ж хочеться прикрасити напій, то потрібні вершки жирністю понад 30%, які слід збити ‒ можна з додаванням цукру, а на довершення красиву "шапочку" з піни посипати або шоколадом, або корицею, або цедрою апельсинової.

З приводу молока для кави - тут теж багато залежить від жирності молока. Від нього безпосередньо залежить якість піни. Найоптимальнішим тут вважається рідина жирністю близько 2,5-3,5%. При набагато меншому значенні бульбашки виходять великі (а отримана піна досить швидко осідає). Але для кави збити його буде складніше, ніж вершки.

Крім того, на якість піни впливає те, скільки в молоці білків. Якщо їх не менше 3%, то піна виходить зерниста і щільна. А ось з молока, в складі якого менш як 2% білків, зробити капучино або інші подібні напої кавові буде важко.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти