Люди можуть отримати "надлюдський" імунітет до COVID-19: учені розповіли, як це зробити

27 вересня 2021, 07:58оновлено 27 вересня 2021, 09:29
Антитіла у пацієнтів з "гнучким" імунітетом можуть нейтралізувати всі 6 штамів, зокрема дельту і бету, а імунна система отримає перевагу над вірусом.
1632718309-7851.jpg
Людство може отримати імунітет, який захистить від шести штамів коронавірусу / ua.depositphotos.com

Якщо людина перехворіла на коронавірус, а потім зробила щеплення вакцинами Pfizer або Moderna, то вона може отримати "надлюдський" імунітет до COVID-19, який буде стійким до інших різновидів коронавірусу. До такого висновку прийшли вчені з Великої Британії.

Дослідники з'ясували, що сукупність перенесеного вірусу і препаратів нібито дає "гнучкі" антитіла, які зможуть захистити від різних штамів SARS-CoV-2. Таку імунну відповідь учені називають "надлюдською" або "гнучкою", оскільки, на їхню думку, вона зможе протистояти навіть потенційним різновидам інфекції, які, можливо, будуть з'являтися в майбутньому, пише The Telegraph.

Вірусолог Пол Б'єніас з Рокфеллерівського університету вважає, що антитіла у людей з таким "гнучким" імунітетом можуть нейтралізувати всі шість штамів, зокрема дельту і бету.

"Виходячи з цих висновків, можна сказати, що імунна система з часом отримає перевагу перед вірусом. Якщо нам пощастить, з часом SARS-CoV-2 потрапить в категорію вірусів, через які з'являється лише легка застуда", – резюмував учений.

читайте такожНове дослідження визначило найефективнішу вакцину від COVID-19Як повідомляв Главред, раніше гендиректор американської фармкомпанії Pfizer розповів, коли світ зможе повернутися до допандемічного життя. За його прогнозом, це відбудеться впродовж року.

Нагадаємо, голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді національної безпеки і оборони, академік НАН України Сергій Комісаренко заявив, що останні наукові дослідження показали найбільшу ефективність від Дельта-штаму коронавірусу двох вакцин - Pfizer і Moderna.

В Україні вже зафіксовано 95 смертей, коли незадовго до смерті людина отримувала вакцину. У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що більшість летальних випадків після щеплення від коронавірусу не пов'язана саме з вакцинацією.

Тим часом лікар-імунолог Андрій Волянський вважає, що люди, які перехворіли на коронавірус, набагато краще захищені від COVID-19, ніж ті, які вакцинувалися. За його словами, вакцинація від COVID-19 не захищає абсолютно всіх. Вона захищає лише деяку частину людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти