"Любов у вині - вогонь у вогні": як варити глінтвейн правильно

27 грудня 2022, 16:26
Коли за вікном сильні морози, то важко не задати собі питання "Як варити глінтвейн?" Главред детально відповідає на нього.
Глінтвейн
Як варити глінтвейн правильно / фото https://ua.depositphotos.com

Як варити глінтвейн

Спершу трохи історії. Глінтвейн - алкогольний напій, який робиться з вина, нагрітого до 70-80 за шкалою Цельсія, цукру і спецій. Легенда свідчить, що ще пару-трійку століть назад на півночі Німеччини люди любили дивитися на сонце і простягати від серця долоні за склянками з нагрітим вином – як правило, на всяких ярмарках і святах, які проводилися просто неба. Правда, достеменно невідомо, хто придумав додавати в такі напої ще й спеції. Втім, це вже й не так важливо.

Як варити глінтвейн будинку

Рецепт напою, приготованого вдома на кухні, нічим не відрізняється від професійного рецепта − за винятком того, що Ви вільні самі вибирати собі і вино, і інші потрібні для глінтвейну речі.

Потрібний:

  • вино червоне сухе 750 мл;
  • 100 мл води;
  • апельсин;
  • цукор - дві столові ложки;
  • паличка кориці;
  • імбир мелений - чайна ложка;
  • гвоздика - мінімум п'ять бутонів;
  • мускатний горіх - чверть чайної ложки;
  • кардамон - три зернятка.

Кілька дрібних порад - найкраще брати недороге червоне сухе або напівсухе вино. Ну, або вино, яке з якихось причин не сподобалося або вам, або вашим близьким, або вашим гостям.

Ще - бажано використовувати цілі прянощі. Оскільки мелені спеції зазвичай роблять глінтвейн каламутним. І тоді його складніше буде процідити. Далі - якщо не зможете знайти корицю в паличках, то, в крайньому випадку, її можна замінити на половину чайної ложки меленої. Аналогічну операцію можна зробити і з кардамоном.

Глінтвейн

Як робити глінтвейн

Готуємо всі необхідні інгредієнти. Апельсин моєму.

У сотейник або невелику каструлю складаємо всі спеції, наливаємо 100 мл води і перемішуємо. Доводимо до кипіння, хвилину кип'ятимо, прибираємо з плити і даємо постояти 10 хвилин. Отриманий відвар проціджуємо через сито або марлю в окрему миску. Прополіскуємо каструлю водою і переливаємо в неї відвар. Нарізаємо на тонкі кільця один апельсин.

У каструлю додаємо вино (750 мл), цукор (2 ст.ложки) і нарізаний апельсин, перемішуємо. Таке додавання апельсина - це один з варіантів. Цілком допустимо просто розрізати апельсин на дві половини і вичавити з нього сік прямо в каструлю.

Нагріваємо глінтвейн, помішуючи, до температури 70-80°С.Кип'ятити вино не рекомендується. Прибираємо з плити. Ми залишаємо настоюватися під закритою кришкою 2-3 хвилини, потім подаємо в високих прозорих склянках або керамічних чашках, що утримують тепло.

Глінтвейн

Безалкогольний глінтвейн

Для основи можете взяти виноградний сік і вишневий сироп або навпаки - вишневий сік і виноградний сироп. Мед в глінтвейн додавати необов'язково.

Кількість спецій можете додавати більше або менше (на свій смак). Якщо берете виноградний сік, то сироп можете використовувати будь-який, не тільки вишневий. І навпаки.

Всі фрукти ретельно вимийте. Не очищаючи від шкірки, наріжте скибочками половинки яблука, апельсина, лайма та лимона.

Потім в сотейник потрібно викласти підготовлені фрукти, додати палички кориці, зірочки бадьян і бутони гвоздики. Можете додати більше ті спеції, смак яких вам більше подобається. Наприклад, більше паличок кориці або зірочок бадьяна. Те саме стосується фруктів. Далі - влийте до фруктів виноградний сік і вишневий сироп.

Поставте сотейник на повільний вогонь, доведіть вміст каструльки до кипіння і варіть глінтвейн при слабкому кипінні 1-2 хвилини.

Спробуйте глінтвейн на смак. Якщо потрібно, то додайте меду.

Готовий глінтвейн можете відразу з фруктами перелити в глечик або по склянках.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти