Масляна 2023: історія свята, традиції, меню і прикмети

10 листопада 2022, 11:26
1325
Коли святкується і скільки триває Масляна - на ці питання відповідає Главред
Масляна 2022
Коли святкують Масляну 2023 / znaj.ua

Проводи холодної зими і зустріч довгоочікуваної весни – Масляна, яку так чекають українці. Підготовка до неї починається заздалегідь, господині готують все необхідне для млинців і пирогів, так як гуляння розтягуються на цілий тиждень. Як і коли святкується Масляна в 2023 році – питання актуальне для багатьох українців. У цих питаннях розбирався Главред.

Історія святкування Масляної

Коріння цього свята йдуть до язичницьких традицій. Наші предки відзначали проводи зими. Традиція залишилася і після хрещення Русі. Тому під час гулянь так багато різноманітних, яскравих і дивних героїв, яким приписують здатність відганяти злих духів.

У зв'язку з цим цікаво буде знати в чому сенс Масляної 2023. З часів язичництва господині випікали круглі коржі, які нагадували сонце. Випічка призначалася не для людей, а для підношення Велесу та іншим богам. Вважалося, що такі коржі нагадують сонце, а підношення прискорюють прихід теплої і сонячної весни. Свято Масляна припадало на весняне рівнодення і вважалося початком нового року. Тому більшість обрядів пов'язані з закликом до Велесу і інших богів дати багатий урожай, родючу землю.

відео дня

Після хрещення Русі Масляна не втратила своєї цінності, а ще більше обросла традиціями. У церковному календарі цей тиждень називається мясопустним. Тобто в цей період вже не їдять м'ясо, але в раціоні залишаються кисломолочні продукти і страви, приготовані на них. Саме тому млинці та пироги стали традиційними стравами для Масляної. Цей тиждень поступово готує віруючих до найдовшого Великоднього посту та обмежень у харчуванні.

Коли святкується Масляна 2023

У дохристиянські часи свято мало конкретні дати, але після хрещення Русі проводи зими втратили таку точність. Масляний тиждень залежить від дати святкування Великодня, тому дати з року в рік змінюються.

Вже зараз відомо, коли святкується Масляна в 2023 році. Датою початку проводів зими в прийдешньому році буде 20 лютого. Завершення гулянь припадає на 26 лютого.

Традиції свята Масляна

Головними символами свята вважаються млинці і оладки (коржі) круглої форми. Їх їдять в сімейному колі, а також пригощають близьких і друзів. Млинцями пригощають протягом усього тижня, скільки триває Масляна, але особливо активно з четверга до неділі. У цей період прийнято ходити до тещі або зовиці в гості.

Перші приготовані млинці прийнято було віддавати нужденним, а потім вже їли самі. До них подавалися всілякі "соуси" - мед, сметана, варення, вершкове масло.

Ще одним традиційним атрибутом Масляної 2023 є опудало з соломи, яке прийнято було наряджати і прикрашати. В Україні активно відроджується ця традиція. Весь Масляний тиждень його носили по селах і хатах, водили навколо нього хороводи і співали пісні. Для молоді навколо святкового опудала влаштовували ігри та забави. Всі ці традиції воскрешаються. На вулицях міст можна побачити солом'яні опудала, ряджених, масові гуляння та розваги, в яких із задоволенням беруть участь українці.

Свято закінчувалося тоді, коли потрібно спалювати Масляну – це головний ритуал свята. Дійство ставало кульмінацією свята. Вважалося, що солом'яна лялька вбирає в себе всі зимові холоди і біди, акт спалення знищує і позбавляє від усього поганого, відкриває шлях для тепла і сонця. Попіл і залишки соломи розсипали на полях, щоб урожай був рясним.

Меню, прикмети та ігри на Масляну

Протягом всіх святкових днів прийнято багато їсти і пити, тому підготовка починалася заздалегідь. Варили брагу, пиво, вино. На столі в усі дні були млинці, пироги з різними начинками, юшка, солянка, різноманітні соління. Сучасні українці вважають за краще купувати продукти в супермаркетах, але столи від цього не стали менш багатими. Млинці і випічка - основне частування на Масляну.

Протягом усього тижня влаштовувалися масові гуляння з піснями і танцями. Основними забавами були катання з гірок, тут розважалися не тільки діти, а й дорослі. Молодь з'їжджала парами на колінах або на ковзанах взявшись за руки. Сучасна молодь віддає перевагу не менш активним розвагам і ритуалам на Масляну.

Масляний тиждень - це не просто розваги. У ці дні передбачали благополуччя в родині і попереджали про біди. Тому до наших днів дійшли прикмети:

  • Найголовніша прикмета Масляної всім давно відома: перший млинець грудкою.
  • Чим більше млинців напечеш, тим більше хороших днів привернеш.
  • Хто на Масляну на частування скупиться, той за рік розориться.
  • Неждані гості на Масляну – щастя в будинок.
  • Пригощати млинцями жебраків-до благополуччя в будинку.
  • Позбудься на Масляну від старих речей-це до обновок.
  • Якщо на Масляну прощаєш образи, ти готова до оновлення в житті

Вам буде цікаво прочитати:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти