Любителям пінного на замітку: як правильно наливати пиво

11 грудня 2022, 13:24
Не всі люблять "пивну шапку", а хтось її обожнює. Ми розповімо, як налити пиво так, щоб його було приємно пити.
Пиво
Як правильно наливати пиво / pixabay.com

У світі чимало любителів пива, але мало хто знає, як його правильно наливати. Щоб повною мірою насолодитися його смаком і ароматом, необхідно навчитися це робити правильно.

Як правильно наливати пиво з пляшки

Перш за все необхідно правильно вибрати напій. Якщо у вас в руках недорогий напій, то досить охолодити пляшку – і можна сміливо лити її в будь-який келих або навіть склянку. Якщо ж мова йде про крафтові сорти або якісний напій, перш за все потрібно дізнатися, скільки в ньому вуглекислого газу.

відео дня

Наприклад, світлі сорти піняться більше, ніж темне пиво. Пивний келих обов'язково повинен бути ідеально чистим. Для максимально густої піни краще вибирати високий посуд з вузьким дном – так ви можете повною мірою насолодитися і пінною шапкою і ароматом напою. Важливо, щоб пивний келих був абсолютно сухим – крапельки води порушать процедуру наливу, можуть перешкодити утворенню пінної шапки.

  • Візьміть пляшку в одну руку, стакан – в іншу. Нахиліть посуд під кутом 45 градусів, після чого піднесіть до неї пляшку. Оптимально, щоб горлечко не стикалося з краєм склянки, а було трохи вище. Напій повинен литися на середину стінки.
  • Наливайте напій в середньому темпі, інакше піна не утворюється, а аромат не розкриється в повній мірі. Якщо ви ллєте надто швидко, то келих наповниться піною, а не напоєм.
  • Після того як келих буде заповнений десь наполовину (для темних сортів - на одну третину), переверніть його вертикально і доливайте до утворення "пивної голови". В ідеалі вона повинна становити до 4 см.

Як треба наливати пиво без піни

Не всі люблять "пивну шапку", тому варто вивчити технологію розливу з мінімальним піноутворенням. Найпростіше освоїти її на темних щільних сортах, лише потім практикуючись на елях і світлих варіантах.

  • Перед розливом охолодіть посуд.
  • Поверніть її під кутом 45 градусів і наливайте так, щоб рідина повільно стікала по стінці. При цьому горлечко пляшки або кран не повинні стикатися зі склом. Оптимальна відстань-1,5-3 см.
  • Не варто заповнювати "по вінця", досить налити 2/3 загального обсягу посуду.

Для любителів пінки

  • Як слід охолодіть посуд. Перевірте, щоб вона була чистою, сухою, без сколів, тріщин, плям.
  • Не варто брати склянку в руки – поставте його на стіл. Це запобіжить нагріванню.
  • Відкоркуйте пляшку і лийте рідину безпосередньо в посуд, строго по центру.
  • Слідкуйте за піною – якщо шапка занадто висока і може перелитися через край, зробіть хвилинну паузу. При необхідності зробіть паузу три-чотири рази. Струмінь рідини повинна бути досить об'ємною, не варто цідити алкоголь тонким "струмочком".
  • Коли пляшка спорожніє, почекайте одну-дві хвилини – і можна приступати до розпивання.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти